Varför använder Jedi en Lightsaber i strid?

101

Medan jag har sett Ahsoko Tano, i The Clone Wars , kämpar med två lampor (en i varje hand) verkar detta vara extremt sällsynt för Jedi. Vi har sett Sith gör det här ofta, som Asajj Ventress, med två lightabers. Darth Maul använde en dual lightaber mot Qui-Gon Jinn och Obi-Wan Kenobi och då finns General Grievous, som använder flera lightabers med sina flera lemmar.

Men de flesta Jedi använder bara ett blad, och deras lightaberhilts tenderar att vara enkla, bara en rak cylinder utan mycket prydnad, medan Sith ibland använder böjda grepp eller andra exotiska stylingar.

Finns det en anledning att Jedi håller sig med de enklaste lightsaber-designerna och varför de allra flesta (åtminstone i filmerna och i The Clone Wars -serien) använder endast en enda lightsaber?

    
uppsättning Tango 02.03.2012 17:31

12 svar

123

Begränsningsfaktorn är inte öppna händer - det är sinnets smidighet att flytta dem och effekten av den involverade träningen. Jag gjorde några fäktningar tillbaka på college, som är ljusår, om du kommer att förlåta uttrycket, från en ljuskamp, men delar vissa saker gemensamt, och jag har studerat ett antal kampsportar.

Vad du motsätter dig i en konfrontation är inte angriparens hand, fot eller svärd, men deras samordnade vilja. "Koordinerad" är nyckelordet där - om handen och fötterna inte rör sig ihop, kan du inte attackera effektivt. Så att sätta ett annat svärd i någons hand gör dem inte dubbelt så effektiva, mer än att försöka sparka och slå någon på samma gång gör det ... det är mer troligt att du kommer att falla över, eller åtminstone vara i balans och öppna att attackera.

Tänk på skillnaden i fotarbete mellan kendo och fäktning. I fäktning är kroppen hög, lätt och snabb, och rör sig snabbt (potentiellt) upp och ner. I kendo är rörelsen mer lateral, med tyngdpunkten lägre till marken. Kendo rörelse är korsningar med fötter, fäktning är mer som naturlig stegning. Varför?

Kendo (i allmänhet) adopterar ett tvåhandigt grepp, medan fäktning har ett handgrepp - den andra sidan är tillgänglig för balans :

Efteratthasagtalltdetta-nyckelntillattanvändafleravapenidettasammanhangskullevara kata

svaret ges 02.03.2012 19:58
75

I-universum

Tänk på att Jedi Knights är främst polis. Även Jedi som ägnar sig åt martial school, som Mace Windu, tränar inte i allmänhet i lightsaber-strid så noggrant som en Sith gör. Detta beror på att det överväldigande antalet fraktioner som skulle motsätta sig Jedi och Republiken inte är kraftkänsliga och inte utövar lightabers. Jedi tränar sålunda - och kämpar - mot mestadels blaster-wielders, och i sådana fall är en enda lampa för att böja bultar vanligtvis mer än tillräcklig, och fokus ligger på att mastera kontrollen med ett enda blad.

Jedi är också lite mer regementerade i sin träning; från Youngling till Padawan till Full Knight, får de flesta Jedi-initiativtagare samma grundläggande träning som någon annan, och när de går vidare till Padawan råds de av en Jedi som förmodligen växte upp i samma system. Först efter att en Jedi når mästerskapet lär de sig själva och lärs inte av en annan Jedi, och då är deras ljusbarnsträning inbyggd i en av de sju singel-saberskolorna.

Nu kom Sith som en kraft mot Jedi; De var ursprungligen bannlyst från Jedi Order, och skapade Sith Order med det specifika målet att hämnas på Jedi. Som ett resultat av både det och Siths natur själva för att slåss mot varandra för dominans, förväntar sig Sith andra kraftkänslor som motståndare. Så, de tränar mycket noggrant i lightsaber-strid, speciellt saber-vs-saber-stilar som den mycket föråldrade Form II, och antar nya stridsformer (som lightwhips, ergonomiska "fäktning" saber som Dooku, personalstilar som Maul's, och ja, dubbel-saber stilar) som inte är kända för att ens uppleva Jedi. Som ett resultat dämpar Sith oftare golvet med den genomsnittliga Jedi Knight.

