How arbetar zonen?

5

Anger Vinge någonsin hur zonen fungerar i sin Zones of Thought -serie? Jag vet att boken nämner att de kanske eller inte kan ha skapats av högre kraft och att de krymper och kan existera i andra galaxer, men hur fungerar de?

    
uppsättning That Furry Writer Guy 05.07.2013 02:37

4 svar

5

Baserat på min skakiga återkallelse av alla 3 böcker och den första novellen The Blabber , det förklaras inte.

Jag antar att du hänvisar till antydan i En eld på djupet att "Det finns saker som inte gillar mörken" och "Kanske finns det Cloud People". Du är förmodligen medveten om den spekulerade orsaken till dem: så att mindre livsformer kan utvecklas utan att omedelbart förstöras av större varelser - en skyddande barriär. Det är en trevlig teologisk skapande historia, dessa molnfolk är makter (gudar) bortom krafterna. Jag är inte säker på var detta är, men kanske tidigt i det tal som Ravna ger på sin date med Pham, förklarar zoner till analogi med "djupa" vatten. Eller kanske var det nära slutet, tillsammans med de två citat ovan.

Men jag tror inte att han någonsin kan tipsa på "hur de jobbar"!

Han nämner deras egenskaper: snabbare än lätt resa; ännu snabbare meddelanden; och sapient maskineri (men vi har sapient maskiner redan - oss - så varför behöver det en speciell zon?). Jag tror inte att han säger det, men jag har en känsla av att det kan vara att göra med NP = P i högre zoner, men inte här nere.

BTW: Självklart har han sagt litterära orsaken (i intro till The Blabber , och på annat håll är jag säker): han tror på Singularity, och att det skulle göra en tråkig och oförlåtlig värld att skriva om, komma inom en snar framtid. Därför uppfann han zoner så framtiden kunde fortfarande vara relaterbar. Bortomgående / Transcend motsvarar vad som skulle hända i Singularity, och han ger noggrant information om det. Karaktärerna i berättelserna talar om invånarna i Beyond som vi skulle tala om gudar.

Hmmm ... Det är nog en rättvis gissning att det finns två begrepp invecklade i zonen - en är att stoppa Singularity så det finns en gräns för teknik; Den andra är att tillåta ftl-resa, så många scifi-författare gör det (jag tänker på det, ftl verkar också för att göra det relatabelt: ftl gör världar som kontinenter, utrymme som havet, rymdskepp som skepp, snabbare men bandbreddsbegränsade meddelanden ger usenet-liknande meddelanden).

    
svaret ges 06.07.2013 02:58
2

Zonerna är regioner med utrymme där det är möjligt att utnyttja en nivå av teknik. Snabbare zoner är mer avancerade upp till en punkt där singulariteten kan uppnås.

I en av böckerna sa hon att zonen flyttar men varför och hur det inte förklaras.

Det antyder att invånarna i de högre zonerna (Makt och moln) kan orsaka skiftet av zoner och Pham använde motåtgärden för att fälla sönderfallet i en långsam zon.

    
svaret ges 13.12.2013 21:45
2

Vernor Vinge förklarar inte mekaniken för hur zonerna fungerar, men han ger några ledtrådar om deras grundläggande fysik. Han nämner att zonen motsvarar den galaktiska medeltätheten, så att deras natur - varje enskild zons förmåga att tillåta eller bibehålla en viss nivå av intelligens eller teknik - kan korreleras med mängden relativ massa där. Detta skulle också motsvara den relativa mängden gravitationskraften i de olika zonen; Denna gravitationsenergi kan vara det som dikterar den övre gränsen för teknik och intelligens mellan och till och med inom zoner (som i de stora skillnaderna i FTL-potential mellan botten, mitten och toppen av det borta). Det förklarar också varför zonen krymper, eftersom saken inom galaxerna dras mot ett gemensamt masscentrum, kanske ett supermassivt svart hål i de otänkbara djuparna.

Så det kan vara att makter utöver de befogenheter som Pham upplever när de löper motåtgärden existerar och verkar i en region (relativt) fri från störningar från mass- och gravitationstryck. Vad deras intresse är i de otänkbara djuparna är oklart, även om krafterna i transcend är också intresserade.

    
svaret ges 04.12.2016 09:39
1

OnOff-stjärnan är ett så nyfiken objekt som man får misstänka att det kan ha något att göra med zonerna. En defekt mekanism, kanske?

Det framgår ganska klart att en kraft för länge sedan kände igen problemet - högre makter stampar nya civila innan de får chans - och konstruerade en lösning som kvarstår och har varit motståndskraftig mot alla senare krafter.

Dessa möjligheter är långt bortom vad som helst påvisas av någon i berättelserna.

    
svaret ges 20.01.2016 23:19