Battle of Yavin – Ordlista över Star Wars

Slaget vid Yavin inträffade i slutet av avsnitt IV: Ett nytt hopp, när rebellerna kämpade mot kejsaren och förstörde den första Death Star. På grund av stridens betydelse använde fans det som ett datingsystem för andra händelser i Star Wars-universum, där de daterade dem före slaget vid Yavin (BBY) eller efter slaget vid Yavin (ABY). Detta blev senare ett universums kalendersystem som används av Nya republiken.

I universum

Yavin är en gasjättplanet med 26 månar. Strax före slaget vid Yavin flyttade rebellalliansen sin bas till den djungelliknande månen Yavin 4. Imperiet spårade rebellerna till Yavin 4 genom att följa den flydda Milennium Falcon och beredda att förstöra rebellbasen.

Men prinsessan Leia, med hjälp av R2-D2 och Luke Skywalker, hade säkrat planerna till Death Star. Rebellerna lokaliserade en svag punkt: protontorpedor avfyrade genom en liten avgasport kunde träffa huvudreaktorn och förstöra Death Star. Luke Skywalker kunde så småningom skjuta det destruktiva skottet med hjälp av styrkan.

Slaget vid Yavin var den första stora rebelsegern i det galaktiska inbördeskriget. Rebellerna hade visat att de kunde stå upp mot imperiets mest destruktiva vapen och därför visade sig vara en militär styrka att räkna med och inte bara en mindre politisk olägenhet. Tusentals system inspirerades att gå med i rebellens sak.

Emellertid led rebellerna stora förluster, med endast ett fåtal rebellpiloter som överlevde striden. Därefter flyttade de sin bas till den avlägsna isplaneten Hoth för att gömma sig för imperiet.