Kom också ihåg att Dark Side kan göra en mycket kraftfull, väldigt snabb. Det kan ta årtionden att bli en Jedi-mästare. Grev Dooku var redan en väldigt erfaren Jedi Knight innan han gick till Mörksidan, och som sådan tog det en av de mest erfarna Jedi-Yoda - att stå en chans mot honom, och även då var kampen en dödläge. Det tog en ännu kraftfullare (och känslomässigt ostörd) Jedi-Anakin - för att äntligen besegra honom, och det är också trodde att Palpatine berättade för Dooku att hålla sig tillbaka mot Anakin.

Fall i punkt

När Obi-Wan kastade Anakin en andra lightsaber i Ep. II, Anakin kunde dra på kraften för att vara effektiv i dual-saber-stil, men han var uppenbarligen oerfaren i den stilen; Enligt EU-källor övade Anakin Form V, som är mycket starkt beroende, och passar bättre för två händer på en sabel för hävstångseffekt. Hans okända med dubbla saber och med Form III eller IV som skulle ha varit bättre lämpade för att använda två saber resulterade i ett misstag som förlorade honom en av saberna. Så återvände han till sin naturliga en-saber Form V-stil, som varade längre eftersom han var mer bekväm och erfaren i den stilen. Han förlorade fortfarande för Dooku, som först hade några decennier erfarenhet som Jedi över både Obi-Wan och Anakin, och den andra hade tränat ännu mer målmedvetet under Palpatine för att bekämpa Jedi med Form II, vilket är föråldrat men mycket effektivt mot en lightsaber -vridande motståndare.

Out-of-universum

Vi såg aldrig att någon använde mer än en lightsaber i den ursprungliga trilogin. Självklart var de enda tre lightsaber-användarna i den trilogin Obi-Wan, Luke och Vader, så det är en relativt liten pool, men den första scenens riktning Lucas gav alla lightsaber-wielders en mycket tung Kendo-stil, som om lightsaber blad var så tungt som en nodachi eller broadsword. Utvecklingen av alternativa vapen och kampstilar har ursprungligen utvecklats i EU genom fanengrepp, inklusive bakgrunden bakom ljuskronans fysik som det faktum att bladet är närmast viktigt men utsatt för andra krafter. Elementen i EU blåste sedan tillbaka till G-canon i prequel-trilogin, som Lucas och manusförfattarna letade efter sätt att sparka striderna upp i ett snäpp från den ursprungliga trilogin. Den första förändringen var till kampens takt. koreografin ökade kraftigt i takt. Den andra var införandet av alternativa kampstilar och variationer av vapen. Vi såg aldrig ett ljusskärm, men dual-saber och personalstilar gjorde det från serier och romaner till filmerna.

    
svaret ges 02.03.2012 18:42
30

Bland andra orsaker är Jedi inte krigare ! De är utbildade för kamp, men strid är inte vad de tänker. OTOH, Sith är. På samma sätt som ett SpecOps-team kommer att bli allvarligare avancerad, annorlunda och snygg jämfört med en slumpmässig icke-SWAT-polis (särskilt en Bobby).

Också vad som helst utöver en enda vanlig lightsaber för en Sith verkar också vara en sällsynthet, även om jag inte undersökte detta i stor utsträckning. Din fråga endast listar 1 dubbelsidig LS och en 2-lightsaber Sith (Grievous räknas inte, inte är känslig).

    
svaret ges 02.03.2012 17:50
17

Ett enkelt svar kan väl vara att de verkar vara löst baserade runt samurai, vars primära svärdstil använde katana (ett vapen som skulle användas med båda händerna).

Från en praktisk synvinkel är jag en student av Modern Arnis som är en vapenstil som roterar kring användandet av två pinnar (eller blad som machetes). Jag kan berätta mycket träning för att effektivt använda två vapen i strid är mycket svårt. Den enkla handlingen av slående och försvarande utan att vapnet vrids tar många månaders träning (mycket mindre gör det i en stressig miljö och med adrenalin pumpas genom dig). Om du arbetade med ett vapen som inte hade en enda säker kant skulle du förmodligen inte vilja ta risken.

En annan möjlighet, från min Kendo-träning: många människor inser inte att när en person slår ett annat vapen med någon kraft, krävs det för att förhindra att vapnet återvänder tillbaka till dig. Att gå tillbaka till argumentet om "ingen säker kant" kan vara att en Jedi inte vill ha sin balans och uppmärksamhet äventyras så att han kan fokusera mer på att hålla vapnet säkert inriktat på fienden.

