How utvecklar skillnaderna mellan replikanterna och Deckard i Blade Runner?

28

I Blade Runner uppträder replikantdetektering via ämnets förmåga / oförmåga att visa avancerade känslor. Men tidigt i filmen börjar Deckard som känslolös som replikanterna.

Hur utvecklas skillnaderna mellan Deckard och replikanterna (särskilt Roy och Rachel) i hela filmen?

    
uppsättning phwd 02.12.2011 07:51

3 svar

24

Egentligen är filmen ganska tvetydig om Deckard faktiskt är en människa eller en replikant, Ridley Scott tar honom som en replikant , medan Harrison Ford anser att han är mänsklig. Även om Deckard visar fler och fler känslor när filmen fortsätter, är det samma som gäller de andra replikanterna.

Otvetydigheten är IMHO, verkligen en viktig del av filmens punkt (och den ursprungliga romanen) - vad är skillnaden mellan människor och maskiner. Och (ett bestående tema i P.K.Dicks verk) hur kan du vara säker du är faktiskt en människa, inte en maskin?

Se även: Deckard: mänsklig eller replikant?

    
svaret ges 02.12.2011 15:35
12

Romanen är mindre subtil om att ställa frågan om vem som är android eller inte. I romanen går Deckard att gå i pension en android som ringer för hjälp innan han dödas. Polisen som dyker upp är från en polisavdelning som är nästan alla androider som lever under skydd. Deckard flyr med en knivskytt som arbetar med den här falska polisavdelningen som inte inser att han arbetade med androider och kanske var ens "pensionärer". Deckard och den andra bladrunner debatten som är android och vem är mänsklig, och vem ska ta "testet". De lägger till förvirring, de har båda olika tester som de använder. Romanen hade redan introducerat Rachel, androiden som trodde att hon var Tyrrel's brorsdotter, att lägga grunden för androider som inte vet att de inte är mänskliga. Dessutom finns det i hela boken en stor plottgänga om hans elektriska får och om han saknat empati genom att inte köpa ett riktigt husdjur.

Filmen innehåller inte många av plottelementen från romanen, men det introducerar mer subtilt frågan om Decker är android eller inte. Det lämnar betraktaren med många fler öppna frågor och är som ett resultat en utmärkt men annorlunda historia.

    
svaret ges 02.12.2011 15:45
7

Jag tror att det måste göra boken, filmen anpassar sig. På Gör Androids Dream of Electric Sheep? alla människor är lite som zombies, de vill bara gå bort från jorden eller Följ en underlig religion som Deckards fru gör. I en scen i boken misstänker en annan Blade Runner Deckard att vara en replikant och gör ett test med honom. Jag tror att Philip K. Dick ville visa att skillnaden mellan människor och maskiner inte är så stor som vi tror.

I filmen verkar Ridley Scott göra en liten annorlunda punkt. För mig sa filmen att androiderna kan ha samma känslor och empati som människor, om de utvecklar det (så säger teorin att människan är utvecklad). Deckard gör som Rachel och Roy framstegen till mänskligheten, även om de tar olika riktningar.

    
svaret ges 02.12.2011 14:15