DIY sätt att tvätta sand / lera ut ur grinden?

3

Jag hatar hur sand och fint damm blåser runt på vår mjölkbruksgårds grusväg i de torra sommarmånaderna.

Det är inte rimligt att prata om blacktop på grund av den långa uppfarten och det faktum att det skulle få pummeled och potholed året runt av en stor tung mjölkbil som rullande in och ut hela tiden.

Finns det något rimligt billigt DIY-sätt att ta bort sanden och lerdammet från en grusväg, det innebär inte att

  • Hyr entreprenör för att ta bort 6-18 tum grus toppskikt
  • De tar bort den till ett gammalt stenbrott för begravning
  • de tar in tvättat grus för att ersätta det

Jag har letat efter något sätt att göra det själv, att köpa eller hyra en mycket liten "grusvattenanläggning", men jag tror inte att det är något överkomligt. Jag kanske måste bygga en enstaka maskin själv för att göra det.

(De flesta webbsökningar för detta ämne är SEO'd tungt av idiot mining och guldprospekter företag. Att försöka hitta svar via en direkt webbsökning för en "DIY tvätt anläggning" är värdelös, eftersom allt styrs i riktning av enorma dyra gruv- och motorvägsutrustning.)

För att inte skapa en löjligt stor röra, skulle jag tydligen behöva:

  • spårgrävmaskin för att dra upp gruset
  • baby trommel (roterande silfil) med högtryckssprutor med vattenspray
  • uppsamlingstank eller centrifugalseparator för att separera agiterade / suspenderade sand och ler från tvättvattnet
  • förseglad dumperbädd för flytande lera och våt sand.

Den separerade sanden och leran dumpas ut i en stapel i ett bakfält eller skogsområde någonstans och går tillbaka till naturen.

När all lera har tagits bort (bestående av eventuellt 50% eller mer av mängden grus som tagits bort för rengöring) skulle jag tydligen fortfarande behöva föra dumpbilar full av färskt tvättat grus för att ersätta den stora mängden lera som tagits bort .

Signaler tycks peka i riktning mot att bara anlita en entreprenör som nämnts på toppen, eftersom full-DIY troligen kommer att vara för löjligt komplicerat och dyrt, vilket kräver att man köper eller bygger engrann tvätt och lera / sand sedimenterande utrustning, som sedan aldrig används igen.

Jag är också medveten om att det här inte är en permanent lösning, eftersom gruset långsamt kommer att fyllas med sand och lerdamm som åren går. Men det kan vara ett decennium eller mer innan det blir mycket dammigt igen.

    
uppsättning Dale Mahalko 21.04.2016 22:38

6 svar

1

Ler / sand / fynd hjälper till att binda gruset och skapa en makadamiserad och hård yta. Att ta bort böterna kommer att lossa gruset, och om du inte har en vibrerande manipulator / grader kommer din väg att vara i mycket sämre skick när du är klar.

Traditionellt vattnade människor bara vägarna för att hålla dammet ned, men du kan också lägga lite kalk på den.

    
svaret ges 21.04.2016 23:13
1

Du kan sprida olja på den för att hålla dammet ned och binda lera och små stenar till vägen.

Många typer av olja kan användas. Websökning "oljad grusväg" för information och diskussion. Oljan kommer oundvikligen att spåras i dina mjölkföre, så du kommer att vara begränsad till icke-toxisk och biologiskt nedbrytbar, men det lämnar fortfarande många val.

    
svaret ges 22.04.2016 00:32
0

Det är nog inte en bra idé att rengöra 6-18 "vägmaterial på grund av kostnad ($ och tid). Uppriktigt sagt skulle jag lägga upp ~ 6 "åt gången över hela vägens bredd, sila ut de löst / lilla materialen, slänga det längs sidan av vägen, omplacera det siktade gruset, och sedan tungvalsa den omfördelade grus för att packa ner det. Låt regnet tvätta ner vad som helst damm är kvar - eller om du verkligen störs av dammet, spray sedan ner det så fort.

Obs! Det finns ingen permanent att komma ifrån dammet. Naturen kommer att omfördela damm / smuts varje dag - så så småningom måste du spraya / skölja gruset och sifta det nu & därefter.