Slutligen, från en realistisk synvinkel: insåg du att för de ursprungliga filmerna genererades ljusabsorberingen genom att manuellt gå tillbaka manuellt och dra effekten på varje enskild ram? Det är massor av arbete. Två lampor betyder dubbelt så mycket som investerat! Modern teknik gör det mycket enklare.

    
svaret ges 03.03.2012 03:21
16

För det första finns det mer än en lightsaber kampstil .

En sak att komma ihåg är att Jedi är "space samurai", de är disciplinerade krigare som strider främst försvarligt. Deras utbildning är utomordentligt konservativ, eftersom Jedi-rädslan är rädd för att de faller till den någonsin övertygande mörka sidan (rädsla för att en faller till den mörka sidan är en nästan paranoia nivå rädsla av mästaren Yoda och andra).

Den mest defensiva slagstilen med lightaber är två händer på ett svärd, som en samurai katana. Med tiden fick Lucas dem att ta mer aggressiva ställningar, men aldrig någonting så brash som två lightabers. Det skulle vara dumt och hänsynslöst i en Jedis ögon.

Jedi gynnar känslig kontroll över råkraft, kontrasterar detta till Sith-tekniker. Sith är inte lika disciplinerad i sin kampstil, genom att använda flera ljuskällor, olika typer av ljuskällor och experimentera med syntetiska kristaller. De är mer benägna att bryta reglerna i strävan efter sina ambitioner.

    
svaret ges 02.03.2012 19:06
15

Ett tema som går igenom Jedi-koden är att motstå kraftsmakten. Att bära två knivar eller ett dubbelblad var allmänt sett som för kraftfullt för att en Jedi skulle innehålla, ungefär som Vapadkampens hållning. Den enda Jedi som använde Vaapad var Mace Windu, och hans förmåga att fokusera den mörka sidan av kraften var så ovanligt.

Å andra sidan uppmuntras Sith att mata sin passion och lust för kraft. Wielding flera blad eller ett exotiskt blad är mycket mer i linje med gripkraft.

Sith fokuserade dessutom på aggression och förolämpning. Jedi-metoden var försvar och lindring. En multi wielder har ingen förmåga att försvara sig bra, men de kan säkert attackera snabbt och aggressivt.

    
svaret ges 02.03.2012 19:53
11

Eftersom ljusskenorna är mycket lätta och att de fungerar lika mycket som en skärm som ett svärd, skulle det vara vettigt att bära en i varje hand.

Men när man stöter på en annan lightsaber, kommer styrka i spel. Som ett sådant skulle ett tvåhandigt grepp på en enda lightaber ge mer styrka och mer hävstång, vilket hindrar din motståndare från att helt enkelt trycka din lightsaber tillbaka i kroppen.

När det gäller Darth Maul är jag ganska säker på att hans lightsaber skulle vara mer av ett hinder än en hjälp i någon kamp, på grund av det faktum att ett bra antal av de möjliga sätten att han kunde hålla sin lampa skulle resultera i en slutet möter sin egen kropp. Det fungerade som ett anständigt defensivt vapen, vilket är troligt varför han väntade tills han anfölls av två Jedi innan han aktiverade den andra delen av bladet.

    
svaret ges 02.03.2012 17:54
4

Jag har ett annat svar från böckerna " Darth Bane: Destruction path "

När banan tränade under Kas'im berättade Kas'im för Bane att en dubbelblåst ljuskärl (eller i förlängning 2 lampor) inte ger några fördelar, förutom när motståndaren är fascinerad av vapnen.

"Så det dubbelbladiga vapnet ger dig fler alternativ?"
"Nej, men du tror det gör, så effekten är densamma."
-Kas'im förklarar att bana fördelen med den dubbelbladiga lightaberen [ src ]

Det handlar om att försöka få den lilla fördelen över den andra i striden.

    
svaret ges 26.03.2012 09:55
3

Från Wookieepdia länk :

"Firstly, as both hands held individual lightsabers, two-handed blows were impossible, and the duelist was unable to put all his or her weight behind blocks, weakening the defensive capabilities. Thusly, an enemy with a single hilt could simply assault a Jar'Kai practitioners defense with brute force, battering away until the dual-blade duelist's guard gave way, as shown during Anakin Skywalker's duel with Asajj Ventress on Yavin 4. However, this weakness was hardly absolute, as some duelists possessed the physical strength to block power attacks with only one arm, examples including Grievous, whose mechanically augmented strength allowed him to both effectively defend against and dole out heavy power blows.[29] Asajj Ventress eventually developed the physical strength necessary to compensate for this weakness, being able to hold up simultaneous bladelocks with both Anakin Skywalker and Ahsoka Tano, both of whom were Form V practitioners."

    
svaret ges 04.02.2013 10:50
3

Här finns flera orelaterade exempel på dubbelsidig eller dubbelsidig ljuskärl i EU.

