Kan en film som är förbjuden i sitt hemland distribueras i andra länder?

2

Om en film är utestängd i sitt hemland, kan distributörer i andra länder lagligt publicera den? Till exempel kan det streamas på Netflix eller distribueras som DVD-skivor någon annanstans utom hemlandet?

    
uppsättning Jet Blue 02.11.2018 22:19

1 svar

1

Filmer, som egendom, är inte juridiska eller operativa enheter, och har således inte "hemländer". Så filmer själva är inte föremål för lagar i något land.

Men den som äger (eller gör) filmen är underkastad lagarna i minst en, och ofta flera, länder. Detta gör det möjligt att trycka mot ägarna - säga böter, fängelsetid eller bara återkalla tillgång till vissa resurser - vilket kan påverka beslut om distribution eller skapande. Fördragsband och traditionella relationer kan också utvidga "räckvidden" till ett lands inflytande. Så om en film distribueras på en viss plats är det om det är lagligt (och praktiskt) att göra det för den som äger det.

Observera att detta bara gäller en laglig version - svarta marknadsförsläpp (t.ex. piratkopiering) är ett försök att undergräva detta, även i ägarens hemland.

Kort svar: Ja. Långt svar: Politik (och upphovsrättens ägande) är komplicerat.

    
svaret ges 04.11.2018 21:34