Du kan också lägga ner nytt tvättat grus ovanpå det gamla - men det skulle bli mycket dyrt snabbt.

En sista tanke. Du kan också ta bort gruset, lägga ner en tung barriär (tjära eller rulla asfalt eller till och med tung filt) som en bas för ditt grus. Att göra det skulle förhindra att sand från under hindret kommer upp i gruset. Återigen - det är ett mycket dyrare alternativ - men det skulle bidra till att minska grus från att sänka sig i sanden och / eller sanden från att migrera upp i gruset.

hh, vänliga hälsningar!

    
svaret ges 21.04.2016 23:58
0

Jag har en härlig vit grus gångväg som har blivit smutsad med smuts och damm genom åren, och har tänkt en bra bit om hur man rengör den. Jag har inte hittat några riktigt bra svar, men ...

För att hålla smutsböter från att arbeta uppåt i gruset från botten finns det nonwoven geotextiles , inklusive fält. Dessa används ofta i vägbyggnad. Det här kommer inte att hjälpa till med inblåst damm, självklart, men min gångväg har väldigt lite av det.

När det gäller att sätta tillbaka material för att ersätta det förlorade materialet, är det ett alternativ att sätta de separerade böterna tillbaka ner innan du lägger gruset ner och under geotextilen om du använder den.

För att skilja gruset från böterna, det är det verkliga tricket. Till att börja med är siffran du vill ha "hårdvarukläder" eftersom det kommer i en mängd olika storlekar som passar ditt grus. Men det kan inte bära tyngden på grus, så du behöver något under det som håller på det. Du skulle också behöva ett sätt att skaka det. Vad som händer för mig är en liten trailer släpad bakom en trädgårds traktor eller ATV. Brant lutningssäng (för enkel tömning), upphöjda sidor och spärrade hårdvarukläder botten. Ta reda på den stora storleken så att gruset skakar ut sig när du kör det runt. Detta men med bättre lutning, eftersom ditt mål är att gravitationen ska lossa grus, inte köra på utrustning.

    
svaret ges 22.04.2016 06:53
0

Sökningar rekommenderar av Google, efter att ha frågat: Vad sprutar de på smutsvägar för att hålla dammet ner?

damm ner; vad lägger de på grusvägar för att hålla dammet ner; vad man ska använda för att hålla damm på grusväg; grusvägsstötkontrollprodukter; grusinspiration dammkontroll; billig vägdammkontroll; Spraya för att hålla damm på grusvägarna. grusvägsstoftkontroll kalciumklorid ...

Om jag kan vara så djärv, du google ditt problem, inte vad du tycker lösningen är. IMO, lösningen är olja, som användare A. I. Breveleri föreslog.

    
svaret ges 22.04.2016 07:06
0

Dammkontroll för vägar uppnås vanligen genom att antingen spruta vatten eller genom att tillsätta kalcium (eller magnesium) klorid (som absorberar vatten och gör vägen fuktig). Polyvinylalkohol är inte lika bra. Jag skulle ompröva asfalt. Den enda seriösa lösningen är att använda cement eller asfalt, och asfalt är billigare.

När det gäller att ta bort sand och lera är det enda alternativet fysiskt borttagande. En shaker-screener fungerar för hjulspärrbelastningar, men jag antar att det inte är till hjälp. Industriell nivå screening är ett svar, men det är också absurt.

Jag såg nyligen ett annat möjligt alternativ ... mulch: Kan jag använda mulch som en uppfart ?? som kan vara intressant. Kanske kan du prova det i ett område för att se hur det gör (eller inte) påverkar dammet. För priset skulle det vara värt att testa.

Och jag kom över ett patent där en blandning av 5-10% gips och 5-10% gluten i vatten kan användas för att styra dammiga vägar också. Jag är säker på att det finns massor av andra dammkontrollerande concoctions men kalciumklorid eller bara vatten blir det billigaste.

redigera -

Att hyra en bobcat eller få en frontlastare för traktorn är smart. Gräva bara ut de gamla grejerna och lägg ner lite nytt / bra grus.

Läs om asfaltemulsion .

    
svaret ges 21.04.2016 23:19