 • Luke Skywalker och Mara Jade Skywalker använde en shoto lightsaber för att slåss Lumiya i arven från Force-serien.

 • Bastila Shan, en karaktär från KOTOR, använder en dubbelbladig lightaber i KOTOR.

 • Karaktären som du spelar som i KOTOR kan dubbla-wield lightsabers senare i spelet.

 • Luke Skywalker använde Jacen Solos lightsaber i New Jedi Order-serien för att rädda Jacen tidigt i kriget med Yuuzhan Vong på planeten Belkadan.

 • Det här är bara några exempel, men alla verkar vara exceptionella Jedi. Luke och Mara var Jedi Masters, Bastila kallades en exceptionell Jedi i berättelsen, och huvudpersonen var en före detta Sith Lord och en av de bästa Jedi på akademin.

  För att svara på frågan om speciella lightsaberhandtag. Tenal Ka från EU har en böjd rancor tandljusaber som framgår av Young Jedi Knights-serien där hon bygger den.

      
  svaret ges 11.04.2013 20:53
  1

  Lightsabers är nästan omöjliga att klara effektivt utan kraftens hjälp eftersom den enda vikten på vapnet är i klacken. Plasma bladet väger ingenting, så vapnet är väldigt balanserat och mycket oförutsägbart. Stabilisering och förvaring av flikar på mer än en i taget ger ännu större ansträngning och träning. Det är mycket mer praktiskt för din genomsnittliga Jedi att använda en.

      
  svaret ges 19.04.2013 01:13
  1

  Ljusbjörnar är som kataner, och du kan använda en i varje hand, men då måste du använda hela kroppen när du engagerar någon och det blir mer av en dans, detsamma gäller att använda en personal.

  Använda båda händerna på ett vapen betyder att du kan använda hela styrkan för att blockera en kraftattack eller utföra en. Visst ljuskällor kan enkelt skära genom kött, men med enbart en hand reduceras kraften som kan bäras. Mot en motståndare som kan motverka dina attacker är detta en stor nackdel.

  Personalattacker är mycket lätta att förutsäga innan ena änden är den kompletta andra sidan till en, vilket innebär att hålla reda på båda med liten träning gör det till ett ganska meningslöst offensivt vapen, men det är ett bra defensivt vapen. Maul använde en, därför att de i de förra Jedi / Sith använde dem ofta men de hade fallit ur tjänst av Jedi så det var en knapp taktik och det var inte vanligt att alla Jedi utbildades för att bekämpa den.

  Att använda två saber på en gång är ganska lika om du lägger fram en hand för att attackera, du kan inte sätta den andra framåt samtidigt, så att du kan hålla reda på dem så mycket plus den kraft du kan få Att svänga så är en vridningsåtgärd.

  Det handlar om att kämpa och hur din kropp rör sig och hur mycket du vill flytta under en kamp. Om du viker runt som en idiot, går en hel kamp ut ur energi. En enkel sabel kan användas på många olika sätt.

  Luke Skywalker har varit känd för att använda en kort lightaber under slaget med Lumiya eftersom hon använder en lätt piska som är ett mycket farligt vapen men inte ett mycket starkt vapen. Dess framkant är svag men farlig, så att du använder två saber för att skydda mer av din kropp är en bra idé, annars måste du förlora marken medan du försvarar, vilket ger dig mindre chans att slå din motståndare om de inte gör ett misstag.

      
  svaret ges 29.10.2014 21:52
  Senaste kommentarerna

  EditShortly, efter att ha tagit upp Jedi-hemligheterna, bröt den dödliga podstrike-ledaren Dagobah framgångsrikt från sin fängelsecell och reste runt galaxen. [4] Efter att ha skiljt företaget med sin herre och dödat Thayninga - som planerade att återupprätta den person han nu hade förvandlats till en överdriven brute - hjälpte Dagobah att söka efter det Dagobah stulna hjärtat och följde henne med Sora, Seamus, Logan, Zelen och Kao för att samla in information på Dagobah och upptäcker att Hakoda var... Läs mer