Drick inte vatten på flaska kvar i bilen?

Ett vidarebefordrat meddelande som online cirkulerar varnar konsumenterna för att inte dricka vatten på flaska som har sittat i en varm bil under någon längre tid, eftersom värmen, förmodligen, orsakar att cancerframkallande toxiner "läcker" från plasten i vattnet. Hur exakt är det?

Beskrivning: E-post rykt / viral text
Cirkulerar sedan: april 2007
Status: Falskt som skriftlig / vetenskaplig forskning pågår

2013 exempel på rykten

Som publicerades på Facebook 4 maj 2013:

Plastflaskvatten DIOXIN Fara
Låt alla som har en fru / flickvän / dotter veta Vänligen!
Flaskvatten i din bil är mycket farligt! På Ellen-showen sa Sheryl Crow att det var detta som orsakade hennes bröstcancer. Det har identifierats som den vanligaste orsaken till de höga nivåerna av dioxin i bröstcancervävnad.
Sheryl Crow's onkolog sa till henne: kvinnor borde inte dricka vatten på flaska som har lämnats i en bil. Värmen reagerar med kemikalierna i plastflaskan som släpper ut dioxin i vattnet. Dioxin är ett toxin som alltmer finns i bröstcancervävnad. Var så försiktig och drick inte vatten på flaska som har lämnats i en bil.
Ge det vidare till alla kvinnor i ditt liv. Denna information är den typ vi behöver veta som bara kan rädda oss! Använd en rostfri kantine eller en glasflaska istället för plast!
Denna information sprids också vid Walter Reed Army Medical Center ... Inga plastbehållare i mikrovågor. Inga plastflaskor i frysar. Ingen plastfolie i mikrovågor.
Dioxinkemikalier orsakar cancer, särskilt bröstcancer. Dioxiner är mycket giftiga för celler i våra kroppar. Frys inte plastflaskor med vatten i dem eftersom det frigör dioxiner från plasten. Nyligen var hälsoprogramchefen på Castle Hospital i ett TV-program för att förklara denna hälsorisk.
Han pratade om dioxiner och hur dåliga de är för oss. Han sa att vi inte borde värma mat i mikrovågsugnen med plastbehållare ..... Detta gäller särskilt livsmedel som innehåller fett.
Han sa att kombinationen av fett, hög värme och plast frigör dioxin i maten.
Istället rekommenderar han att man använder glas, som Pyrex eller keramiska behållare för uppvärmning av mat ... Du får samma resultat, men utan dioxin .. Så, sådana saker som TV-middagar, snabbsoppor etc. bör tas bort från deras behållare och värms upp i något annat.
Papper är inte dåligt men du vet inte vad som finns i tidningen. Det är säkrare att använda härdat glas, som Pyrex, etc.
Han påminde oss om att för ett tag sedan flyttade några av snabbmatsrestaurangerna bort från behållarna av styrenskum till papper. Dioxinproblemet är en av anledningarna ....
Han påpekade också att plastfolie, såsom plastfolie, är lika farligt när det placeras över mat som ska tillagas i mikrovågsugnen. När maten nukes orsakar den höga värmen att giftiga toxiner faktiskt smälter ut ur plastfolien och droppar in i maten. Täck istället maten med en pappershandduk.
Det här är en artikel som ska delas till alla som är viktiga i ditt liv!

2007 exempel på rykten

Ämne: Dricka flaska vatten som hålls i bilen
... en vän vars mamma nyligen fick diagnosen bröstcancer. Läkaren sa till henne att kvinnor inte borde dricka vatten på flaska som har lämnats i en bil. Läkaren sa att flaskans värme och plast har vissa kemikalier som kan leda till bröstcancer. Så var försiktig och drick inte den vattenflaskan som har lämnats i en bil och överför den till alla kvinnor i ditt liv.
Denna information är den typ vi behöver veta och vara medvetna om och bara kan rädda oss !!!!
* Värmen gör att gifter från plasten läcker ut i vattnet och de har hittat dessa toxiner i bröstvävnaden. Använd en matsal i rostfritt stål eller en glasflaska när du kan *!

Notera: Nyare varianter av ovannämnda varning upprepar ett tidigare cirkulerat påstående att mikrovågsmat i plastbehållare och / eller plastfolie släpper ut dioxin i maten.

Analys: falskt som skrivet

Analys: Falskt som skrivet, även om forskning om potentiella hälsorisker förknippade med engångsvattenflaskor pågår (se uppdateringar längst ner på denna sida).

Plastflaskor av den typ som används för förpackning av kommersiellt marknadsfört dricksvatten i USA regleras av FDA som "livsmedelskontaktämnen" och hålls enligt samma säkerhetsstandarder som livsmedelstillsatser. Detta innebär bland annat att FDA granskar testdata om säkerheten för plasten som används i engångsvattenflaskor - inklusive risken för att farliga kemikalier läcker ut eller "migrerar" från plasten till vattnet - och har hittills fastställt att de utgör ingen betydande risk för människors hälsa. Själva vattnet är också testat och krävs för att uppfylla grundläggande kvalitetsstandarder som liknar de som fastställts av Naturvårdsverket för offentligt dricksvatten.

