Varför bär doktorn (nästan) aldrig en pistol?

8

Läkaren verkar nästan aldrig bära / använda en pistol och jag har hört att detta är ett avsiktligt beslut från författarnas sida att detta på något sätt är en del av doktorns karaktär.

Allt jag kan hitta om detta är (från TARDIS wiki ):

One practical limit on the use of firearms was that they were usually lethal. While it was possible to use a firearm to incapacitate rather than kill, this could be done only by inflicting serious injury and pain. While there were forms of ammunition known as "less than lethal" intended for incapacitation, such as rubber bullets, they still inflicted great pain, and were lethal under certain circumstances. For this reason, individuals such as the Doctor and Sarah Jane Smith often refused to use them on moral grounds.

Den här sidan visar också de tillfällen där doktorn gör en skjutvapen.

Men är inte dessa undantagen? Finns det inte en (n oskriven) regel som The Doctor nästan aldrig använder en pistol? Jag letar efter både en in- och ut-universförklaring, om de finns.

    
uppsättning Wikis 05.06.2012 09:37

5 svar

17

I doktorns egna ord:

(Leela picks up the Tesh weapon.)

DOCTOR: You won't need that.

LEELA: How do you know?

DOCTOR: I never carry weapons. If people see you mean them no harm, they never hurt you. Nine times out of ten.

Döda robotar

Det är inte att säga att doktorn inte kommer att använda vapen som antingen hot eller mycket ibland för att rädda sig själv eller andra, trots allt finns det dokumenterade fall av varenda - som man förväntar sig i en sådan långvarig show. Ännu mer om du räknar "hotar" någon med en sonisk skruvmejsel.

Men i doktorns erfarenhet som går in i en fredlig tankegång, eller åtminstone utseendet hos en, resulterar det i mycket bättre resultat än alternativet. Utseenden betyder.

Så i viss utsträckning är det en moralisk fråga, eftersom doktorns avsikt och önskan är att undvika konfrontation och våld, men det är också troligen baserat på erfarenhet (observerad eller förståndig) av vad som händer när du går i beväpnad och ser som om du letar efter en kamp.

    
svaret ges 05.06.2012 23:48
7

Eftersom doktorn i huvudsak har begått folkmordet på minst två raser (Timelords och Daleks) och har sett många dödsdöd som han älskar under åren, är han särskilt känslig för förlusten av något liv. Om du tittar på showen noggrant ser du att han i nästan alla omständigheter inte bara försöker rädda livet för dem han försvarar, men han försöker också rädda livet för dem som angriper eller hotar. Han försöker alltid hitta en fredlig lösning innan han tillgriper andra åtgärder.

Att bära runt en pistol går i strid med filosofin att försöka rädda allt möjligt liv, både vän och fiende. Om man bär en pistol är man mycket mer benägna att använda den. Och som wiki nämner har en pistol bara ett syfte: att orsaka extrem smärta eller död. Detta är diametralt motsatta filosofin att försöka rädda varje liv genom fredliga medel när det är möjligt.

    
svaret ges 05.06.2012 13:58
5

En viktig sak att komma ihåg med doktorn som i allmänhet är att varje läkare har en annan personlighet. Anledningen till att jag säger detta är att det betyder att om du ställde din fråga till varje läkare skulle du få ett annat svar.

(Jag borde säga här att jag känner till omstartdoktorerna mycket bättre än jag känner till några av de ursprungliga.)

Det finns två scener jag kan tänka på som skulle informera mitt svar på din fråga.

Den första sker med den 10: e doktorn (David Tennant), scenen äger rum i slutet av tiden (jag glömmer vilken del). När han upptäcker att Timelords kommer. Han tar omedelbart vapnet från Wilfred Mott (Donna Noble farfar). Det ögonblicket var så betydelsefullt för att jag aldrig tidigare hade sett doktorn med en pistol.

Den andra scenen är i slutet av En bra man går till krig .

Madame Kovarian: Det finns inget att frukta från en bra man. Goda män har för många regler. Doktor (kommer i ansiktet under denna linje) : Bra män behöver inte regler. Idag är det inte dags att ta reda på varför jag har så många.

På grund av dessa två scener skulle jag säga att doktorn inte bär en pistol eftersom han är mer rädd för sig själv och vad han skulle göra med en.

Det finns också monologen i slutet av The Family of Blood där bror säger "Nu förstod jag varför den mannen som hade slagit gudar, sprang från oss. Han sprang inte för att han fruktade oss. Han sprang för att han pitied oss ". Denna monolog verkar stödja teorin om att doktorn inte känner att han behöver en pistol. Snarare att han är en man (eller Timelord) som känner behovet av att ångra sig för hemska gärningar han var tvungen att göra vid slutet av tidskriget.

(De episoder som nämns i det här svaret är:

 • 308-309 Mänsklig natur (del 1) och familjen av blod (del 2)
 • 417-418 Slutet av tiden (Delar 1 och 2)
 • 607 En bra man går till krig )
 • svaret ges 18.06.2012 03:18
  1

  Doktorn bär inte en pistol eftersom han inte gillar våld. Davros sa en gång och pratade om doktorn: "Mannen som förskingrar våld, bär aldrig en pistol."

  Ja, det har funnits en hel del undantag till detta där doktorn faktiskt tog upp en pistol i ilska. När det händer är det lätt att säga att läkaren är väldigt upprörd och oturlig. När doktorn snubblar så ser tittarna en helt annan sida av honom.

  Varför ser vi knappast någonsin denna sida av doktorn? För att han håller den gömd. Han vet exakt vad han har förmåga att och det räddar honom. Jag tror verkligen att doktorn håller tillbaka sin vrede mer än vi vet om.

  Doktorn bär inte en pistol eftersom han inte vill och han är rädd för vad som kan hända om han gjorde det. Han hatar våld och han hatar sig för att orsaka så mycket av det i sitt liv. Doktorn kan inte stå vapen på grund av vad de är gjorda för: dödande och våld.

  Han är doktorn. Som River Song sa, "Doctor: Ordet för healer eller vismann." Det skulle vara ganska överraskande om en vanlig läkare bar en pistol, eller hur? Han är doktorn; det var vem han valde att vara. Jag tror att det är säkert att anta att han hellre inte skulle bära en pistol i sina många resor.

  Episoder refererade:

  "Resans slut"

  "En bra man går till krig."

      
  svaret ges 17.05.2014 02:47
  0

  Några av de fall där läkaren orsakade allvarlig skada kan bero på

 • Det fanns lite eller inget annat alternativ: om läkaren inte har något annat alternativ kommer han att använda en pistol eller ett vapen. MEN ENDAST OM DET INTE ÄR INGEN ANNAN OPTION

 • Det är från den äldre serien: några av de gånger han dödade / använde en pistol skulle vara från den gamla serien där de inte riktigt visste vad de ville göra med karaktären än men enligt STORY-linjen var samma läkare

 • Det kan finnas mer som jag inte kan minnas just nu men dessa 2 är stora att komma ihåg

      
  svaret ges 23.09.2016 00:15