Vilka ingredienser kan användas för att göra stekt ris lite sött?

3

Jag köper regelbundet stekt ris från min lokala takeaway och jag skulle vilja återskapa något liknande. Det är lite rödaktig i färg (det är troligtvis chili, men kanske inte, eftersom det inte är för varmt) och smakar sött och surt. Jag undrar vilken typ av ingredienser de kan använda för att uppnå denna typ av smak, eftersom riset jag gör hemma vanligtvis smakade ganska en dimensionellt salt från sojasås. Kan de använda något som tamarindjuice, som ofta används i Pad Thai recept? Vad mer kan ge stekt ris en liknande smakprofil?

    
uppsättning VoY 19.03.2013 09:26

3 svar

11

Det finns ofta ingen hemlig sås som restauranger använder, men vanlig gammal moss-standard socker. Jag vet att det är tråkigt, men där går du. De kan också använda flaska söt och sur sås, som också är tråkig men lätt tillgänglig i många stormarknader.

Allt är inte förlorat, men som om du vill ha några mer autentiska ingredienser då finns det många alternativ. I mitt kök (som inte är tillräckligt stort för att tillgodose mina kapacitetsbehov för exotiska ingredienser annars skulle listan vara större) Jag har flera ingredienser som ger sweetness till asiatiska rätter:

  • Palm socker: mer av en thailändare än en kinesisk ingrediens, men jag använder den för många olika kök. Det ger en något sirapsig smak. I Storbritannien finns det i någon stor mataffär i den asiatiska sektionen.
  • Söt sojasirap: Finns även under namnet Kecap Manis, det här är en indonesisk ingrediens. Det är i grunden teriyaki koncentrat, det är saltt, väldigt sött och har några kryddor i det. Jag använder den i alla typer av asiatisk matlagning (och jag lägger ibland i såsen för att mörka och sötna den), och det skulle vara mitt val för den maträtt du vill göra. Jag skulle lägga till det istället för sojasås tills jag har sötnosen jag letar efter, lägg sedan till vanlig soja för att få saltigheten till rätt nivå. Att lägga till lite vatten hjälper till att lossa upp det
  • Älskling: Inte en ren asiatisk ingrediens förstås, men honung kan ändå vara magi. Blomnoterna kan vara precis vad du behöver

Nu för den sura:

  • Tamarind: du nämnde tamarind i ditt inlägg som något att söta, men tamarind är faktiskt ganska surt. Jag använder pasta hemma, det varar för alltid i kylskåpet
  • Lime eller citronsaft: av de två föredrar jag limejuice när du gör asiatisk matlagning sura. Jag kan inte riktigt säga varför.
  • Ris ättika: Det här är ett vanligt bruksmedel, jag använder det oftast i kinesisk matlagning, och det skulle vara mitt val för en stekt risrätt

Det är också värt att nämna är Mirin - en alkohol med nedsatt alkohol, vanligtvis med lite salt tillsatt. Den används ofta i japansk mat. Personligen använder jag inte det mycket, men det är värt att ha i smakarsenomen.

    
svaret ges 19.03.2013 10:32
2

Jag skulle misstänka att de använder Shari eller "sushi ris". Detta är beredd med socker (din söta) och risvinäger (din sura) och kan lätt göras hemma. Detta nybörjare recept på bara hungrig föreslår följande förhållande:

For the amount of rice we cooked in the first part (360cc, or 2 rice-cooker cups, or 1 3/4 U.S. cups) we will need:

3 tablespoons rice vinegar (45cc) (1 1/2 tablespoons per cup)

1 tablespoon fine sugar (1/2 tablespoon per cup) (I used sucanat; white granulated or superfine sugar is fine)

up to 1 teaspoon finely ground salt (1/2 teaspoon or less per cup) (I used sea salt)

Detta läggs till riset direkt efter tillagningen; du häller den över toppen, så sorts chop-and-fold med ris paddel för att fördela jämnt. För att undvika skador på risugnsskålar, föreslår Maki också att blanda i en metallskål (för att hjälpa riset att svalna snabbare).

När riset är kokt, kryddat och kylt, kan det stekas med vilka ingredienser du vill.

    
svaret ges 19.03.2013 16:51
1

Tjockare sojasåsar har vanligen melass eller annat socker, vilket skulle resultera i ett mycket sötare resultat. (vissa är förtjockade med stärkelse, dock).

Om du gör ett indianskt stilstekt ris (Nasi Goreng), skulle du använda Ketjap Manis istället för typiskt sojasås, vilket är nästan ett kors mellan melass och sojasås (med ingefära och andra kryddor, som GdD nämnde )

För de tiderna innan jag hade källa till Ketjap Manis skulle jag lägga i några strimlade morötter för att lägga till extra sötma ... och det gör jag fortfarande vanligtvis, eftersom jag bara gillar mina grönsaker-tunga.

    
svaret ges 19.03.2013 17:02