Varför är Shoanti så lika med indianer med tanke på att Varisia är en nordlig nation?

5

Om jag tittar på en karta över Golarion bredvid en karta över jorden, verkar det vara Varisia har samma breddgrader som Kanada / Ryssland.

Hur är det då att Shoanti liknar indianerna och bor i en öken?

Kollar jag på kartan fel? Finns det något om Golarions klimat jag saknar? Jag har inte för avsikt att gräva djupt in i geografi eller världsbyggnad, bara undrar om det finns något uppenbart jag har saknat.

Om du är nyfiken, har jag påpekat Varisia med mer precision på kartan, lite mer syd än jag trodde (och ja, Golarion är byggd på en modell av jorden ).

    
uppsättning simone cittadini 28.08.2017 15:52

4 svar

12

Det finns ett par saker du kanske saknar som gör detta perfekt realistiskt.

Först och främst är analogierna mellan Golarion och Earth avsedda att vara grova. Shoanti är ganska indianska-ey - men de är också keltiska ögon etc. Linnorm Kings (Vikings) ligger strax norr om Varisia, så du kan rita lika mycket Gaul / Celt-analogi med Shoanti som du kan Native Amerikanska, och det ger också en aning om att det nog inte är allt som är varmt.

För det andra - vi har indianer så långt norrut i den verkliga världen, du vet. Faktum är att Blackfoot, Cree, Crow och Sioux är från rätt runt denna latitud.

Fördettredjekan"Öken" hittas vid vilken latitud som helst. Brist på vatten är inte korrelerad med "het". Storval Plateau är mer som de ryska stepparna - inte hett, men torrt. Cinderlands är heta på grund av vulkanaktivitet (och de resulterande borstebränderna), inte klimat. Det finns mer på platån i Rise of the Runelords och Kaer Maga sourcebook som kan ge dig bättre lokal färg. För riktiga analoger, prova Ryn-öknen i Ryssland / Kazakstan - i själva verket Kazakhs hade infödda Steppe ryttare du kan väl knacka för inspiration. Bara läser Wikipedia-artikeln börjar du se några direkta analoger till Shoanti (oh look, eagle hunters ...)

Fjärde - ja, spelskribenter är inte alltid super exakta. Kontinenterna är lite mer norr än du skulle tänka; "Equatorial heat" av Mwangi Expanse kommer inte någonstans nära ekvatorn. Och konstriktning är alltid en utmaning, så du får lite avbildningar av Shoanti som har lite mindre kläder än de borde vara för deras språk. Inte ett nytt problem - jämför det här fotot av den faktiska Crow till den här målning av en galning av någon vit kille . Från grekernas tid vet alla att konsten är bättre när ämnena är nakna. C'est la vie.

Jag älskar att använda spel för att driva mig för att läsa en riktig historia ... I stället för att hålla fast vid Hollywoods "Indian / Desert" -bild, kolla in Caesar's Gallic Wars, Kazaksen, några berättelser om Dakotas-områdets indianer, etc . och mash det upp.

    
svaret ges 28.08.2017 20:48
5

Jordens landskap och klimat bestäms av en komplex (eller åtminstone utan min kännedom) växelverkan mellan banaavstånd, färdhastighet och rotationsaxelvinkel (jordens poler är inte vinkelräta mot vår bana) i förhållande till vår Sun, plus verklig värme / färg av solen och kanske andra faktorer.

Golarions olika klimat kan variera mycket om även en (och förmodligen alla) av dessa faktorer förändras. Dessutom är Golarion en panteistisk värld där var gudar är verifierade att existera och har direkt potential för att forma breda stränder av land till deras passar; Jag tror inte att detta är orsaken till Cinderlands, men det kan vara en handvågsförklaring av de geografiskt tveksamma beslut som Paizo gjorde om sin värld.

    
svaret ges 28.08.2017 16:41
1

Relativ endast till klimat, inte kultur, det är värt att nämna att jordens klimat har varierat, inom den geologiskt korta spetsen av mänsklig existens, från djup istid (glaciärer så långt söder som Spanien) till mycket varmare än idag (vad vi Tänk på som tropisk vegetation och fauna så långt norrut som England och Danmark). Allt som krävs för Golarion att använda samma karta som jorden, men har ett varmare klimat, är att det ska vara en annorlunda del av den vanliga varmkylningen.

Under de senaste tusen åren har vi haft den "lilla istiden" från 16 till 1800-talet, vilket resulterade i utbredd svält i Europa som grödor som hade varit klammer inte lyckades producera under den förkortade växtsäsongen. Före detta temperaturdopp hade Greenland (åtminstone sett från havet) levt upp till sitt namn.

    
svaret ges 28.08.2017 21:08
0

Gobi-öknen går från under 40-talet till nästan 50-graders breddgrad norrut. Det verkar vara ungefär där din punkt var placerad. Så jag ser inte något outlandish om det finns en öken där.

Så länge det är i tempererad latitud, handlar ökenbiom om regn än temperatur (i arid arktisk och subarctic breddgrader får du istället tundra).

    
svaret ges 28.08.2017 23:21