Ska inte repet fall döda de som försökte fly The Pit?

12

Nu framåt, låt mig säga ja, jag vet att det är en film och en superhjältefilm därmed, så förmågor blir överdrivna och skador uppspelas. Som sagt ...

När Bane sätter Wayne i Pit-fängelset, är det en repfångare som knyter sig till en "säkerhetslinje" för att fånga dem om de faller medan de försöker klättra till frihet.

Utan en heltäckande bergklättringsstil, eller åtminstone ett väldigt brett bälte för att sprida kraften, när de faller och träffar repets botten, bör inte kraftkraften koncentreras på sådant en liten yta ganska nära, om inte egentligen skära den oönskade flykten i hälften? Speciellt med tanke på att midjeområdet, runt där de bundet det, är i princip inget annat än mjukvävnad.

    
uppsättning eidylon 29.10.2013 05:34

1 svar

14

Bungee Reb är speciellt tillverkat för att ha 90% sträcka (en 1 meter fall på den kommer att resultera i att du sträcker ytterligare 0,9 meter - det är därför du pingar tillbaka) - Vanligt klätterrem är ca 30% (du gör inte generellt ping tillbaka) och abseiling rep mindre än 5%. Dessa är moderna rep tillverkat av konstgjorda fibrer. Abseiling (eller den mer imponerande rappelleringen) använder sig av dynamisk friktion för att minska den momentana belastningen på repet.

Gamla klättringståg hade nästan ingen sträckning - och knäppte regelbundet när klättrare gjorde mer än måttliga fall (ca 5 eller fler meter).

Med tanke på repet i gropen var det förmodligen "hemgjorda", oavsett vad fångarna hade till hands för att göra rep med (tyg), skulle det inte ha varit mycket sträcka.

Att ta emot ett svar - jag kan inte komma ihåg de exakta detaljerna i filmen, men vi antar ett fem meter hoppa. Du vill ha lite slak i repet, så gör det sex meter. Det betyder ett fall på sex meter, men det här skulle inte vara rakt ner som du skulle börja pendul - du skulle ta upp den en meter slacken som ett rakt fall och börja sedan svänga. En droppe på en meter skulle inte skada mycket (och du skulle inte komma till ett fullständigt slut) - du skulle ha brusit där repet grävde in, men du skulle inte knäppa repet eller dig själv.

Filmen gör det ser mer dramatisk ut - men i verkligheten skulle det inte vara så illa.

    
svaret ges 29.10.2013 07:23