Does fläskfettolja ge bort smak?

4

Det finns viss rörelse (bakom lite litteratur) att användning av animaliska fetter och oljor är näringsmässigt överlägsen förpackad olja (t ex grönsak, canola).

Vad är expertperspektivet på att använda olja gjord av fläskfett, säg, från det feta locket på en fläskkrok? Jag tror att det har lite avsmak, men efter att ha simmerat i en maträtt som jag använde den för, blev det obemärligt.

    
uppsättning wearashirt 15.11.2017 05:39

4 svar

9

Jag skulle inte beskriva det som en "avsmak", för mig är det den smakrika smaken av fläskfett, allmänt känd som svamp. Men ja, det är verkligen inte smakneutral. Det ger bara en liten till måttlig ledtråd i bakning (t ex i pajskorpa) och blir väldigt stark när du värmer den mer, t.ex. när du stekar i det eller bastar en stek.

För en jämförelse av lukten, tänk bacon.

    
svaret ges 15.11.2017 09:19
1

Jag gör det hela tiden, jag gör det inte för att det är friskare, jag gör det för att jag föredrar smaken.

I slutändan är svaret om det är "bra" dock subjektivt.

    
svaret ges 15.11.2017 06:55
1

Det låter som om du letar efter ett neutralt smaksatt fett på spektrumets mättade feta sida (även om du kanske är specifik för animaliska fetter). Tyvärr tror jag inte att det finns en (åtminstone till min vetskap) som inte ger någon smak.

Djurfett som jag personligen har försökt är lard / leaf-lard, talg, buffel, kycklingfett och anka (anka är riktigt bra!). Även om det inte är ett djurfett, faller kokosolja in i denna kategori av mättade fetter (faktiskt mer mättad än de ovanstående med talg som är nästa i rad). Om du får jungfru kokosnötolja (inte pressad expeller) kan smaken på maten vara ganska minimal. Åh, och det finns också MCT-olja som är gjord av kokosolja, som är smaklös, men stora mängder av det här jag tycker är att maten smakar som om den kommer från en hälsokostaffär. P

Jag brukar vilja laga kött i motsvarande fetter. Fläsk i svin, Nötkött i tallow, etc.

När det gäller andra saker använder jag vanligtvis talg (från gräsmatade kor) och svamp (från betesgrisar)

    
svaret ges 15.11.2017 21:00
0

Jag använder den för goda rätter som kräver hög värme, eftersom det är ganska lätt att fastställa fett, lättare att spåra här än jordnötsolja och billigare när det gäller fläskgardin. (Värmestabiliteten kan ha en inverkan på hälsan, eftersom brända vegetabiliska oljor kan vara skadliga, men det är i sig självt oklart huruvida det är hälsosammare i allmänhet att konsumera varandra över varandra.)

Eftersom snabbköpet lagrar både fläsk-, kyckling- och ankafett brukar jag brukar använda samma fettkälla som köttet jag använder, och matchen bör förhindra att en avsmak är märkbar. Såvitt jag förstår är det fett som rymmer det mesta av köttets specifika smak, så den "av" smak du hört om är förmodligen att fläskfett gör något smak som fläsk etc.

    
svaret ges 15.11.2017 16:21