Täppa mot kran: de viktigaste skillnaderna

Vad är skillnaden mellan tapdans och igensättning? De kan verka desamma, eftersom igensättning liknar tapdans, men har en annan stil. De kan verka samma för nybörjaren, men det finns några stora skillnader mellan igensättning och tapdans.

Clogging vs. tap: vad är skillnaden?

Cloggers utför med en kroppsrörelse upp och ner och tenderar att göra mest ljud med sina klackar. Rörelserna är vanligtvis mer plattfotade än krandansare, som ligger på fotbollarna. Å andra sidan förblir dansare lätt på fötterna och tenderar att dansa till musikens melodier snarare än till beats.

Här är en annan skillnad: Cloggers dansar ofta i grupper, vanligtvis i en linjeformation, där varje dansare gör samma steg samtidigt. Tappers är i allmänhet solodansare och deras dansform är mer invecklad än igensättning. Tappare har en metallkran på botten av sina skor; gamla tilltäppta skor hade inte kranar alls; vissa var gjorda av sammet och läder med trä- eller härdade lädersulor.

Träskor eller täppdansare kan också vara klädda helt annorlunda än tappdansare. De bär andra skor än tappar, och vissa bär vad som kallas en "buck tap", som är en metallbit som kommer över framsidan av tån för ett metalliskt ljud under tåspetsarna. I den lägger de sin vikt på fotbollarna mer som krandansare. I själva verket är buckdans en avkomma av igensättning som verkar föra samman de två dansstilarna, enligt vissa dansexperter.

Ursprunget för knackning och igensättning

Knackning och igensättning är båda former av dans med rötter i Europa. De fördes till Amerika mellan 1700- och 1800-talet när bosättare från Skottland, England och Irland kom över. De utvecklades på olika sätt.

Tap utvecklades i New York City under mitten av 1800-talet, eftersom dansare blandade afrikanska rytmer och steg med dem i irländska och brittiska danser. Tilltäppning tog en annan vändning. Det stannade närmare sina rötter som en lantlig konstform som stannade i Appalachian Mountains. I slutet av 1980-talet blev det mer vanligt när Gregory Hines tog plats i rampljuset. Det var då igensättare tittade på hans steg och integrerade dem i igensättning. (Detta kan förklara varför båda typerna av dans ibland hänvisas till varandra nästan omväxlande.)

Tilltäppning hänvisades inte alltid till med ordet "igensättning", så du kanske vet det med en annan term; det har också varit känt som täppdans, fotstamp, buckdans och jiggning. Alla betonade musikens nedslag med fotarbetet.

Roligt faktum: igensättning är den officiella statsdansen i Kentucky och North Carolina.