Luke skywalker – biografi och information

Upprorets hjälte i Star Wars Original Trilogy, Luke Skywalker markerade början på en ny order av Jedi, en väldigt annorlunda än Jedi Order i Prequels. Son till Anakin Skywalker (som blev Darth Vader), Luke hade all sin fars kraftpotential, men lyckades (för det mesta) undvika att dra i den mörka sidan. Hans styrka hjälpte Darth Vader att återvända till den lätta sidan av styrkan och besegra kejsaren.

Luke skywalker i star wars-filmerna

Avsnitt III: hämnd av sith

Luke föddes på Polis Massa 19 BBY. Hans mor, Padmé Amidala, dog i födseln. Hans tvillingsyster, Leia, adopterades av drottning Breha och Bail Organa av Alderaan. Obi-Wan Kenobi tog Luke till Anakins styvbror och hans fru, Owen och Beru Lars, på Tatooine.

Avsnitt IV: ett nytt hopp

Arbetet på sin farbrors fuktgård var tråkigt och Luke drömde om att lämna Tatooine för att ha äventyr. När han var 19 år hade de flesta av hans vänner gått på Imperial Academy, och hans bästa vän Biggs Darklighter hade övergått till Rebell Alliance.

En strid ovanför Tatooine ledde till en förändring i Luke: s förmögenhet: Leia, nu en senator och rebellledare, hade gömt planerna för den kejserliga dödsstjärnan i en droid, R2-D2, innan han fångades av Darth Vader. R2-D2 och hans motsvarighet, C-3PO, ledde Luke till Obi-Wan Kenobi. En general i Clone Wars och Anakins tidigare mästare, Obi-Wan avslöjade för Luke att hans far inte var en navigatör på ett kryddfrakt, utan en Jedi-riddare.

Efter att Imperial Stormtroopers spårat droiderna till Luke hem och dödat sin moster och farbror, gick Luke med på att komma med Obi-Wan till Leias hemplanet Alderaan. Men när de nådde Alderaan (med tillstånd av smugglaren Han Solo och hans partner Chewbacca) upptäckte de att planeten hade förstörts. Han hjälpte framgångsrikt att rädda prinsessan Leia från Death Star, men förlorade sin mentor.

När Death Star attackerade rebellbasen på Yavin 4 hjälpte Lukes pilotförmåga och nyupptäckta Force-förmågor honom att skjuta skottet som förstörde den kejserliga supervapnet. Darth Vader kände att styrkan var stark med Luke, men insåg ännu inte att Luke var hans son.

På isvärlden Hoth rådde Obi-Wan Kenobis Force Ghost Luke att hitta Jedi-mästaren Yoda, som gömde sig på planeten Dagobah. Trots Yodas varning lämnade Luke innan hans träning var klar för att rädda Han och Leia från Darth Vader. När han mötte Vader i en duell, kapade Sith Lord av Lukas hand och avslöjade sedan att han var Lukas far.

Avsnitt VI: Jediens återkomst

Året därpå konstruerade Luke sin egen ljussabel och blev Jedi Knight. Efter att ha hjälpt Leia att rädda Han Solo från Jabba the Hutt, återvände han till Yoda, bara för att se Jedi Master dö av ålderdom. Från Obi-Wans Force-spöke fick Luke veta att Leia var hans tvillingsyster.

Han trodde att han fortfarande kände bra i sin far och överlämnade sig till Imperial. På den andra Death Star ovanför Forest Moon of Endor, mötte Luke återigen Vader, den här gången före kejsaren. Luke vägrade att gå med i kejsaren och bli en Sith och övertygade framgångsrikt sin far att återvända till styrkan. Vader förstörde kejsaren, men skadades dödligt och levde bara tillräckligt länge för att ta farväl till sin son.

Luke skywalker efter återkomsten av jedi

Imperiets nederlag var bara början på striderna Luke Skywalker skulle möta. En kvarleva av kejserliga officerare och deras lojala anhängare skulle hota den nya republiken i över ett decennium. En av fienderna som Luke stötte på var Mara Jade, en före detta Dark Jedi och kejsarens tjänare. Även om deras ursprungliga förhållande var mindre trevligt - kejsaren hade beordrat Mara att döda Luke - föll de snart i en preliminär allians mot en gemensam fiende.

Trots hans oerfarenhet som Jedi (och nyligen fallit till den mörka sidan i tjänst för den uppståndna kejsaren), började Luke Skywalker återuppbygga Jedi Order. Förklarade sig vara en Jedi-mästare grundade han en ny Jedi-akademi på Yavin 4, där han började utbilda studenter i styrkan - många i hans ålder eller äldre. The New Jedi Order mötte en av deras första strider när Anden i Exar Kun, en gammal republik Sith, frestade flera studenter till den mörka sidan; tillsammans kunde de förstöra honom.

New Jedi Order förstärktes initialt under Lukas ledning; men när ordningen växte ledde bristen på ett Jedi-råd till konflikt och splittring mellan anhängare av olika filosofiska åsikter. Under Yuuzhan Vong-invasionen antog Luke en uppfattning om styrkan som hävdade att Jedi måste omfamna båda sidor, ljusa och mörka. När New Jedi Order hotade att dela sig över hur engagerade Jedi skulle vara i politiska frågor, utnämnde Luke sig själv Jedi Grand Master i ett försök att förena de två fraktionerna.

Efter flera misslyckade romanser gifte Luke sig med Mara Jade år 20 ABY. Deras son, Ben Skywalker, föddes sex år senare. Liksom många mäktiga Jedi återvände Luke som en Force Ghost efter sin död. Han tillhandahöll råd till sin ättling, Cade Skywalker, och hjälpte övertyga smugglaren att ta upp sitt öde som Jedi-riddare.

Luke skywalker bakom kulisserna

I tidiga utkast till Star Wars-berättelsen fylldes Luke Skywalkers roll som farmboy-vände-Jedi-hjält av Annikin Starkiller, en karaktär som kombinerade egenskaperna hos Luke och Preakel-eran Anakin Skywalker. Namnet "Starkiller" ändrades till "Skywalker", som hade mindre våldsamma konnotationer, sent i manusens utveckling. ”Starkiller” blev senare namnet på Darth Vaders hemliga lärling i videospelet The Force Unleashed.

Luke Skywalker porträtterades av Mark Hamill i Star Wars Original Trilogy, Star Wars Holiday Special och andra medier, inklusive en reklamfilm för New Jedi Order-bokserien, Robot Chicken: Star Wars, och ett avsnitt av The Muppet Show. I Revenge of the Sith dök Aidan Barton kort upp som spädbarn Luke och Leia. Flera röstaktörer har porträtterat Luke i Star Wars-radiodramor och videospel, inklusive Bob Bergen, Joshua Fardon och Mark Benninghofen.