How att öka ett monsters CR utan att anpassa sin smak för mycket?

19

Bakgrund

Jag har en spelare som har en nivå 8 Half Orc Paladin (STR 16, CON 18, CHA 14, Vengeance ed, Sentinel och Orcish Fury feats, inga magiska saker) vars backstory innebär att springa bort från sin hemstad när han var ung (12 eller så?) när hans orkiska pappa dykt upp med en orkeström som letade efter honom. Han har inte sett dem sedan och han är nu i sin 30-årsåldern.

Jag skulle få sin "pappa" dyka upp med en orkeström (15 eller så) och kräva hans "son" tillbaka, speglar hans backstory. Jag planerade att styra berättelsen till Paladin PC med en ära duell med Orc War Chief (MM, s. 246). Jag har en spelare och en grupp som är berättad över att få XP (faktiskt använder vi milstolpe XP) så jag tror att detta kommer att gå bra (men om de bara bestämmer sig för att slänga eldbollar på orkerna, så är det vad som händer Jag kommer inte till järnväg här för hårt).

Eftersom detta kommer att vara ett BIG backstory-moment för spelaren, vill jag se till att den här duellen är lämpligen episk. Jag vill att den ska vara winnable, men också dödlig. Det borde vara en skinn-av-hans-tänder seger. Jag föreställer mig (eftersom kaotiska onda orker inte har ära) att när krigschefen börjar förlora, kan de andra orkerna gå med eller om krigschefen slutar på < 10HP kanske han kanske försöker springa, men vi får se hur det går. Jag föreställer mig att resten av festen kommer att gå med om det här händer, men förrän föreställer jag att duellen kommer att bli en en-mot-kamp mellan paladin och krigschefen.

Problem

Om jag vill ha denna kamp för att vara dödlig, kommer en CR 4-monster förmodligen inte att skära den jämfört med en nivå 8 paladin (detta är baserat på mötesdesigntabellen i DMG, s. 82). Men samtidigt tycker jag om krigshövdingens förmågor och smak och så, så vill jag hellre inte välja en annan varelse.

Idealiskt bör detta monster vara ungefär CR 6, men jag undrar om det bara räcker med att hoppa upp sin hälsa, AC och attack-bonusen kommer att bli tillräckligt, eller om det inte skulle göra honom så mycket hotigare under duellen (det här försöker jag följa tabellen i DMG, s. 274). Även om den här datorn inte har någon, finns det magiska saker i min värld, så krigschefen kunde ha en av dem, men skulle ett +1-vapen eller vad som helst verkligen förändra saker så mycket?

Fråga

Hur kan jag ändra statistiken för Orc War Chief för att öka CR från 4 till 6, utan att ändra det drastiskt som att lägga till spellcasting eller lair handlingar eller på annat sätt stämmer med monsterets smak?

    
uppsättning NathanS 22.10.2018 10:21

8 svar

35

Bara förfalska det

Du ber om en episk en-mot-duell för en spelare, och den måste känna sig lämplig episk. Tyvärr är CR-värden bara en grov uppskattning och en-mot-en-duellerna i D & D är extremt "svängiga".

Två missar på spelarnas slut eller en krit på monsterets kommer sannolikt att göra mötet fullständigt omöjligt. På flip-sidan, om spelaren kryper en gång, kan de mycket väl skära mötetid i hälften. Om de inte kritiserar, kommer det sannolikt att resultera i en extremt långdragen kamp av "Jag slår, du slår, jag slår, du slog." Det kommer inte att vara lämpligt episkt, det kommer bara att vara tråkigt för alla inblandade.

Istället för ett sådant möte är det mycket lättare om du bara förfalskar det. Skriv ner halvcellerna HP och AC på förhand och krypa ner några falska slag och skador på rullar, beroende på hur länge du vill att matchen ska vara. Kasta in en krit där, för att göra saker "väldigt läskigt", och lägg till några missar också. I slutet av listan över falska rullar ska spelaren sluta med 1 eller 2 hk, för att "bara gjort det!" känsla. Fokusera på att beskriva åtgärden narrativt och bara kasta falska tärningsrullar bakom skärmen och läs av din lista, spelarna behöver inte veta.

När spelaren är nära döden, ha bara Orc antingen gå ner, eller flyga efter nästa träff och få honom att missa om spelaren slutar saknas. Alternativt, försök Orc att övertyga karaktären att gå med honom, så de kan styra som pappa och son. (Noooooo!)

