Skulle min första såg vara en cirkulär eller jigsåg?

10

Jag börjar bara DIY-projekt och äger inte en såg av kraft. De projekt som jag planerar att börja med är enkla, och jag planerar mest att klippa trä < 2 "tjock, PVC, och kanske lite tunn metall. Jag har läst några bloggar och det verkar som experter rekommenderar att man köper en cirkelsåg innan de går vidare till jigsagen (jag vill bara köpa en såg för nu, < $ 50). Det verkar konstigt, eftersom du kan klippa hårdare kurvor med jigsagen, även om den cirkulära snittet snabbare i en rak linje. Får jag sakna någon stor anledning att få cirkelsågen först?

Fantastisk feedback. Eftersom mina "enkla" DIY-verktygsbehov är oerhört enkla (t ex skärbrädor för att göra oavslutade hyllor, gör 2-3 tums hål / bågar i material och inget komplicerat eller högvolym), här är vad jag har avslutat från ditt råd:

Min första motorsåg skulle vara en cirkelsåg. Jag borde förvänta mig att betala mer än $ 50 för ett värde som är värt. Någonstans mellan $ 70 och $ 100 får mig igång.

För att tillfredsställa mina engångsbehov att klippa snäva kurvor ska jag köpa en handkorssåg.

Eftersom min expertis expanderar, och därmed min bekväma budget, kommer jag att överväga antingen en fram- och återgående såg för min andra kraftsåg. Detta beror på grovhet och noggrannhet i min genomsnittliga skärning.

    
uppsättning Chris Hoover 17.10.2014 01:19

6 svar

13

Jigsawgar är för delikat arbete; de skär långsamt och knivarna böjer sig och bryter.

Motsvariga sågar är för inte känsligt arbete och klippa snabbt, knivarna böjer om du låter spetsen på bladet studsa på ditt arbete.

Cirkelsågar är för relativt raka skär, deras knivar bryts inte eller böjs lätt.

Bordsågar är bara bättre cirkelsågar.

Miter sågar är för snygga, raka cut-offs.

Om jag var tvungen att välja en att behålla, skulle det vara min riktiga (Milwaukee) Sawzall®. I ett prisintervall på $ 50 kan du få en crappy jig eller fram- och återgående såg. För sysslor runt huset (slumpmässiga hem förbättringar) få en fram och återgående såg. För små träbearbetningsprojekt kanske du vill ha en jig. Jag jobbar med mina händer "och för mig är en jig ett specialverktyg, sällan nödvändigt och en smärta för att hålla byte av blad och de tar evigt att skära.

    
svaret ges 17.10.2014 02:12
5

Cirkelsåg vs jigsåg är vackra äpplen till apelsiner. En jigsåg är för skärningskurvor, en cirkelsåg är inte. Om du kommer in i diy skulle jag noga rekommendera att spara upp och få en kombinationsverktygssats så här Rigid set. Beviljas detta är lite dyrare än din budget men det finns billigare uppsättningar, och det finns också olika arrangemang av verktyg som passar de flesta behov. Fördelen med att dyka in med en uppsättning som denna är att den kommer att täcka fler användningsområden och därför kommer du att ha rätt verktyg för jobbet oftare. Och det betyder mindre frustration och säkrare drift. Om du absolut behöver få den bästa mångsidigheten av ett enda verktyg för under $ 100 skulle jag titta på en av de Fein Saw knock offs. Det finns flera på marknaden och de kan göra många olika typer av skärningar på många, många olika material.

    
svaret ges 17.10.2014 02:02
5

På en sub- $ 50 budget, nära intill stör inte. Min faktiska rekommendation för en "första motorsåg" är inget av ovanstående - en bandsåg är den mest mångsidiga motorsågen och därmed den första jag föreslår att köpa utan förkunnelse om vad du tänker göra och om en annan såg typ skulle passa dina behov bättre men för $ 50 allt du får i kraft sågar är skräp, om du inte slår århundradet på craigslist, och det finns mycket fler skräpsågar än århundradshandlingar på craigslist, speciellt om du inte skulle veta skräp från en hantera när man tittar på dem.

    
svaret ges 17.10.2014 02:22
3

Gå med jigsagen.

