How stänger jag av takfläkten utan en dragkedja?

3

Så flyttar jag in i mitt nya hus. Den första timmen bestämmer min svärmor att prova takfläkten. Hon slår på enheten vid lampkontakten och drar sedan kedjan direkt ut ur enheten. Fläkten är nu på max när enheten är påslagen.

Jag har fortfarande dragkedjor för att slå på och av ljuset och en kedja för att vända riktningen. Dessa två omkopplare stoppar dock inte fläkten.

Jag kan ersätta dragkedjan i framtiden, men är det för tillfället möjligt att stänga av fläkten på något sätt utan kedjan? Skulle det vara möjligt att till exempel bryta omkopplaranslutningen, vrid sedan brytaren ett par gånger för att stänga av fläkten? Några andra idéer?

    
uppsättning dangowans 24.08.2012 20:36

3 svar

3

Här är ett bra diagram som visar hur en 3-hastighetsbrytare fungerar.

För att styra fläkthastigheten utan strömbrytaren måste du använda strömmen till rätt ledningar för att få den hastighet du vill ha. Eftersom det här är sannolikt en mekanisk enhet (inte elektronisk), är det enda sättet att ändra inställningen fysiskt att flytta omkopplaren till ett annat läge.

En liten bit av kedjan är synlig

Om även en liten bit av kedjan är kvar, kan du kanske dra den med nåltangent. Om fläkten är ansluten direkt till strömmen (inte styrd av en väggströmbrytare), vill du förmodligen stänga av brytaren för att stoppa fläkten medan du gör det (så att du inte tappar huvudet). De flesta fans har samma klickmönster.

 • 1: a Klicka = Hög.
 • 2: a Klicka = Med.
 • 3: a Klicka = Låg.
 • 4: a Klicka = Av.

Var så försiktig att räkna dina drag, eller du kommer att göra en annan resa till breakern.

Kedjan är bara GON!

Om kedjan är helt borta, är det enklaste alternativet att byta ut hela fläkten.

Om du gillar att tinker; och ha lite kunskap om dessa saker, kan du ta ut fläkten och ersätta omkopplaren. Det är nog en bra idé att ha den gamla omkopplaren i hand, när du gör din resa till maskinvaruhandeln för en ersättare. Glöm inte att märka trådarna när du tar bort den trasiga växeln, kommer inte komma ihåg var de alla gick.

Obs! Slå av / på avbrottsspaken ett par gånger, gör ingenting annat än att slå fläkten på / av ett par gånger. Det är möjligt att reglera fläkthastigheten genom att kontinuerligt vrida brytaren på / av, men armen skulle bli trött ganska snabb.

    
svaret ges 24.08.2012 21:09
3

Om du inte byter strömbrytaren eller öppnar fläkten för att koppla ur strömbrytaren, finns det inte mycket du kan göra för att återställa det eftersom det är en mekanisk omkopplare, inte en elektronisk. Få en ersättare som är utformad för att hantera din belastning, se till att du ansluter den på samma sätt och var noga med att följa alla säkerhetsåtgärder (stäng av strömmen, kontrollera med en kontaktlösare, lämna inga synliga korsningar osv.) . De är $ 5 på en hårdvaruaffär, så du behöver inte fördröja reparationen för att spara pengar.

    
svaret ges 24.08.2012 21:47
1

Drag kedjorna hela tiden. Om det är lätt att fixa dem beror på enheten, där den bröt och din skicklighet.

För att försöka fixa det måste du göra följande:

 • Stäng av strömmen.
 • Öppna botten på fläktenheten. Det finns ofta en liten bult eller mutter i mittkanten eller små skruvar som håller bottenlocket på.
 • Om det finns några exponerade kabeldragna eller synliga elektriska delar exponerade, prova med en kontaktlösare för att se till att de inte är levande (heta).
 • Du kommer antagligen att behöva ta bort (nedre) lampans armaturdel för att komma till fläktdelen.
 • Se om du kan hitta brutna änden av dragkedjan. Om du gör det kanske du kan ta bort det kvarvarande stycket och ersätta det med en ny kedja eller bifoga en ny kedja till den gamla stubben.

 • Detfinnsettlitetfatklippförattanslutaändaravkedjan.varsäkerpåattdetintekommerattstöravägensomgårinochuturhuset.
 • Dukanocksåhatillgångtillhela växelmekanism . Det kan finnas en ersättare tillgänglig om det verkar skadad.

 • Kontrollera om omkopplaren för ditt varumärke är tillgänglig från antingen en hemmalager eller tillverkaren.
 • Du kan behöva ta bort ytterligare omslag för att komma till brytaren eller stubben på kedjan. Självklart kan hela reparationen vara lättare om du tar hela fläkten ner.
 • Om du gör det här kontrollerar du att strömmen är avstängd till hela enheten.
 • Om inget av detta lyckas kan du överväga en ny fläkt som diskuteras i andra svar. De är inte svåra att installera (men för att göra det säkert är det ett jobb med två personer). En bonus är många med handhållna fjärrkontroller för fläkthastighet, ljusdämpning etc. som jag vet att din svärmor kommer att uppskatta.
svaret ges 24.08.2012 22:01