1960- eller 1970-TV-film om ett futuristiskt samhälle som söker nöje "Vem engagerar du ikväll?"

23

Jag försöker hitta en obskyr 1960- eller 1970-film som jag en gång såg på tv. Det handlar om ett samhälle där kroppsliga nöjen uppmuntras, och smärta & obehag dolt med ett "Soma" -piller, de lärde sig även denna livsstil till sina barn.

I en del tog en grupp en dagstur ut från den skyddade staden till "vildmarken", det fanns en olycka och de stannade för långa. De blev "förorenade" och måste återintroduceras till sin skyddade stad och sitt sätt att leva.

Detta kan ha inkluderat en tidsresenär som var förskräckt över sin livsstil. Jag minns dem ofta och frågade omöjligt: "Vem engagerar du ikväll?" och hänvisade till en chill piller som "Soma." De försökte undvika all smärta och obehag med detta "Soma" -piller.

Jag har sökt flera Time Travel och Futuristic Sociey-filmer, men har inte hittat det. Minns någon annan den här förlorade filmen, eller har en aning om var jag kan hitta den?

    
uppsättning Joseph Fleming 15.10.2018 20:42

3 svar

15

Användningen av "Soma" som en "chill pill" är särskiljande för Brave New World av Aldous Huxley.

Inspelningen av en tidsresenär låter dock mycket mer som Woody Allens Sleeper - där en man oavsiktligt sätts in i suspenderad animering under ett tandläkarbesök och vaknar i en dystopisk värld i vilket kön är öppen och fri, alla är rika, och en glödande boll ger en drogliknande effekt som lugnar - men fasaden döljer en diktatur ledd av den "älskade ledaren". Odd sak, här är att Sleeper är en komedi ...

    
svaret ges 15.10.2018 20:47
62

Historien tas definitivt från Aldous Huxleys Brave New World .

Likheter:

  • Ett "chill pill" som heter soma
  • Ett samhälle med en helt avslappnad och öppen inställning till kön och intimitet (i boken hänvisar folk till det som "njuter" någon, som i "Har du nyss haft det som nyligen?")
  • En metod att undervisa detta beteende för barn; Bokens början ägnas nästan helt till sin upphandling och undervisningsprocess för barn
  • En resa in i vildmarken utanför den utopiska staden
  • En man från långt före det samhället är förskräckt över sin livsstil (han är faktiskt född och uppvuxen utanför staden, men är inte en tidsresenär)

Den tidigaste filmanpassningen gjordes dock i 1980 , vilket är något senare än din angivna tidslinje. Eftersom textning från 1980-versionen matchar vad du kommer ihåg om deras användning av ordet " engagerande "istället för" njuter ", jag misstänker att det här är den version du såg. (Kredit till FuzzyBoots för att hitta!)

    
svaret ges 15.10.2018 20:55
18

Jag misstänker att du är lite ute på tidpunkten, och det var 1980 TV-filmanpassning av Brave New World . Jag har inte sett den filmen, men alla de element du nämner finns i bokens plot (din "time traveler" höjdes faktiskt på en "Savage Reservation" separerad från resten av samhället).

    
svaret ges 15.10.2018 20:53