Sammanfattningsvis är det möjligt att göra ett CR-monster som kommer att ge ett episkt möte för en enda spelare? Kanske, kanske. Kommer det att fungera? Nej, eftersom tärningarna kommer att gå "welp, det här mötet är nu över" och alla kommer att känna sig missnöjda med kampen.

Jag har gjort detta förut med en episk djävulskamp, mina spelare talar fortfarande om den kampen och hur paladin lyckades förvisa det med sitt sista andetag innan de kollapsade utmattad, och de behövde aldrig veta att jag "fuskade" den.

    
svaret ges 22.10.2018 11:21
28

Din ursprungliga premiss är felaktig:

Mötetabellerna är utformade för parter med tre till fem tecken. Ett CR4-monster är en utmaning för 4 fjärde nivå tecken. DMG säger att justera för mindre partier.

The preceding guidelines assume that you have a party consisting of three to five adventurers. If the party contains fewer than three characters, apply the next highest multiplier on the Encounter multipliers table. (DMG p.83)

XP för en Orc War Chief är 1100 x 1,5 = 1,650. Detta ligger långt över det hårda tröskelvärdet för en nivå 8 tecken. Obs! Krigschefen har också 11 träffar. För en ensamstrid kan detta driva det in i det dödliga området.

    
svaret ges 22.10.2018 11:50
12

Lägg till klassnivåer

Tyvärr har 5e inte satt regler för detta till skillnad från tidigare utgåvor. Men mitt favorit sätt att biffa upp en monster manuell fiende är att lägga till klassnivåer.

3 nivåer av Fighter (Champion) skulle ge Great Weapon Fighting Style, Second Wind, Action Surge och Improved critical. Barbarian skulle också passa men smak till din preferens.

Ge magiska föremål

Som du föreslog en högre nivå skulle magiska saker definitivt hjälpa. Ett +1 vapen skulle stänga klyftan på vad jag ser som krigschefens största svaghet mot en Paladin. Låg attackbonus kommer att kämpa för att träffa paladin regelbundet. Antag att han har en AC av 20 eller högre som de flesta lvl 8 paladiner skulle.

Förbättra basstatistik

Du kan välja att öka basstatistik för krigschefen. En styrka på 20 eller ännu högre skulle få honom att känna sig som en episk fiende.

Ge fakta

Lägg till en prestation eller två för att öka hans kampförmåga utan att ändra basklassen. Great Weapon Master skulle vara ett bra val.

Kompetensbonus

När du ökar produktens CR kommer din kompetensbonus också att öka. För en varelse mellan CR5 och CR9 kommer detta att vara en +3.

Alternativt

Använd inte krigshuvudet och gör bara en npc baserad på halva orc racial förmågor (Player's Handbook) återkallas som en full orc eller Orc racial egenskaper från Volos Guide to Monsters. Detta är mitt vanliga tillvägagångssätt för BBEG eller betydande fiender. Jag hittar klassnivåer gör det möjligt för dig att multiklass för att få exakt känslan för den klass du vill ha. Barbarian 2 / Fighter 6 skulle känna mig som en arg krigshuvud för mig.

Regler för Monster Advance : Dessa är från Pathfinder, eftersom det inte finns några officiella regler för 5e, men jag tycker att de översätter ganska bra med lite arbete.

    
svaret ges 22.10.2018 11:01
6

Jag är normalt emot det här, men om du vill ha en episk kamp här måste du verkligen simulera kampen.

Det kommer att berätta hur mycket du behöver för att höja CR (om det finns några) för att göra kampen en utmaning.

Paladinerna har i synnerhet en enorm alfa-strejkpotential i en multipel-attack attackrunda.

Vi kan göra det med matte utan att spela ut det. Hur långt den genomsnittliga kampen är från en jämn kamp berättar för oss något , om inte allt vi vill veta.

Anta att Paladin har en 1d12 öx och tung användning av smites, och Paladin använder sina Vengance-funktioner:

STR 16 (+3 träff / skada), prof (+3). 3 andra nivåspår (används för att slå, 3d8 * 3, kan inte missa, kan crit) och 4 1: a nivåspår (2d8 * 4). Fury (+ 1d12, kan inte missa). 1d12 + 3 skada på en träff.

