Vad händer om jag rakar lite sliver av elektrisk ledning med en verktygskniv?

8

Jag behövde byta ut en elektrisk ledning med en längre så att jag kunde flytta ett eluttag. När jag gick för att skära bort den yttre gummidekslingen på en av ledningarna med en verktygskniv (ja, dumt, jag vet), rakade jag av misstag av ett litet litet koppar från vajern. Allt fungerar bra, men jag undrar om det är något allvarligt som kan påverka överföringen av el eller orsaka andra problem.

Det har sedan installerats, så jag kommer inte ihåg om det var hett, neutralt eller markerat vid denna punkt. Ska jag göra om det med en annan tråd? Jag kan inte avskurna mer av ledningen eftersom jag inte låter mig så mycket slarv.

    
uppsättning oscilatingcretin 20.01.2012 02:44

3 svar

4

Om du pratar om något, storleken på en splinter har du inget problem. Jag tvivlar på om du rakas tillräckligt för att ändra trådens ampacitet. Huvudskälet att inte använda en kniv (annan än säkerhet) gör att den elektriska ledningen görs och gör det lättare att bryta av. Wire strippare går normalt tillräckligt med isoleringen för att göra den tillräckligt svag för att komma undan med liten ansträngning.

    
svaret ges 20.01.2012 03:02
3

Jag håller med lqlarry om att om det bara är ett litet splinter / nick så är det sannolikt inte mycket risk. Men om tråden hade ett djupare nick eller flera stycken skulle du vilja skära av skadorna och ta bort kabeln igen. Anledningen är att skador på ledningen ökar motståndet. Ökat motstånd skapar värme, och värme så småningom kan orsaka brand. Det finns säkerhetsmarginaler inbyggda i elkoderna, men med tanke på trådens relativt lilla diameter, tar det inte mycket skada på att utföra ett par procent av diametern, och detta kan vara ett problem.

Om du är osäker, klipp av den skadade delen och ta bort den med en ordentlig trådspärr.

Om slack är ett problem kan du använda en skruvdrag och ett extra tråd för att förlänga längden nog för uttaget.

    
svaret ges 20.01.2012 03:21
1

Jag känner till 3 skäl att vara oroliga över nicks när du tar bort en ledare:

  • Det ökar värmen vid denna punkt. Värme orsakar delar att expandera & kontrakt, lossa anslutningar över tiden, producerar ännu mer värme. Hett nog och det kommer att börja en brand.

  • Det är en svag punkt, en " stresssteg . Om ledningen böjs mycket, är det mer sannolikt att bryta vid denna tidpunkt, vilket är potentiellt farligt tillstånd (t ex om den heta kabeln bryter, skiftar och kommer i kontakt med kroppen på en ojordad apparat.) Naturligtvis är ledare används vanligtvis bara i installationer som inte rör sig, och strängade ledare gör inte trötthet lika enkelt.

  • En vän (vid en fest, inte mindre!) berättade för mig att eftersom en hög spänning rör sig längs ytan av en tråd, kan en plötslig minskning av tjockleken vara ett problem. Jag har inte någonting svårt att backa upp det här, så jag vet inte om det skulle gälla i den här situationen.

  • Om nicket är väldigt litet är du noga bra. Om det inte finns något som gör ledningarna flex, kommer de förmodligen inte att bryta. Om du inte kör med maximal effekt vid max tillåten temperatur, kanske den inte överhettas. Etc.

    Som anges i andra svar behöver du inte klippa hela vägen genom isoleringen för att ta bort den. Om du kommer nära, kommer det att riva lätt. När du har byggt upp spänning i isoleringen kan du röra den med en skarp kant och det delas lätt.

        
    svaret ges 20.01.2012 06:42