Golfhöjd: hur hög ska bollen vara teed?

Du är en nybörjare som går upp till tee-boxen. Du har en utslagsplats i handen och trycker ner den i marken. Men hur långt ner i marken går det? Hur högt eller lågt ska golfbollen vila på tee?

Viktiga takeaways: Golfboll på utslagsplats

  • För slag som spelas från teingområdet får golfare placera bollen ovanpå en tee. De flesta golfare använder en tee oavsett om de spelar en förare, hybrid eller järn.
  • Men hur högt från marken bollen ska vara teed beror på klubben som används. Bollen ska vara högst från marken för en förare.
  • Den allmänna rekommendationen är att golfbollens botten på en tee ska vara i nivå med förarens topp; för lång- och mellanjärn, tryck ut tee i marken så att endast ungefär en fjärdedel tum är över marken.

Korrekt starthöjd beror på vilken klubba som används

Hur högt du ska starta golfbollen beror på vilken typ av golfklubb du använder. Ju längre klubben - föraren är längst, kilarna är kortast - desto högre ska bollen sitta på utslaget. Klubbtypen är också viktig för att de är byggda annorlunda för olika typer av gungor: förare måste påverka teebollen på uppgången; fairway woods och hybrider sveper in i bollen; strykjärn bör kontakta bollen på en fallande stig, även när golfboll ligger på en tee.

Tshöjd med förare, skog och hybrider

Studier har visat att den bästa höjden för att starta bollen när du använder en förare är lika med förarens krona (eller topp). Med andra ord bör golfbollens botten, vilande på tee, vara i nivå med förarens topp. Att se bollen så högt är ett sätt att maximera avståndet: "Tee den högt för att låta den flyga", som det gamla ordspråket säger.

(Observera att utslagsplatser av standardlängd förmodligen är för korta för att utföra ovanstående råd. För att starta föraren behöver du sannolikt långa utslagsplatser snarare än vanliga utslagsplatser.)

När klubben du använder blir kortare sänker du golfbollens höjd på tee. För ett 3-trä, lämna ungefär en halv till en tredjedel av bollen ovanför klubbens krona. För andra farledsskogar och hybrider, lämna ungefär en tredjedel till en fjärdedel av kulan ovanför kronan (ungefär en halv tum av en standard-tee ska vara över marken).

Tshöjd med strykjärn och kilar

Om du tappar av med ett strykjärn kommer mindre av utslagsplatsen att vara över marken. För långa till mellanjärn (2-, 3-, 4-, 5-järn) rekommenderas att ungefär en fjärdedel tum av tee är kvar över marken.

För kortare mellanjärn och korta järn (6-, 7-, 8-, 9-järn och PW) trycker du på tee helt i marken så att endast dess huvud är över marken.

Detta ger upp en ny fråga: Ska du använda en tee alls när du slår ett strykjärn från teingmarken? När allt kommer omkring spelar du aldrig strykjärn från en tee på någon annan punkt på golfbanan. De allra flesta av dina järnskott spelas direkt utanför gräsmattan. Av den anledningen föredrar några stora golfare - till exempel Lee Trevino - att slå strykjärn från teingmarken precis utanför gräsmattan, ingen tee används. De placerar bollen direkt på marken och spelar den som ett vanligt järnskott.

Men nybörjare bör särskilt välja alternativet att använda en tee. Som Jack Nicklaus en gång sa, "Air erbjuder mindre motstånd än gräs." Att ha bollen sittande uppe på tee gör det lättare för de allra flesta golfare att spela tee. Och de flesta golfare - särskilt nybörjare och högre handikappade - får ett förtroendeökning från att se den golfboll som sitter så snyggt uppe på en tee.

Sammanfattar rekommenderad teehöjd

  • Förare: Botten på bollnivån med toppen av föraren
  • 3-trä: Ungefär en halv till en tredjedel av bollen ovanför toppen av klubbhuvudet
  • Andra fairway woods och hybrider: Ungefär en halv tum tee över marken
  • Långa till mellanjärn: Ungefär en fjärdedel tum tee över marken
  • 6-järn och kortare: Endast tee-huvudet över marken