Varför lämnade Obi-Wan Vader på Mustafar?

68

När Obi-Wan besegrar Vader på Mustafar lämnar han Vader vid liv. Visst, han saknar benen och har just slagit i brand; men när Obi-Wan går bort, lever Vader fortfarande.

Jag tror att det är troligt att Obi-Wan skulle ha insett att Vader fortfarande levde tills han var ett rättvist avstånd från Mustafar, vilket sparar Padme.

Dessutom har vi den här linjen, från Obi-Wan till Vader:

You were the chosen one! It was said that you would destroy the Sith, not join them. You were to bring balance to the force, not leave it in darkness.

Så Obi-Wan visste att Anakin var nu en Sith. Han verkar också ha inget hopp (i det ögonblicket) att Anakin kunde uppfylla profetian på det sätt som Jedi trodde att han skulle. Det är som om han gav upp Anakin och profetian där.

Men han hade honom! Han freaking hade honom och han låt honom gå! Varför inte avsluta honom? Allt han behövde var att gå upp och ta av huvudet.

Kanske ville han inte döda en försvarslös man. Varför inte arrestera honom för att bli försökt av vad som var kvar av Jedi (Yoda och Obi)? Varför lämna honom bara där?

    
uppsättning Anthony 17.02.2012 01:53

11 svar

47

Anakin var Obi-Wans bästa vän, student och en kränksvän som räddade sitt liv många gånger. INTE någon du skulle vara väldigt intresserad av offing.

Om du kommer ihåg kampen, försökte han att tala Anakin av att hoppa honom från en ofördelaktig position som resulterade i att han blev allt skuren:

OBI-WAN: It's over, Anakin. I have the high ground.

ANAKIN: You underestimate my power!

OBI-WAN: Don't try it.

Och senare:

OBI-WAN: You were my brother, Anakin. I loved you. [leaves]

Så önskade han inte Anakins död.

När det gäller att "spara" Anakin från att brinna, såg det inte ut som om det fanns någon möjlighet till det:

OBI-WAN looks in horror as ANAKIN becomes engulfed in flames. OBI-WAN can't watch him as he struggles to climb the embankment, covered in flames.

Obi-Wan antog rimligen att Anakin redan var död / irreversibelt döende.

UPPDATERING:

För att ta itu med "Varför inte avsluta honom" - det här svarades i Matthew Stover s " Revenge of the Sith " romanisering: För det första, eftersom han inte hade tid på grund av Darth Sidious snabb ankomst. För det andra, eftersom det var inte Jedi-sättet.

Obi-Wan looked down. It would be a mercy to kill him.

He was not feeling merciful.

He was feeling calm, and clear, and he knew that to climb down to that black beach might cost him more time than he had.

Another Sith Lord approached.

In the end, there was only one choice. It was a choice he had made many years before, when he had passed his trials of Jedi Knighthood, and sworn himself to the Jedi forever. In the end, he was still Obi-Wan Kenobi, and he was still a Jedi, and he would not murder a helpless man.

He would leave it to the will of the Force.

    
svaret ges 17.02.2012 02:03
22

Du verkar glömma (men du sa det själv) att Vader var tillräckligt nära lavafloden till fånga eld . Det är fantastiskt (otroligt verkligen) att de båda inte bröt i flamma ett halvt tiotal gånger i duellen, men det är ändå rimligt att anta att först skulle Obi-Wan inte ha kunnat motstå värmen från närmar Vader till leverera kupen av nåd, och för det andra ställde han inte mycket höga odds på en enarmad, icke-leggad Vader bränd inom en tum av sitt liv att kunna ta sig ur fara. Slutligen, ja, som en Jedi Obi-Wan är mer eller mindre en polis. Han har stoppat Vader från att vara ett omedelbart hot, och medan det inte finns någon legitim myndighet att vända honom till att döda en "fånge", särskilt av vrede för vad han har gjort, är det bara inte på. Kom ihåg vägen tillbaka i början, Anakin avväpnar Dooku (bokstavligen) och har honom till hans nåd, men räknar med tanken på att han faktiskt dödar honom.

Utanför universum, vi vet Vader överlever. Han har till; De nästa tre filmerna känner ingen mening om Vader dör på Mustafar. Så, Obi-Wan kan inte döda honom. Oavsett maskinering, som manusförfattarna behövde för att få Vader så oskadd, kunde han inte leva utanför sin kostym, men INTE döda honom var dagens ordning.

    
svaret ges 17.02.2012 02:07
12

Detta har paralleller i två tidigare scener i Episode 3 (båda citaten kommer från IMSDB ), först när Anakins disarmar (och dis-hands) Dooku dödar honom sedan:

ANAKIN: ... I couldn't stop myself.

