Vad gör en film till en sovhit?

Uttrycket "sovhit" hänvisar till en film som har svaga eller genomsnittliga initiala kontorsnummer men fortsätter att bli en stor hit. Sleeper-hits är ovanliga eftersom de flesta filmer gör större delen av sin kassakassa under den första veckan när de släpps, när PR-ansträngningarna är på topp. Faktum är att de flesta kontorsanalytiker är villiga att kalla en film en "kassabomb" om den har en svag öppningshelg, helt enkelt för att det är så ovanligt att filmer överträffar sin första helg på kassan.

Sleeper hits är filmer som trotsar den trenden. De bygger publik genom organisk muntlig marknadsföring (inklusive sociala medier) och presterar bättre över tiden. Vissa sovhits är så framgångsrika att studior måste släppa dem till fler teatrar än planerat för att möta efterfrågan.

Anmärkningsvärda sovhits

  • The Rocky Horror Picture Show (1975)
  • My Big Fat Greek Wedding (2002)
  • Napoleon Dynamite (2004)
  • The Greatest Showman (2017)
  • Jumanji: Welcome to the Jungle (2017)

Hur filmer blir sovhits

Sleeper-träffar uppstår ofta från ett eller flera av följande scenarier: neutrala eller negativa kritiska recensioner, dålig marknadsföring eller hård konkurrens. Det som vanligtvis förvandlar dessa från början underpresterande filmer till hits är muntliga rekommendationer. Människor delar organiskt positiv feedback om filmen med vänner, och som ett resultat växer filmens publik över tiden.

Filmer kan också bli sovhits efter att de har lämnat teatern. Exempelvis tjänade Office Space bara 10.8 miljoner dollar i teater, men tjänade miljoner till DVD-försäljning. Den ursprungliga Blade Runner hade en mellanliggande show på biljettkontoret, men växte så mycket i popularitet över tiden att en uppföljare, Blade Runner 2049, producerades 35 år senare.

Filmer med inbyggd publik - t.ex. uppföljare, superhjältefranchiser eller populära romananpassningar - är troligtvis inte kandidater för att bli sovhits eftersom publiken sannolikt förväntar sig att de släpps.

Exempel på sovhyttar

Följande filmer är några av filmens mest kända sovhits. Trots att de hade svaga inledande visningar på biljettkontoret anses de nu allmänt vara stora framgångar.

The Rocky Horror Picture Show (1975)

20th Century Fox

Kanske den mest framgångsrika sovhit någonsin är The Rocky Horror Picture Show. I augusti 1975 öppnade filmen i åtta städer för en nästan fullständig brist på intresse från publiken. Sedan 1976 släppte 20th Century Fox åter den musikaliska komedin som en "midnattfilm" på Fools 'Day i New York City. Filmens rykte som en midnattfilm växte, och den utvidgades snart till dussintals städer över hela landet och blev ett kulturellt fenomen. Över fyrtio år efter lanseringen fortsätter The Rocky Horror Picture Show att locka publik till biografer över hela USA och har fått tillbaka mycket mer än sin ursprungliga budget på 1.4 miljoner dollar.

Mitt stora feta grekiska bröllop (2002)

IFC-filmer

I april 2002 öppnade den indieromantiska komedin My Big Fat Greek Wedding i 108 teatrar och tjänade bara 597,362 2,000 dollar. Men positiva recensioner och överväldigande starka mun till mun fick My Big Fat Greek Wedding att expandera till ett ökande antal teatrar och så småningom spelade över 2002 i oktober 2003. När filmen slutligen lämnade amerikanska teatrar i april 241.4 hade den tjänat 368.7 miljoner dollar. i USA och XNUMX miljoner dollar över hela världen.

Napoleon dynamite (2004)

Fox Searchlight Pictures

Indiekomedin Napoleon Dynamite hade premiär på Sundance Film Festival 2004 och släpptes på bara sex teatrar i juni 2004. Filmen tjänade bara 116,000 1,024 $ under sin öppningshelg, men fortsatte att expandera till ett ökande antal teatrar tills den nådde en topp på 2004 44.5 teatrar i September XNUMX. Napoleon Dynamite tjänade slutligen XNUMX miljoner dollar i amerikanska teatrar.

Den största showman (2017)

20th Century Fox

Hugh Jackmans musikal om PT Barnums liv förklarades som en kassakombom av analytiker när den tjänade bara 8.8 miljoner dollar under öppningshelgen. Men trots trots normen fördubblade The Greatest Showman nästan sina biljettnummer nästa helg och tjänade 14.4 miljoner dollar. Ord från mun om filmen, särskilt relaterad till filmens soundtrack som komponerats av Tony Award-vinnarna Benj Pasek och Justin Paul, hjälpte filmen att växa i popularitet. The Greatest Showman spelade på teatrar i sju månader och tjänade 435 miljoner dollar över hela världen.

Jumanji: Välkommen till djungeln (2017)

Columbia Pictures

Även om den här filmen är en uppföljare till 1995-filmen Jumanji möttes den ursprungligen av en till stor del skeptisk publik när den släpptes samma helg som The Greatest Showman. Komediens intäkter hade 36.2 miljoner dollar under sin första helg, vilket ansågs vara en stor förlust jämfört med produktionsbudgeten på 90 miljoner dollar. Men Jumanji: Välkommen till djungeln hade 50.1 miljoner dollar under sin andra helg och 37.2 miljoner under sin tredje helg. Filmen tjänade slutligen 962 miljoner dollar över hela världen.