Att en akademisk konferens är vilken typ av resa?

39

Jag planerar att resa till Portugal för att delta i en akademisk konferens och i det avseendet behövde en schablonvisum för kortare vistelser. Visumansökan har ett fält "Syfte med resor" med följande alternativ:

  - Business
  - Sport
  - Kulturell
  - Andra
  - Undersökning
  - Besökande familj eller vänner
  - Medicinska skäl
  - Officiellt besök
  - Transit
  - Flygplatstransitering
  - Turism

Jag håller på konferensen för att presentera den forskning som jag utför som en del av min doktorand. Så "Studie" är det närmaste enligt min åsikt. Men jag vill inte att ambassaden missuppfattar att det är att studera vid ett universitet i Portugal. I så fall skulle "Business" vara det rätta alternativet att välja?

    
uppsättning Shashank Sawant 05.12.2014 21:39

6 svar

28

Bilaga II till Schengen Visa-koden (EU förordning 810/2009 ) innehåller en icke-uttömmande lista över "stöddokument" som lyfter lite ljus på kategorierna. Här är de mest relevanta bitarna:

 • for business trips:

  (a) an invitation from a firm or an authority to attend meetings, conferences or events connected with trade, industry or work; […]

  (c) entry tickets for fairs and congresses, if appropriate; […]

  (e) documents proving the applicant’s employment status in the company;

 • for journeys undertaken for the purposes of study or other types of training:

  (a) a certificate of enrolment at an educational establishment for the purposes of attending vocational or theoretical courses within the framework of basic and further training;

  (b) student cards or certificates of the courses to be attended;

 • for journeys undertaken for the purposes of tourism or for private reasons: […]

 • for journeys undertaken for political, scientific, cultural, sports or religious events or other reasons:

  invitation, entry tickets, enrolments or programmes stating (wherever possible) the name of the host organisation and the length of stay or any other appropriate document indicating the purpose of the journey;

 • Det är bara exempel, men det är klart att "studie" är definitivt ute, det betyder något helt annat och du kommer inte att ha några av de angivna dokumenten. Både "business" och "cultural" kan passa, den tidigare verkar ganska säker, särskilt om du är anställd vid universitetet där du bedriver doktorsexamen (lämna in dokument i den meningen).

  Om du fortfarande är osäker, kan du också helt enkelt kolla "andra" och skriva "akademisk konferens" för att förhindra missförstånd. Det är viktigt att vara kommande om ditt syfte och att lämna in så mycket relevant dokumentation som möjligt, men i motsats till vissa andra länder har Schengenområdet inte strikt definierade visumkategorier. Kategorin är där för att hjälpa till att bearbeta, ditt visum kommer inte att nämnas "företag" eller "kultur" och det kommer inte att kontrolleras på konferensen eller något (det händer på andra ställen som Colombia).

      
  svaret ges 05.12.2014 23:16
  18

  Jag är en arbetsforskare som har följt en länk till den här frågan från academia.stackexchange.com .

  Den rätta Schengenvisatypen för att delta i ett vetenskapligt möte är "Business." Detta är en kort interaktion för yrkesmässiga ändamål (doktorander anses också som professionella) och faller således i den kategorin. Om du håller ett pass från en avstå landet eller kvalificerar dig för någon av de andra undantagen kan du automatiskt beviljas en visum av denna typ. Annars måste du följa hela processen.

      
  svaret ges 07.12.2014 12:04
  15

  Alla orsaker utom Business och Study är tydligt och uppenbarligen inte tillämpliga på ditt ärende. Låt oss ignorera dem.

  Är din främsta anledning till att delta eller att delta? Om du är där för att presentera, säger "studie" är vilseledande - du är inte där för att lära dig något. Om du redan var examen och anställd (i akademia eller privat industri) tror jag att du skulle kolla Business. Pengar behöver inte byta händer för att vara en affärsresa. När jag till exempel reser till konferens och lär mig om nya saker är det en affärsresa för mig. När jag reser för att träffa människor och diskutera hur mitt företag kan hjälpa dem i framtiden, är det affärer trots att jag inte tar betalt för det samtalet. Och så vidare.

  Det är inte som detta enda ord är den enda förklaringen du kan ge, är det? Du kommer att bli ombedd för lite mer detaljer, säkert? Så gå med Business, och förklara vad du gör och varför.

      
  svaret ges 05.12.2014 22:08
  5

  Jag var tvungen att ansöka om visering för kortare vistelse för att delta i en utvecklarekonferens i Nederländerna och jag valde "Övrigt" eftersom ingen passar beskrivningen. Detta är annorlunda än en "professionell konferens" (vissa certifieringar kräver att du deltar på ett visst antal professionella konferenser om året).

  Under min intervjuprocess förklarade jag att jag deltog i en konferens, och jag gav följande dokumentation:

 • Inbjudan från konferensens arrangörer.
 • Resebyrå
 • Hotellbokning
 • Brev från min arbetsgivare med angivande av min anställnings status och lön (bevis på medel)
 • Jag hade inga problem och min visum beviljades. Jag presenterade dock inte på konferensen, och om jag var skulle det bara hjälpa visumprocessen.

      
  svaret ges 06.12.2014 10:11
  2

  Det kan skilja sig från länder, men för Italien, som internationell forskarstuderande i USA, fick jag veta av konsulatet att för att delta i en konferens måste det vara turism som inte är affärer. Jag valde ursprungligen affärsverksamhet och följde dokumentets checklista för företagets vistelse. I motsats till turismen nämns dock inte affärschecklistan om bokningsbekräftelse så att jag inte tog med det till min tid. Lyckligtvis berättade de bara att jag skickade dem till bekräftelsen senare och accepterade fortfarande min ansökan. Hoppas att detta kan vara till hjälp för vem som reser till Italien.

      
  svaret ges 30.05.2018 20:10
  -5

  Betalas du för att presentera på konferensen? Om så är fallet skulle det vara bra att göra affärer. Men om inte, det är definitivt en resa som ingår i dina studier.

      
  svaret ges 05.12.2014 21:49