Do Schengenvisummyndigheterna vet hur en sökande flög inom Schengen vid sitt tidigare besök?

3

En vän av mig (rysk medborgare) har utfärdat en schengenvisum av Finland. I hennes ansökan besökte Schengen besök sin mormor i Finland. Hon gick in i Schengen med tåg till Helsingfors.

Hon reste också till andra Schengenländer (delvis med flyg), och hon hade sin sista avgång från Schengen från Wien.

Den avgången var för några månader sedan. Hon har nu fått Finland en annan Schengenvisum. Visumet kom dock med en skrivelse i passet att om det visar sig att Finland inte är hennes huvudmål, kan hon bli vägrat visum i framtiden. Denna anteckning var inte närvarande första gången.

Hon är nu orolig för att flyga inom Schengen, eftersom hon undrar om viseringsmyndigheterna kan få tillgång till hennes flyghistoria och dras ut / antar att Finland inte var hennes huvudmål, även om det inte är fallet.

Om hon till exempel flyger till Stockholm och går tillbaka med ett annat transportmedel, oroar hon sig för att viseringsmyndigheterna helt enkelt ser flygningen till Stockholm och drar slutsatsen att hon kanske har spenderat mer tid än i Finland.

Är denna fråga välgrundad? Har de som utfärdar sina framtida Schengen-visum någon information om sina tidigare flygningar inom Schengen? Eller är in / ut frimärken det enda som betyder något?

För att klargöra, tänker hon inte ljuga. Om hon emellertid flyger till andra länder, är hon orolig för att detta kan ge en missvisande bild till tjänstemännen. Det är allt.

    
uppsättning Revetahw 19.12.2017 18:48

2 svar

1

She is now worried about flying within Schengen, as she wonders if the visa authorities can access her flight history

Intra-Schengen-flygningar kräver i allmänhet inte att du anger något annat än ditt namn när du bokar biljetten och inte heller verifierar / skannar du ditt passnummer, födelsedatum och födelseort när du går till porten. Därför, även om de bestämde sig för att leta upp flygens historia inom Schengenområdet, skulle det bli komplicerat av det faktum att personer i samma namnebarn också skulle kunna flyga i Europa.

En ytterligare komplikation är att AFAIK inte finns en gemensam databas med varje passagerare på varje Schengenflyg, så det skulle ta mycket av en insats för konsulatet att försöka spåra varje sökande . För att inte tala om att du också kan ta en färja eller köra ut ur Finland, vilket skulle vara praktiskt taget omöjligt att spåra.

Or are the entry/exit stamps the only thing that matters?

Praktiskt taget - ja , det är det enda de bryr sig om. Skriv in Schengen genom Finland några gånger och du är bra att gå så långt som de vet.

    
svaret ges 20.12.2017 12:42
0

På ett internt Schengenflyg kommer din vän inte att gå igenom emigrations- / invandringsregler. Hon kommer att gå igenom en säkerhetskontroll, som kommer att innehålla en kontroll av hennes identitet.

Så informationen kan hamna i några officiella databaser på flygplatsen. Ingen vet vilken slags analys av data de kommer att göra med det i framtiden. Det kan finnas en annan terrorattack, eller flyktingantalet stiger igen, och Schengenländerna kan besluta att jämföra sina databaser närmare än vad de gör nu. Eller politiska majoriteter förändras och detta händer även utan en dramatisk händelse.

Hon borde inte ligga i sin visumansökan. Om Schengenmyndigheterna finner ut, kommer de att vara väldigt olyckliga.

    
svaret ges 19.12.2017 20:43