Bilen vevar inte: är det start- eller tändningslåset?

Det finns inget mer frustrerande än att sätta sig in i din bil en morgon och upptäcka att den inte kommer att starta. Det första du bör kontrollera i dessa situationer är batteriet. Om batteriet är OK har du antingen en dålig start eller en dålig tändningslås. Med lite tid och lite tålamod kan du se vilken som är problemet.

Vad fungerar mer?

När du väl har konstaterat att batteriet är fulladdat är nästa sak att kontrollera ditt horn, strålkastare, innerbelysning, dörrlås och fyrvägsblinkers. Kontrollera sedan om radio, torkare och blinkers fungerar. Kan du höra bränslepumpen slå på när du vrider på nyckeln? Dämpar lamporna inifrån och ut om du försöker vrida bilen? Lägg märke till vad som fungerar och vad som inte fungerar och fortsätt sedan till nästa steg.

Testa startaren

För att ta reda på varför din bil inte startar hjälper det dig att känna till skillnaden mellan startmotorn och tändningslåset. Startmotorn är en elmotor som vrider motorn och startar bilen effektivt. Det är under huven, vanligtvis på passagerarsidan längst ner på motorn bredvid växellådan.

Tändningslåset är en uppsättning elektriska kontakter som aktiverar startmotorn och vanligtvis finns på rattstången. Tändningslåset aktiverar de viktigaste elektriska systemen i din bil. Så om din radio, färddator, torkare och blinkers inte fungerar och bränslepumpen är död är det troligt att du har en dålig tändningslås.

Kontrollera först startmotorn genom att vrida nyckeln i tändningen till PÅ och sedan använda en kretstester eller voltmeter för att se om det finns ström till ledningarna som leder till startmotorn. Om det finns ström har du en dålig start.

Testa tändningslåset

Med nyckeln i läge RUN eller ACC, se om du får ström till säkringar 5, 8, 10 och 14. Om du inte får ström där, kontrollera säkring 18 och se om den är bra.

Om det är bra, kontrollera om det finns ström på stift 1 (röd), 7 (röd), 3 (rosa / svart) och 2 (grå / mörkblå). Om de checkar ut, kontrollera om strömmen är vid stift 8 (svart / vit) i ACC-läge och 10 (gul), 9 (mörkblå) och 8 (svart / vit) i RUN-läge. Om du inte har ström till dessa stift är tändningsbrytaren dålig och måste bytas ut.

Om du kan begränsa alternativen som skulle förklara varför du inte kan starta bilen, även om du inte planerar att göra reparationerna själv, är du bättre beredd att diskutera det i butiken med en mekaniker.

Källor

  • "Felsökning av en bil som inte startar." Dummies.com.
  • "Vad ska jag göra när din bil inte startar." Confused.com.