Vad händer om du svettar kopparröret utan flöde?

3

Jag har glömt att använda lödningsflödespasta när jag bytte ut en vattenventil på 1/2 "kopparrör. Det var på ett stramt ställe och svettningsröret är inte något jag ofta gör. Några av lederna jag monterade på marken, men andra måste lödas på plats, nära taket.

Efter det att jag satte den nya slangen och ventilen på plats och lödde den så tittade jag upp och kunde inte minnas att sätta flux på ett av lederna.

Om jag lödde fogen utan fluss och det läcker inte, ska jag lämna den ensam eller göra om det?

    
uppsättning Yehuda_NYC 30.05.2016 15:30

1 svar

4

Det finns flera möjligheter att överväga.

  • Om du verkligen hade rengjort fogen på förhand med emeryduk eller stålull (båda delarna av den sammansatta leden) finns det en bra chans till en anständig fog. Rengöringsåtgärden hjälper till att rensa bort eventuell oxidation på de delar som hindrar lödaren från att vidhäfta kopparen. (Tänk på att den enkla uppgiften att applicera värme på leden leder också till oxidation.

  • Om du hade hänt att du använder en kolofoniumsilverlödd så kan flödet inbyggt i lödtråden ha varit mer än tillräckligt för att rengöra fogen för korrekt lödning.

  • En felaktigt rengjord fog kan tyckas läcka, eftersom den är tätt eller en liten mängd lödder kan ha flödit i foget, men det är ingen ersättning för en korrekt gjord fog. Ett sätt att förstå svettprocessen framgång är att noggrant observera hur löddet suger sig i fogen, precis som silverlöddetråden berörs med fogen och smälter.

  • Så om din situation är som # 3 (och möjligen # 1) så kommer du verkligen att vilja ta saker bakifrån och göra om det här arbetet. Det sista du vill ha är att foget ska komma ifrån varandra under mekanisk stress på röret eller börja läcka efter ett år så att termisk cykling av leden.

    Det kan verkligen vara värt att få en handfull kopparbeslag och en längd kopparrör och träna ett dussin eller flera provfogar för att få ner tekniken. (Observera att stående vatten i eller på rör nära dig där du lödar kan vara en stor nackdel för att få bra svettfogar.

        
    svaret ges 30.05.2016 16:11