Vilka är Istari-stavarna av?

15

Är stavarna som Istari wield gjorda av något unikt eller är de gjorda av vanligt trä och ges magiska egenskaper av deras användare?

    
uppsättning Nick88 09.11.2013 17:54

1 svar

19

Den enda platsen i LotR där någon hänvisning görs till vad en trollkarl kan göra är Frodo dikt i Lorien:

an old man in a battered hat
who leaned upon a thorny staff

"Thorny" här föreslår verkligen att personalen är av trä.

Det är fel, tror jag, att föreställa sig en trollkarls personal som har särskilda magiska egenskaper. Det är sant att det finns många fall i LotR, där det kan tyckas så: Gandalfs belysning av trä på Caradhras (" han slog slutet av sin personal i mitten av det"), hans inträde i Meduseld (" Personalen i en guidens hand kan vara mer än ett försök för ålder "), och" Naturligtvis, "Saruman, din personal är trasig " är bara några exempel . Gandalfs krav på att " du kommer att överlämna mig till Orthans nyckel och din personal " är också ett förslag till detsamma.

Men det är bara inte hur saker fungerar i Tolkien. Gandalfs personal bröts på bron av Khazad Dum men ändå lyckades han slåss och döda en Balrog:

Thunder they heard, and lightning, they said, smote upon Celebdil, and leaped back broken into tongues of fire.

Det var nästan säkert en beskrivning av Gandalfs egen magi; Jämför med beskrivningen av Nazguls angrepp på honom på Weathertop:

As Frodo lay, tired but unable to close his eyes, it seemed to him that far away there came a light in the eastern sky: it flashed and faded many times. It was not the dawn, for that was still some hours off.
'What is the light?' he said to Strider, who had risen, and was standing, gazing ahead into the night.
'I do not know,' Strider answered. 'It is too distant to make out. It is like lightning that leaps up from the hill-tops.'

För att bekräfta att effekter av blixten är ett säkert tecken på att det är Gandalf, låt oss se vad som händer när han räddar Faramir:

...it seemed to Pippin that he raised his hand, and from it a shaft of white light stabbed upwards.

Baserat på detta är det klart att Gandalf faktiskt inte behöver sin personal för magi; i Khazad Dum-exemplet har han inte det men ändå uppnår mycket samma effekt.

Så nu går vi in i spekulation, och det jag ska spekulera på är att en trollkarls personal i Middle Earth är inte ett D & D-typ "magiskt objekt" utan snarare ett tecken av auktoritet, en symbolisk prop. Genom att bryta Sarumans personal gjorde Gandalf faktiskt mycket mer; han kopplade honom från sitt ursprung i Valinor, han kastade honom ut från Orden, och personalens brott var bara en yttre synlig manifestation av det.

Naturligtvis finns det fortfarande mycket kvar obesvarat. Varför tog Gandalf sin personal i skogen på Caradhras? Vet inte. Varför bad Gandalf om Sarumans personal innan han bryter den? Vet inte. Varför tog Saruman tjusning på Gandalf om att ha " stavarna i de fem trollkarlarna "? Vet inte. I slutet är det bara en fråga som Tolkien lämnade oklart och obesvarat.

    
svaret ges 09.11.2013 19:16