Mace Windu – Star Wars karaktärsprofil

Jedi Master Mace Windu är kanske mest känd för att ha spelats av den legendariska badass Samuel L. Jackson. Den faktiska karaktären är dock inte mindre dålig. Bortsett från att fungera som en ledande medlem av Jedi-rådet, var Mace Windu banbrytande och bemästrade en farlig form av strid med ljussabel och blev en av de mest kraftfulla krigare i Jedis historia.

Träning och liv som jedi

Windu föddes 72 BBY på planeten Haruun Kal. Hans ras, Korunnai, var en stam av kraftkänsliga människor som studerades av Jedi. Efter att Windu förlorat sina föräldrar i ung ålder adopterades han och utbildades av Jedi Order.

Windus talang och styrka i styrkan gav honom titeln Jedi-mästare och en plats i Jedi-rådet redan i en ung ålder av 28. Han blev senare befälhavare för stormästaren Yoda och rekommenderade tillsammans med Yoda att Anakin Skywalker inte är utbildad som Jedi.

Om Yoda var hjärnan i Jedi-rådet var Windu dess svärd. Hans färdigheter var oöverträffade; kanske de enda två som kunde slå honom var greve Dooku och Yoda själv. Han var också skicklig som diplomat och fungerade som Jedi-rådets kontakt med överkanslern.

År 22 BBY ledde Mace Windu en strejkstyrka för att rädda Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker och Padmé Amidala, som hölls fångna av separatister på Geonosis. Även om han lätt besegrade bountyjägaren Jango Fett, var Jedi grovt mindre än Yoda anlände med klonarmén. Slaget vid Geonosis markerade början på klonkrigen, där Windu fungerade som general.

Förmågor och tekniker

Windu hade den sällsynta förmågan att uppfatta splittringspunkter - fellinjer i tid och rum. Att till exempel använda kraft på ett föremåls splittringspunkt kan tillåta en Jedi att förstöra ett okrossbart material, och att uppfatta splittringspunkten för en person eller händelse kan ge en Jedi information som är nödvändig för att förändra framtiden. När Palpatine blev kansler insåg Mace Windu att han var splittringspunkten för något viktigt i republikens framtid, även om han inte förstod vad.

Som kämpe skapade Mace Windu den sjunde formen av strålkastare: Vaapad, uppkallad efter en varelse vars tentakler rörde sig så snabbt under sina attacker att de inte kunde räknas. Vaapad var en farlig teknik som tog användaren nära den mörka sidan för att kanalisera en motståndares ilska och mörka sidanergi mot honom. Många utövare av Vaapad tappade kontrollen och föll till den mörka sidan, inklusive Windus lärling Depa Billaba.

Mace windu död

Efter slaget vid Coruscant 19 BBY fruktade Jedi att kansler Palpatine inte skulle släppa sina nödkrafter. Windu trodde att Jedi kanske måste ta över senaten för att bevara republiken. Han lärde sig snart att problemet var värre än han fruktade: Palpatine var verkligen en Sith Lord.

Windu och tre andra Jedi konfronterade Palpatine och försökte gripa honom. När Palpatine lätt dödade de tre Jedi, insåg Windu att han var för farlig för att kunna tas levande. Anakin Skywalker skyddade Palpatine, men klippte av Windus hand innan Palpatines Force-blixtnedslag sprängde honom genom ett trasigt fönster. Windu hade inte upptäckt Anakins splittringspunkt - det som skulle leda honom till den mörka sidan för att bli Darth Vader.

Efter hans död blev Mace Windu ansiktet på den förrädiska Jedi Order; hans försök att döda en till synes hjälplös kansler gjorde honom till en lätt syndabock. Senare upptäckte Jedi honom dock; särskilt Luke Skywalker lärde sig själv och Jaina Solo tekniken att uppfatta splittringspunkter.

Bakom kulisserna

Även om Mace Windus karaktär inte dykt upp förrän prequellerna använde George Lucas namnet i ett av sina tidiga koncept för Star Wars. Namnet "Mace" användes också för en karaktär i Ewok-filmerna som gjordes för TV, Mace Towani, och en utomjording i West Ends Star Wars RPG, Macemillian-winduarté, använde smeknamnet "Mace Windu."

Samuel L. Jackson spelade Mace Windu i Prequel-trilogin och i den animerade filmen The Clone Wars. Jackson begärde specifikt att Windu skulle använda en lila ljussabel för att sticka ut - vilket gör hans enda ljussabel i filmerna som inte är grön, blå eller röd. Röstskådespelarna Terrence Carson och Kevin Michael Richardson har porträtterat Mace Windu i tecknad serie och videospel.