Vill Palpatine, om han ville, inte kunna använda kraftens ljusa sida?

6

Om vi tittar på Palpatine kan vi tydligt se att han är en sociopat, vilket innebär att han inte kan få empati. Kraftens lätta sida drivs av positiva känslor som medkänsla. Skulle det inte göra Palpatine oförmögen att använda kraftens ljusa sida?

    
uppsättning Bobinot 07.07.2017 04:59

2 svar

4

För att svara på frågan måste vi fastställa vad vi menar med att "använda kraftens ljusa sida".

Din kraftinriktning påverkar ditt vapen, förmågor, filosofi / livsstil och kampsituation på följande sätt:

  • Vapen: Jedi hantverksljuskärl ur kyberkristaller som de minar från planeten Ilum.
    Sith får sina röda varianter genom att hälla sin smärta och ilska i en kyberkristall, vilket gör att den blöder och får sin färgning (som vi lär oss i Darth Vader # 1 , en kanonisk komisk bok). Kyber kristallartikel på wikia hävdar att kyberkristaller är iboende anpassade till Ljussidan och motstå Mörksidan (tills inlämnad och bled), det finns inget som hindrar en Sith från att använda en Jedi (icke-röd) lightsaber effektivt. Faktum är att det finns exempel på Sith som använder blåa ljuskronor, inklusive Darth Vader , Palpatine (efter att ha reinkarnerat) och Exar Kun , plus deras påståenden om att motstå mörka sidanvändare var okända.
    Slutsats: Palpatine skulle inte ha något problem med att använda ljussida / Jedi-motsvarande vapen
  • Förmåga: saker som Force Lightning gör det mycket uppenbart att det finns mörk sida / Sith exklusiva förmågor, men hur är det med ljus sida / Jedi exklusiva förmågor? Det beror på din canon-scope. Om du inkluderar Star Wars Legends kanon, har vi saker som Force blinding , Växthöjning , Vägg av ljus ... och mer. Om vi överväger material som är kanon efter om återstart av Disney's 2014, så är vi kvar med Force Spirit (skämtsamt och vanligtvis kallat Force Ghost), och utan tvekan Force Healing . Tekniken hos en del av detta har gått fel, efter omstart, men om vi följer filmen är det säkert att säga att uppnå Force Spirit verkar vara ganska lätt sida exklusiv, med tanke på att det är en del av Anakins återlösningshistoria båge i slutet .
Filosofi/livsstilärettganskaabstraktämnesominteskullevaralämpligtelleranvändbartfördinfråga.
NärdetgällerbekämpningspositionenpåverkardenendariktigakraftstyrningendinstridspositionattForm VII eller Vapaad blir mycket mer lämpligt om du är en Sith, men det bör noteras att det är mest anmärkningsvärt användaren var Mace Windu, en Jedi-mästare, så det är inte ens ett fall av exklusivitet (och i alla fall skulle det vara Sith-exklusivitet, inte Jedi), så det finns inte mycket i vägen för kampslag att Palpatine skulle kunna att utföra.

Enligt wikia (inte alltid tillförlitlig) kan Sith inte manifestera sig efter döden:

Darth Vader learned of this ability through Darth Sidious, and upon his death, the spirits of Kenobi and Yoda completed his training by granting him the last step in becoming a spirit.

Jag skulle vilja påpeka att de flesta Jedi, för det mesta av historien, inte visste hur de skulle manifestera sig efter döden, och det är möjligt att det är ett sekretessbegrepp som behåller en exklusivitet för Ljussidan (men det är oklart). Vi kan spekulera på det eftersom Jedi ethos fokuserar på harmoni, balans, panta rhei (påminner om Zen buddhism), att något som en Force Spirit passar sin stil och en Siths mer jordiska önskningar om makt kommer till en kostnad av att vara filosofiskt blind för potentiell kunskap om att uppnå en fredlig död och manifestera som odödliga kraftspöken, så jag skulle dra slutsatsen att Palpatine, även om han ville, inte kunde bli en Force Spirit .     

svaret ges 07.07.2017 07:03
2

Gränser mellan Light Side och Dark Side är inte tydligt definierade. kanske finns sådana gränser inte. Men, från vad vi vet är Light Side vanligtvis förknippad med medkänsla, bevarande, harmoni, hålla saker vid status quo, brist på (negativa) känslor, osjälviskhet etc ...

Om Palpatine skulle kunna agera med Kraften med hjälp av den ovannämnda motivationen skulle han därför använda Ljusets sida, oavsett han ansåg sig Sith, Jedi eller något annat. Så kan han göra det? Canons roman "Tarkin", även om det var med en konvolut och ibland ologisk plot, hade några bra delar som förklarar Sidiouss psykologi:

For the Empire, Master.”

“The Empire?” Sidious repeated, miming surprise. “Since when do you put the needs of the Empire before our needs?”

Vader crossed his gauntleted hands in front of him. “Our needs supersede all, Master.”

Men även den här:

The power of the dark side coursed through him like a transfusion of unsullied blood.

Out there were people who wished him dead, others who envied his station, and still others who wished merely to be close enough to him to sate themselves on the crumbs he brushed aside. The thought of it was almost enough to transform his disgust to sadness for the plight of the ordinary.

Som vi kan se, brydde sig Palpatine inte mycket om imperiet, det var bara ett slut. Men, underligt, behöll han några stubbar av empati inuti honom . I sin nuvarande sinnesstämning kunde han självklart inte vara medkänsla och osjälviskt. Han var inte heller oroad över harmoni, ens i sitt eget imperium. Ändå var vägen till Light Side fortfarande öppen, till och med för honom . Så länge han bodde, fanns hopp. Tyvärr hade han, till skillnad från Vader, ingenting att fästa vid, ingenting som kunde dra honom ur mörkret. Eller åtminstone vet vi inte om sådant. Därför blev han äntligen omkastad och förbrukad av mycket som gjorde honom bra.

    
svaret ges 08.07.2017 10:53