+6 för att träffa. Jag antar Plate Armor (AC 18) på Paladin.

Paladins HP bör vara ca 8 * 4 + 6 * 8 + 4 = ca 84, plus 40 poäng på händerna (bränna en åtgärd för att få + 50% av ditt maximala HP antas vara effektiv).

Å andra sidan, Warchief. 93 HP, +6 för att slå, 1d12 + 1d8 + 4 (aka ~ 15) * 2 skador (så 30 om allt träffar).

Narkosnoggrannheten är 12 + / 20 eller 0,45, så 13,5 skador per runda.

Paladin noggrannhet är 10 + / 20 med fördel eller 80%, så 7,6 skador per runda, plus upp till 83 skurskador från Fury och Smites (och en annan .8 * 9.5 från Relentless Endurance).

(84 + 40) /13.5 är 9.2 rundor för Warchief att döda Paladin.

The Warchief crits 0,1 gånger per runda för +11 skador per krit, eller +1.1 skada / rund (men hög sväng). Det faller Paladin ner för att ha i genomsnitt 8,5 rundor att vinna.

The Paladin crits ~ 0,1 gånger per runda för +6,5 skador, men kan också bränna L2 Smites för +13.5 och Fury för +6.5.

Paladin gör 1 attack / round gör 7,6 DPR. Men varje slag utlöser smiter och raseri. Första träffen är +20 skada. Nästa två är +13,5. Var och en efter det är +9 skada.

Paladin måste lägga på händerna minst en gång och uppge fiende, och har i genomsnitt 8 rinner att vinna. Över 6 rundor får Paladin 4,8 träffar; kalla det 4 för speciella förmågor. Så 13,5 * 3 + 6,5 + 9 = 54 bonusskador.

7,6 * 6 + 63 = 99,2 skada.

Warchief har 93 hk. Så kampen blir väldigt nära.

Vi kan styra warchiefen. Först, ge Warchief en +1 ax, stulen från sin mors familj. DPR går upp till 16 precis från det.

Warchief kan börja med ett spjutkast som kan luta slaget om de börjar mer än standard rörelsehastighet från varandra.

Det stora problemet med min modell ovan är Hold Person. +2 Wis sparar kasta för att försvara sig mot en räddning eller förlora stavning (2 misslyckanden för första kupan, då 1 misslyckande per kup, och bästa fallet förlorar de en tur). Jag antar att 12 DC är inte så illa (55% chans ingen effekt, 25% orc förlorar en tur, 20% chans Paladin får minst 1 kup).

Vi kunde balansera detta genom att ha Orcs svärm om du fuskar med magi så. Duellen kan till och med ha det som regel; nej "använder magi för att göra våldtäktsvag". "Gå och magi själv stark, jag starkare".

Men denna grundläggande simulering tycks visa att du har inget att göra här. Kampen kommer att svänga baserat på krisens lycka, initiativ och tärningsrullar, eller Paladin-spelaren får mer återgång från trollformler än mass-smiting med dem. +6 con save gör koncentrationen ganska pålitlig; Hunters Mark ger 1d6 / attack. Vid .9 träffar / runda och brukar spara på 4+ håller det 6 rundor i genomsnitt för 21 skador i stället för 9 från att använda en L 1-spell för att slå. Eller välsigna; gör koncentrationen trivial, och gör noggrannhet galen.

Å andra sidan kan Paladin ha utnyttjat några resurser före kampen.

    
svaret ges 22.10.2018 19:56
4

Har krigschefen smutsig.

Jag gillar vad de befintliga svaren har sagt, men jag ville lägga till lösningen att göra krigschefen smutsig. Ingenting säger "episk kamp" som när hjälten faktiskt är missgynnad från början och kan fortfarande triumfera. Ett litet gift släppte på något sätt precis innan matchen startade, eller kanske någon form av hinder som medförde att sakta ner dem på ett inte så synligt sätt.

Det kan vara det här ögonblicket när krigsbandet upptäcker att deras ledare har svängit runt en "Orcbane Axe" som behandlar ytterligare skador på alla med orc blod, och så har han behållit sin status som "starkaste ork" genom förräderi!

    
svaret ges 23.10.2018 14:30
2

Nu har jag äntligen kört detta möte, jag trodde att jag skulle ge ett svar som förklarar hur jag gjorde det och hur det gick.

