Orkesterljudet från discomusik definierade 1970-talet

Diskomusik är en genre som utvecklades på nattklubbar på 1960- och 1970-talet. Den består av delar av olika musikaliska traditioner, inklusive soul, funk, Motown och till och med salsa och maräng. Detta är musik som är tänkt att dansas till och var en föregångare till klubbmusik, trance och hip-hop-musik från 1990-talet och därefter.

Ordet disco kommer från det franska ordet discotheque, en term som används för att beskriva de dans nattklubbar människor gick till under 1960- och 70-talet.

Disco skapade flera specifika danser, inklusive Hustle, Bump och YMCA. Den senare populariserades av Village People, en av de första sånggrupperna av homosexuella män som fick en sång att slå på de vanliga musiklistorna.

Disco musikalisk stil

Förutom en tidssignatur på 4/4 och ett snabbt tempo, kännetecknades discomusik av den så kallade rytmstilen "fyra på golvet". Det här är när bastrumman spelar på "på" -beats och hi-hat-cymbalen spelar på "off" -beats.

En efterklang eller ekoeffekt applicerades ofta på sångspåren i discosånger. De flesta låtar följde den traditionella popversen och körstrukturen.

Först var discomusik en häftklammer för nattklubbar, med skivjockeys som spelade och blandade låtar som "Get Down Tonight" av KC and the Sunshine Band, "Never Can Say Goodbye" av Gloria Gaynor och andra artister. Men dessa låtar tog sig så småningom till luftvågorna och in i den vanliga musikarenan.

Historia av discomusik

I början handlade diskoteket om sångarna och arrangemangen.

Senare blev tempot på dessa låtar snabbare, speltiden längre och låtar från andra genrer som funk blandades in. I mitten av 1970-talet dominerade discomusik airwavesna med låtar som "If I Can't Have You" av Yvonne Elliman och senare, "More Than A Woman", "Night Fever", "Stayin 'Alive" och "You Should Be Dancing" av Bee Gees som blir populärare.

Snart kunde även discomusik höras i filmer, särskilt i 1977-filmen "Saturday Night Fever", med en ung John Travolta i huvudrollen som en discodansare som försöker göra den stor. Disco blev så populär att mer vanliga pop- och rockartister som Cher, Kiss och Rod Stewart spelade in diskotek. På 1980-talet minskade överklagandet av discomusik men gjorde en kort comeback under 90-talet.

Arvet från discomusik

Även om dess popularitet hade en relativt kort livslängd jämfört med andra genrer av modern populärmusik, producerade diskoteket många klassiska låtar, några av artister som vågade sig in i andra genrer, som The Rolling Stones, och andra av sångare och band vars karriär och musikaliska arv var begränsad till discotiden, som Donna Summer och BeeGees. Några av de mer anmärkningsvärda discolåtarna från 1970- och 1980-talet inkluderade:

  • "Jag älskar nattlivet" av Alicia Bridges
  • "Ring My Bell" av Anita Ward
  • "Good Times" av Chic
  • "Upp och ner" av Diana Ross
  • "Love to Love You Baby", "Bad Girls" och "Macarthur Park" av Donna Summer
  • "Funkytown" av Lipps Inc.
  • "Never Can Say Goodbye" av Gloria Gaynor