PALPATINE: You did well, Anakin. He was too dangerous to be kept alive.

ANAKIN drops COUNT DOOKU's lightsaber, moving to PALPATINE.

ANAKIN: Yes, but he was an unarmed prisoner.

ANAKIN raises his hands toward PALPATINE, who is strapped in the Admiral's Chair. The Chancellor's restraints pop loose.

ANAKIN: (continuing) I shouldn't have done that, Chancellor. It's not the Jedi way.

Och den andra innan Anakins fall till Mörksidan:

MACE WINDU: You Sith disease. I am going to end this once and for all.

ANAKIN: You can't kill him, Master. He must stand trial.

MACE WINDU: He has too much control of the Senate and the Courts. He is too dangerous to be kept alive.

PALPATINE: I'm too weak. Don't kill me. Please.

ANAKIN: It is not the Jedi way...

I båda fallen har jag betonat Anakin själv , som noterar att döda en avväpnad fånge, oavsett vilken fånge det kan vara (även en Sith Lord - notera att båda fallen också har "för farligt att behållas levande ") är inte Jedi-sättet .

Svaret blir då enkelt: Obi Wan avslutade inte Anakin för att avsluta honom skulle vara inte Jedi-sättet .

    
svaret ges 12.01.2014 23:11
9
I Stover-novellen sa Obi Wan (eller tänkte): "Det skulle vara barmhärtighet att döda honom, och Obi Wan kände inte barmhärtighet". Det nämns också att Obi Wan fortfarande kom ihåg att han var en Jedi och Jedi inte dödar oarmade människor, så Obi Wan lämnade det till våld.

    
svaret ges 12.01.2014 09:30
4

Han var övertygad om att Vader dog, men ville inte avsluta honom. Ännu efter var han säker på att Vader hade dött. Det var först tills senare att han informerades på annat sätt. Han hade inte förväntat kejsaren rädda honom.

    
svaret ges 29.07.2012 15:05
1

Obi-Wan var redan sjuk över hur konfrontationen med Vader hade gått. Han kunde inte ta sig till förvaltningen av kupen, och antagligen antog att Vader var dödligt sårad i alla fall. Han var också tvungen att komma tillbaka till skeppet och få Padme till en läkare genast.

    
svaret ges 02.09.2012 11:00
0

Jag tror att Obi Wan inte kunde ta med sig sitt hjärta genom att döda Anakin .. Så han lämnade lavan gör sitt jobb. Han hittade faktiskt senare att Vader överlevde under slaget vid Kashyyk

    
svaret ges 01.05.2013 23:38
0

Jag tror att obi wan inte ville döda Vader, så att han (Vader) kunde uppfylla profetian och slutligen bli av med sith. Som han gör så småningom.

    
svaret ges 01.07.2013 02:00
0

Jag trodde alltid att Obi Wan såg på Vader när hon inte var Anakin längre, Anakin var borta för gott och den mörka sidan hade nu Darth Vader. Förräderiet av Anakin, dödandet av barnen och eventuellt Padme, hade Obi Wan förstört. Jag tror att han gick bort för att han också kände sig besegrad och att döda en redan torterad kropp var för mycket trots allt som hände. Obi Wan verkade inte för mig som någon som tillsatte salt på ett öppet sår. Skadan gjordes och att döda Vader var meningslöst. Vader var bortom att spara på flera sätt än en.

    
svaret ges 12.01.2014 06:57
0

Jag tolkade det faktiskt som Kenobi i ett kort ögonblick som ledde till sitt eget mörker. All sin ilska, hans frustration, hans smärta från Anakins förråd resulterade i att han lät Anakin lida och dö en långsam död, istället för att avsluta honom och ge honom ett snabbt smärtfritt slut. Det var ju bara genom Anakins otroliga makt i kraften och överlevnaden av Palpatines tidiga ankomst. Jag föreställer mig karaktären hos Kenobi att han lämnade Anakin för att dö i plåga som betalning för allt lidande han har orsakat. Efter allt, om du hugger av någon ben och en arm, och sedan bränner de från huvud till stump, tror du inte bara att de är otroliga smärta, men de kommer att bli döda väldigt mycket snart.

    
svaret ges 21.02.2014 04:59
-3

Mitt vanliga svar är att Anakin hade plotpansar. Hur plotpansar används i berättelser

    
svaret ges 02.09.2012 21:44