Håller reda på skadan som behandlats

Inspirerad av Theik svaret , bestämde jag mig för att fake några av det. Eftersom ravery och Yakk påpekade båda att jag inte behövde öka CR som jag trodde, jag bestämde mig för att inte ändra statistiken för mycket, även om jag gjorde ett förslag från linksassins svar och jag gav krigschefen bara Rage-funktionen så att han kanske varar lite längre.

Hur jag gjorde det var att hålla reda på den skada som paladin-datorn hanterade , istället för att hålla reda på den återstående HP som jag brukar göra. Jag rasade halvvägs genom duellen och försökte beskriva krigschefens skick (hur blodig eller trött han såg osv) i förhållande till datorns återstående HP (även om datorn gav sig en bit av HP tillbaka via Lay on Hands på en punkt , men det verkade inte påverka krigshuvudets berättelse för mycket).

Ett par crit-smites (i samma tur, inte mindre) medförde skadorna överlägset 93 HP av MM-krigschefen med genomsnittlig HP, men inte riktigt över den maximala HP på 132 (härledd från antagande av maximalt värdet av krigschefens tärningstejp). Krigschefen kritiserades på nästa tur och skulle ha tagit datorn ner till 0 HP men för Relentless Endurance. Det var de två sakerna jag väntade på.

Det faktum att skadan PC-skivan handlade mellan 93 och 132 betyder att det nu var troligt att krigschefen döde och att datorn överlevde bara på grund av obeveklig uthållighet gjorde att den kände sig episk (för att han skulle ha varit död annars , han överlevde också en krit). Nästa attack jag bestämde skulle döda krigschefen. Det hände så att nästa attack var från Orcish Fury-feat, men om han inte saknade 3 gånger i rad, skulle den här krigschefen dö (och om han missade tre gånger i rad hade jag haft krigschefen fly för att han var säker på att han skulle döda honom).

Med krigschefen dödade de andra orkerna. Festen tog ut de flesta av dem, men några javelins tog ut paladin-datorn (den sista som jag rullade slog honom, de andra alla saknade, så det kände sig också episk) innan partiet föll upp resten av orkerna och räddade paladinen innan han blåste ut (ja, faktiskt lyckades han två död sparar redan utan några misslyckanden, men det kände sig fortfarande episkt).

Varför accepterade jag Theik svar

Även om olika andra svar gav mig användbar feedback och förslag, så småningom insåg jag att det jag verkligen tänkte på var en känsla. Känslan av en episk duell. Theik var den första som påpekade det och föreslog hur man på ett tillförlitligare sätt skulle kunna garantera den känslan, som jag så småningom använde en variation av det jag beskrev ovan (eftersom jag rullade öppet, följde Theiks råd exakt inte helt möjligt).

Det finns kritik mot mitt tillvägagångssätt, till exempel hur det fortfarande kan vara svängigt (till exempel om krigschefen tvingade datorn att använda Relentless Endurance vid den första attacken från krigschefens multiattack, slog sedan honom igen, sedan kriget Chief vinner). Men det fungerade för mig så jag redogjorde för det ovan, och om någon vill ha mer kontroll i "faking det", se Theiks svar.

    
svaret ges 28.10.2018 19:03
1

Skalning

Jag föreslår att jag inte tänker på vad jag ska lägga till men hur skala . Särskilt användbart är sid 274 i DMG (Monster statistik enligt utmaningsklassificering). Eftersom du inte vill lägga till speciella förmågor eller ändra smak, vill du noga justera basstatistik: AC, HP, Attack Bonus, Damage.

Chefen är ett ganska enkelt monster: även med hjälp av direktstatistik är CR beräknat på nivå 4 så det kan antas att de speciella förmågorna inte påverkar värderingen för mycket, särskilt i samband med en ensamstrid. Vi ser att AC är lite hög, speciellt med tanke på att den har 3 bra sparande kasta (vilket motsvarar +2 AC). HP är lite låg, skada är genomsnittlig, attack bonus lite hög.

Vi skulle vilja behålla detta när vi skala upp så om vi poppar allting två steg upp måste vi nå AC18 (med sparar, så bas 16), HP ~ 120, attack +6, skada ~ 40; och faktiskt en snabb beräkning visar en CR på 6. Nu AC håller detsamma känns lite fel, så kanske stöta det till 17 och möjligen öka WIS spara lite. För att motverka det (även om det inte är absolut nödvändigt) skulle vi kunna sänka HP lite.

