Ska jag plugga eller lappa mitt lätta däck?

Du kör längs motorvägen när du plötsligt känner att bilen svänger och sedan hör den tappande dunkens dunkdunk från ett platt däck. Du går ut, byter det och går sedan iväg för att få det reparerat. Men vilken metod är bäst för att fästa ett platt däck, pluggen eller plåstret?

Debatten om rätt sätt att göra dessa reparationer har pågått i årtionden. Vissa experter anser att lappning är för tidskrävande och komplicerat förfarandet för något som ett litet nagelhål, i vilket fall en plugg kommer att fungera bra. Andra hävdar att pluggar är farliga oavsett vad, och lappar är det enda rätta sättet att fixa ett däck. År 2012 gick New York State Legislature till och med så långt att det infördes lagstiftning som gjorde det olagligt för reparationsverkstäder att använda pluggar eller lappar på egen hand - de måste användas tillsammans. Naturligtvis passerade räkningen inte. Här är vår syn på ämnet:

Hur pluggar fungerar

Däckpropparna är gjorda av korta läderremsor täckta med en kladdig, ovulkaniserad gummiblandning. När den tvingas in i ett spikhål, fyller pluggen hålet och gummigå vulkaniseras under körhettan för att försegla reparationen helt. Pluggareparationer kan göras mycket enkelt och kräver inte att däcket ska tas av ratten för att reparera, även om de som hävdar att reparationer kan göras med hjulet fortfarande på bilen har helt klart aldrig försökt göra det själva.

Plug fördelar och nackdelar

Fördelarna med pluggar inkluderar låg kostnad och enkelhet, och de flesta reparatörer kommer att berätta att de allra flesta pluggar kommer att hålla i hela däcket. Du kan till och med koppla in ditt däck på det gammaldags sättet eller köpa ett specialverktyg som revolutionerar processen för gör-det-själv.

Å andra sidan är det helt klart möjligt för en kontakt att misslyckas, och det är aldrig bra. De flesta kontaktstörningar uppstår emellertid på grund av att hålet är för stort för kontakten eller på annat sätt är oregelbundet format, i vilket fall skadan borde ha lagts i första hand.

Hur plåster fungerar

Ett plåster är en självhäftande gummistycke som placeras på insidan av däcket. Limet vulkaniseras sedan när däcket värms upp. Detta är en mycket starkare och effektivare reparation. Eftersom lappreparationer i allmänhet är provinsen för utbildade tekniker som har utrustningen för att demontera och montera däcket, tar det längre tid och kostar mer. Å ena sidan kan detta vara en form av överdrift för mycket små spikhål som lika lätt kan anslutas. Å andra sidan, när det gäller däcksäkerhet, kan överdrift inte lätt beskrivas som en dålig sak.

När ska man byta ut och inte reparera

Tänk på att varken en plugg eller en lapp ska användas för att reparera skador som ligger inom en tum från endera sidoväggen. Däckets sidovägg och axelområden kommer att böjas för mycket när du rullar och kommer så småningom att lösa eventuella reparationer, vilket ofta orsakar en oväntad och katastrofal luftförlust under körning.

En annan sak att komma ihåg är att om däcket har körts på under lågt eller lågt tryck i mer än ett par hundra meter, är det stor sannolikhet att sidoväggarna har skadats. När ett däck börjar tappa luft börjar sidoväggarna kollapsa. Vid någon tidpunkt kommer de kollapsande sidoväggarna att vika och börja gnugga mot sig själva. Denna process skrubbar gummifodret från insidan av sidoväggarna tills sidoväggen skadas utan reparation. Om du kan se en "rand" av slitage cirkla runt däckets sidovägg som är mjukare att beröra än resten av sidoväggen, eller om du tar bort däcket och hittar stora mängder "gummidamm" inuti, eller om sidoväggen har slitits bort tills du kan se den inre strukturen - inte reparera eller sätt in lufttryck i däcket, eftersom det är mycket farligt. Gå bara vidare och köp ett nytt däck istället.