Varför har den här regionalstrålen sina luftbromsar breda öppna före touchdown?

14

Jag tittade på en detaljerad bild av ett plan medan du följde sin väg på Flightradar24.com. Här är Avro RJ45 Jag pratar om:

Jag undrar varför dess aerobrakes vid empennage verkar öppna vid före touchdown. Det jag minns från alla plan som jag tog är att flikarna är maximala innan touchdown och aerobrakes (ibland automatiskt) öppnas när landningsväxlarna rinner på banan.

Är det på grund av speciella hinder för detta specifika flygplan?

    
uppsättning le_daim 19.03.2017 21:42

3 svar

13


( Källa ) F-15 landning med flygbroms förlängd.


( Källa ) Airbrakes på Fokker 70.

1. Det tillåter brantare tillvägagångssätt

Från Wikipedia :

The engines [on the Avro] lack thrust reversers due to their perceived reduced effectiveness in anticipated conditions. Instead, the plane features large airbrake with two petals below the tail rudder at the rear of the fuselage, which has the advantage of being usable during flight and allowing for steep descent rates if required.

... också ...

Airbrakes on the Fokker 70's tail section – similar to that found on the BAe 146 / Avro – allows it to conform with the 5.5° glide slope at London City Airport.

2. Det möjliggör bättre hastighetskontroll

Vissa flygplan överstyrs med högt viktförhållande. Enbart tryckkraftsintervallet räcker inte för att hålla tillvägagångshastigheten.

Förhållandet till viktförhållandet för RJ100 är 0,28: 1, jämfört med 0,16: 1 för den jämförbara Boeing 717. Det är ännu högre för de mindre RJ: erna.

Låg effekt och planet förlorar hastighet, lite kraft och planet ökar hastigheten. Så, mer kraft används i samband med airbrakes, till exempel den F-15 som visas ovan.

En gång på marken hjälper de till att sakta ner planet, samma som spoilers.


( Källa ) Spoilers.

Spoilers har den extra fördelen att spjuta hissen och överföra mer vikt till däcken för ökad bromsförmåga.

Relaterat: Varför har vissa flygplan (t.ex. Avro RJ85) bakmonterade luftbromsar?

    
svaret ges 19.03.2017 22:08
6

Primär orsak är hastighetsreglering. Stråleffekten hos en jetmotor har inte ett linjärt förhållande till gaskärnan eller fläkthastigheten och det mest effektiva tryckområdet är någonstans mellan 75-100% N1. Kommersiella jets och militärkämpar tenderar att vara ganska "hala" och kräver drastiska gasreduktioner att sakta ner utan användning av speedbrakes. Detta sätter flygplanet i stor risk vid lägre höjder eller vid kort slut, där en stor tryckförhöjning kan behövas för att korrigera för vindkraft, vindskjuvning eller snabb nedstigning. Tyvärr tar det en tidsperiod för gaskärnan och fläkten på en jet att "spola upp" och börja ge den nödvändiga kraften. Denna långsamma svarstid för tidiga jetmotorer i kritiska kraftsituationer har skapat skrämmande resultat, vilket var fallet här i juli 1955 med en fatal rampstrike av en F7U-3 Cutlass som kommer ombord på USS Hancock (CV-17). Se vid 5:43 i videon.

                            

DetkanocksåhändaävenmeddemodernastemotorernasomdenhärF-18rampstartenvisar.

                             

För att kompensera för tryckresponsproblemen, kommer piloter att flyga mönstret och närma sig med högtrycksarmsinställning, behåll sedan hastighets- och nedstigningskontroll med användning av hastighetsbromsar. Detta ger god energihantering och kontroll men gör det möjligt för piloten att snabbt få dragkraft om han behöver det att gå tillbaka till glidlöpning, klättra eller gå runt helt och hållet.

    
svaret ges 20.03.2017 00:24
4

Fokker F-28 / F70 / F100 och BAe 146 / Avro RJ är de enda två flygplanen med bakmonterade luftbromsar, eftersom de var de enda två flygplanen som inte är utformade med tryckbackar.

Det är standardproceduren att använda de bakre monterade luftbromsarna vid varje landning eftersom de lägger till drag och minskar landningsavståndet.

Andra flygplan har inte denna typ av luftbroms helt enkelt för att de inte behöver dem.

Dessa två typer använder också vinge spoilers för användning vid touchdown precis som andra stora flygplan. Wing spoilers används endast efter touchdown, eller vid högre höjder, och används inte under sista tillvägagångssättet och flare.

    
svaret ges 20.03.2017 01:22