En annan tweak skulle ge monsteret legendariska motståndet (och sänka själva hk för att kompensera). Detta kan användas för att finjustera kampen i realtid. Har chefen misslyckats med en holdperson i första omgången? Har det lyckats istället (eller efter 1 runda). Ännu viktigare att du inte har för att använda det så om de misslyckas med att spara i ett lämpligt klimatblick kan du släppa det som det är.

Det är inte avgörande att räkna ut exakt hur de fick denna statistik även om det kan ge lite smak, speciellt om spelarna får lura kroppen. Kanske är ökningen att slå ett +1 vapen, men kanske är det en förlängd välsignelse från shamanen; men först räkna ut siffrorna och sedan orsaken.

Miljö

Jämför: en bågskytt i ett högt träd som tar 1 runda att klättra (friidrott dc15 eller 2d6 fallande danage) vs en bågskytt i 10ft. Självklart är inte CR detsamma; tweak miljön så att den gynnar chefen. Kanske är han en anständig bågskytt, efter att ha skadat han krossar bron som de kämpar på och börjar skjuta - paladinerna kan inte gudomliga smitta i intervallet. Eller han har en potion av brandimmunitet / resistans och sätter marken i brand. Detta kan vara knepigt att balansera; vilket leder oss till:

Playtest

Speciellt eftersom det är en 1 till 1 kamp som är avsedd att vara episk måste du simulera den. CR / encounter beräkningar antar en fest på 4, vilket kommer att vara mycket mer varierande än en parti av 1. Lyckligtvis har en paladin en blandning av förmågor - men det är fortfarande en bra idé att se hur kampen spelar; bygg din egen lvl8 paladin och slåss!

På den noten är ett CR6-monster för ett enda lvl8-tecken som 50 % dödligare än ett dödligt möte . Observera att ett CR X-monster är (i genomsnitt) ett medium möte för en fest med 4 tecken! Så i det här fallet skulle jag sikta på något mellan CR4 och CR5.

En kamp, två strider, tre strider

Har inte tänkt igenom följande - det kan vara värt att överväga kampen i steg, speciellt om du vill ha mer kontroll över genomförandet. vad betyder det att ha en episk duell? Kanske börjar chefen leka med paladin, och han får en fördel. då blir chefen seriös och börjar slå hårt, jagar kanske paladin runt. Men det här är utmattande och slutligen blir paladin överhanden och besegrar chefen.

Men det behöver inte vara ett monster. Kanske är den första ett CR3-monster med inte den stora attacken; då byter du (utan att tala om spelaren) till en CR4 med hög attack, inte så mycket hk, och slutligen, antingen när spelaren handlar tillräckligt med skada eller X-rundor, passerar till en vanlig CR4-chef (och sedan går de andra orkerna med chefen , som är helt uppfriskad - en shaman läker honom?). I en mening är det som att bygga en dungeon; du litar inte på ett enda monster för att vara både den första vakt, ett pussel och den slutliga chefen men du bygger varje steg separat.

    
svaret ges 24.10.2018 00:21
0

Diversifiera din taktik

Duellen mellan Darth Vader & Luke in Empire Strikes Back var inte episk eftersom Vader var högre, eller hade en +1 lightsaber. Det var episkt eftersom Vader använde (A) sin kunskap om Lukas att han / hon mentalt manipulerade / taunt honom, och (B) hans mycket bredare förståelse av kraftbaserad kamptaktik att göra mer än att bara hylla på Luke.

Detta är lika stort för både din paladin-dator och resten av festen. Ta krigshuvudet använda allt vid hans [läs: din] förfogande, för att rikta paladin PC: s sårbarhet & styrkor, medan festen är upptagen med orc warband.

Kanske lägg till lite lagbaserad taktik på fienderens sida, som ett periodiskt samtalskrig från krigschefen eller minskad gruppmoral när paladin framgångsrikt träffar. (Jag använder mest 4e där det här är enklare, men du kan pocha en buff / debuff klass förmåga och tillämpa den på War Chief / orc warband.)

Gör så mycket om framgången för partiets lagarbete som en PC triumferar. Trots allt kvarstod paladin bakom den brutna hierarkin i sin hemmestam för partiets kamratskap. Spela upp den "vi är alla i det här tillsammans" -aspekten.

    
svaret ges 24.10.2018 00:50