Om du bara lär dig hur du använder och rätt säkerhetsteknik med elverktyg är en jigsaw en mycket bättre lärare. Säkrare, mindre skrämmande, inte lika aggressiv och mycket mer flexibel.

 • De ger flexibilitet i vilka material det kan klippa: trä, PVC, metall etc.
 • De kan klippa material som är slät, rund, stöttigt, tunt eller tjockt.
 • De kan klippa raka linjer, cirkulära linjer och jämnt sneda linjer.
 • Mindre bullriga och mindre röra efteråt.
 • Bra sätt att även lära dig underhåll av ett elverktyg. dvs. Du vill inte göra ett misstag ombyta ett cirkelsågblad.
 • svaret ges 17.10.2014 15:10
  3

  Mindre än $ 50 lämnar inte dig för många val. Båda sågarna överlappar varandra i den typ av skärning de kommer att göra, men är egentligen avsedda att användas i olika skärlägen. Till exempel klippte jag bara 12 trappsträngar med både min cirkelsåg och min jigsåg. Jag grovt skär stegen ut med cirkelsågen eftersom det är snabbare och lättare att skära i en rak linje. Men på insidan sitter det ett vinklat snitt som behövs färdigt. Det här är där sågstången kommer in. En handsåg fungerar bra i stället för en jigsåg och är billigare.

  Med antingen sågen kommer $ 50 att få dig en lågkvalitativ, lågdriven såg som leder till mer frustration och arbete. $ 70 kommer att få dig till flera Hem förbättring butik märken som ger dig rimlig prestanda. Jag skulle rekommendera cirkelsågen och en bra handsåg för att avsluta saker som insnitt. En bra cirkelsåg är den mest mångsidiga för att du ska börja. Glöm lasern, jag använder aldrig mina mina cirkelsågar och skulle inte rekommendera att betala en uppgift för den. Få en bra 40 tand, tunn karf, karbidblad. Detta kommer att vara den mest mångsidiga. Freud gör en utmärkt en för omkring $ 10-12. Irwin gör några mycket bra tunna skarvklingor som kan hända för omkring $ 20 för tre. Används bara en för att bygga ett 500sqft däck. Klipp genom 6x6 behandlad som smör.

  Jigsågar är inte så bra för långa skärningar och om du inte har många cirklar eller kurvor att skära, kommer du att upptäcka att du kommer att ha fler användningsområden för en cirkelsåg. Du kan ändra kvaliteten på klippet och de material du kan klippa, bara genom att byta bladet. Skimp inte på bladkvaliteten. Du kan köpa några utmärkta kvalitetsblad för $ 7-25 dollar beroende på vad du vill göra. Du kan få flera klämmor på guider eller använda en tjock aluminiumlinjal med några $ 2 c-klämmor för rippning.

  Så få den cirkelsåga, en bra 40-tunt tunn snöflinga, några sågstyrningar och en handsåg.

      
  svaret ges 17.10.2014 17:00
  0

  Jag tänker med en Jigsaw betyder frågeställaren en handhållen fat såg, inte en med ett bord som håller arbetet. Detta skulle fungera bra för alla typer av små snitt som du beskriver. För raka skär på en större bit av trä skulle du klämma ett staket i varje ände för att styra sågen. Även en cirkelsåg skulle behöva detta.

  Ja, på $ 50 får du skräp men om det inte är det sätt på vilket du lever ditt dagligen kommer det att få allt arbete du behöver varje helg i kommande år. Jag köpte en billig B & D-kabelborr för 30 år sedan. Jag använder det fortfarande när mina 10-åriga Makita-batterier inte längre fungerar.

      
  svaret ges 31.01.2018 19:53
  Senaste kommentarerna

  Genom cirkelsåg skärs och formas något när vittnet tittar på rörelse samtidigt som det skärs genom metall. En jiggsåg gör att rörelsen ska göras mer exakt med mindre energi och mindre verktyg krävs. Vad är min tidsinställning för rundborrarna? När uppgiften är att se om det finns några verkliga tennhår under en metallbit används den närmaste perfekta cirkelborraren. För att skilja en rund borr från en rund juvelerares runda klocka, se till att den matchar din exakta tidsinställning. I synnerhet... Läs mer