Varför placeras turbopropintag under propellern?

21

På många turbopropflygplan, som A400M och ATR 72, verkar det som att luftintaget tenderar att placeras under propellern (bilder: Wikipedia):

källa

källa

Med tanke på att montering av intag på en högre plats bidrar till att minska risken för att utländska föremål skador från att sätta in skräp i kärnan, varför är intaget fortfarande monterat under propellern? Är vingarna och motorerna redan monterade tillräckligt högt för att intagsläget inte spelar någon roll när det gäller FOD, eller gör det något annat (kanske tillgänglighet för markpersonal?) Större än risken för FOD?

    
uppsättning theunamedguy 30.05.2018 01:32

3 svar

21


( wikimedia.org ) British Aerospace Jetstream

Du har rätt, det är vingeplaceringen. För lågflygplan hittar du inlopp ovanför propellen, och ibland cirkulära inlopp runt propellen. Den samma motorn som visas ovan har olika inlopp beroende på planet, där du skulle hitta ett under-plug-inlopp i högvärdiga flygplan .


( norebbo.com )

Men med inloppet ovan i lågvingen är inte en fast regel , eftersom en fördel med Placeringen under är att mer luft påverkar vingeens övre sida (sug). Inlopp ovanför prop navet skulle ta från den luften :

Low pressure on the upper surface of the wing is really the major source of lift.

    
svaret ges 30.05.2018 01:56
31

Tröghetsavskiljare förstärks av tyngdkraften när de befinner sig under motorn. Det är lättare att tömma is och skräp, nedåt, snarare än någon annan riktning, så det är där de går om möjligt. Tröghet håller fast ämne lågt vid den angivna punkten medan luften gör vridningen till motorn.

C130 Nacelle

    
svaret ges 30.05.2018 02:04
5

Jag tror att huvudorsaken är helt enkelt mekaniska praktiska egenskaper.

Huvuddelen av motorkärnan är monterad överlappande vingens konstruktionsdelar, antingen under eller ovanför vingspärren.

Propellorn drivs genom en växellådsreducerande växellåda, som vanligtvis också förskjuter drivaxeln från turbinens mittlinje.

Den förskjutningen används för att placera propellern närmare vingeens mittlinje för att optimera luftflödet.

Det betyder i sin tur att den mest direkta luftintagsvägen till turbinen är motsatt sida av kärnan till drivanordningen & växellåda. Se bilderna nedan:

    
svaret ges 31.05.2018 10:47