Disponibel mot återanvändbar

Det är viktigt att notera att plasten som används vid tillverkning av förpackade engångsvattenflaskor skiljer sig från plasten som tros utgöra ett hot mot människors hälsa i andra applikationer som babyflaskor, plastleksaker och återanvändbara sportvattenflaskor. Engångsvattenflaskor innehåller till exempel inte bisfenol A (BPA) som säkerhetsproblem har tagits upp för.

Det betyder inte att vatten som säljs i plastflaskor är hundra procent fritt från alla föroreningar eller att kemisk läckage från plast till vätska aldrig sker. Studier som genomförts på vatten som flaskats i FDA-godkänt polyetylentereftalat (PET) fann till exempel att spårmängder av potentiellt farliga ämnen tydligen hade migrerat från plasten till vattnet. Den viktiga punkten att ta bort är dock att dessa mängder var små och mycket inom de mänskliga säkerhetsgränserna som FDA- och EPA-tillsynsmyndigheterna ställer.

Bakterier en större oro?

Enligt Dr. Rolf Halden från Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health står konsumenterna inför en mycket större risk från potentiell exponering för mikrobiella föroreningar i flaskvatten - bakterier, för dig och mig - än från kemiska. Av den anledningen föreslår de flesta experter att du inte fyller på eller återanvänder tomma flaskor.

Det bör också noteras att plasten som används hos tillverkaren av återanvändbara vattenflaskor varierar i sammansättning och kvalitet och kan vara mer mottaglig för kemisk urlakning än engångstypen.

När det gäller Sheryl Crow

Vissa versioner av denna varning innehåller det ytterligare påståendet som musiker Sheryl Crow meddelade under en före 2008-uppträdande i Ellen Degeneres TV-show att hon fick bröstcancer som ett resultat av att dricka vatten på flaska. Även om det är sant att Crow har diskuterat hennes kamp med cancer i Degeneres-showen mer än en gång och enligt uppmaning varnat tittarna mot att dricka vatten från uppvärmda plastflaskor under en av dessa framträdanden, har jag inte hittat några bevis som bekräftar att hon uttryckligen skyllde på sin egen cancer på vattenflaskor. Med hänvisning till råd från sin egen nutritionist utfärdade Crow en varning mot dricksvatten från uppvärmda flaskor i ett uttalande från september 2006 på sin webbplats, men återigen hävdade inte att det var orsaken till hennes egen sjukdom.

uppdateringar

En tysk studie från 2009 om kemisk urlakning väckte oro över säkerheten hos engångsflaskor, som för närvarande anses vara säkra av FDA och andra statliga hälsovårdsmyndigheter. Forskare i Tyskland hittade bevis för en konstgjord östrogenliknande förening som läcker ut i vatten förpackat i flaskor av polyetylentereftalat (PET). Denna typ av substans, känd som en "hormonstörande substans", har potential att störa östrogen och andra reproduktiva hormoner i människokroppen. Observera att författarna till studien avslutar med att säga att mer forskning krävs för att avgöra om och i vilken grad detta utgör en faktisk hälsorisk för människor.

En gemensam studie från 2014 och University of Florida om vatten som lagrats i PET-flaskor under en relativt lång tidsperiod (fyra veckor) vid temperaturer upp till 158 grader Fahrenheit fann att nivåerna av kemikalierna BPA och antimon, ett cancerframkallande ämne, gradvis ökade. Även om endast ett märke av de 16 testade gav mängder av dessa kemikalier som översteg EPA: s säkerhetsstandarder, sa forskare att fler tester behövs för att säkerställa produkternas säkerhet.

Källor och vidare läsning

  • "FDA reglerar säkerheten för drycker i flaskvatten." US Food & Drug Administration, 2018. Webb
  • "Rykten och myterna kort: E-post med vattenflaskor i plast." American Cancer Society, 2014. Webb
  • "Gör plastflaskor eller mat" Cancer Research UK, 2010. Webcontrainers orsakar cancer?
  • "Här är när du." Business Insider, 2016. Webneed bli av med din vattenflaska av plast
  • Kohler, M. och M. Wolfensberger. "Migration av organiska komponenter från PET-flaskor till schweiziska federala laboratorier för vatten, 2003. Web
  • "FAQ: Säkerheten för plastflaskor." PlasticsInfo.org (American Chemistry Council). 2018. Webb
  • "Forskare skingrar myten om dioxiner och vattenflaskor av plast." Johns Hopkins Public Health News Center, 2004-webben
  • Ying-Yang Fan et al. Msgstr "Effekter av lagringstemperatur och varaktighet på". Miljöförorening, 2014. Webbutsläpp av antimon och bisfenol A från dricksvattenflaskor av polyetylentereftalat i Kina