Varför var inte Sy Bisti-språket programmerat i några republikanska eller kejserliga protokolldroider?

4

I 2017-novellen Thrawn , finner vi att Sy Bisti är ett språk som används runt de delar av galaxen som kallas Wild Space och de okända regionerna. Under hela romanen är det uppenbart att kejserliga droider inte programmeras med språket.

Barris snorted. "Hard to image a standard for a language so obscure that even the droids don't bother with it.

Eli held his tongue. Sy Bisti was actually a perfectly well-defined and eminently useful language. It was the people who still used it, and the worlds they lived on, that were obscure.

–Chapter 1

Jag förstår att Sy Bisti är ett dunkelt språk, och att ett generellt kejserligt skepp normalt inte har en droid som kan tala det språket.

Men senare får vi ett uttalande som verkar helt otroligt för mig:

But the pirates had a card of their own to play. Leaning close, they began speaking softly together.

In a language they would have learned growing up in Wild Space. A language that was used only there and in the Unknown Regions. A language that had never been programmed into Republic or Imperial translators or protocol droids. A language they could reasonably expect no Imperial had ever even heard of.

Sy Bisti.

–Chapter 9

Det verkar inte vara en överdrift heller. Thrawn begär att Eli tilldelas honom som översättare, och ingen föreslår att bara rekrytera ett protokolldroj som kan tala Sy Bisti.

Det verkar ganska skonsamt för mig att inte en enda republik eller Imperial droid någonsin har programmerats med Sy Bisti. Efter allt:

  • Eli Vanto, en mänsklig talare av Sy Bisti, är en del av en familj av handlare som arbetar åtminstone delvis i kejserliga rymden. Förmodligen skulle de behöva droider.
  • Det finns en kejserlig akademi i området där Eli är från. Visst skulle de handla med handlare som Elis familj eller någon annan som talade språket. Programmering av det i droider är meningsfullt.
  • Piraterna som pratade Sy Bisti var efterträdare att Q'anahs Marauders , som drivs i mitten Rim och andra områden under både Republiken och Imperial kontroll. Förmodligen skulle de, eller någon de arbetade med, ha funnit det önskvärt att ha en droid som kunde tala språket.
  • Om inget annat måste det finnas en Sy Bisti till Basic ordbok som någon har gjort, och i en tid med datapader och hologram ser jag inte varför det skulle vara mycket ansträngning att få en droid att lära av det .
  • När någon av dessa droider har Sy Bisti-språket programmerat in i det, verkar det trivialt enkelt att kopiera det till andra droider.

Är något av dessa antaganden fel? Varför har inte Sy Bisti programmerats till några republikanska eller kejserliga protokolldroider?

    
uppsättning Thunderforge 03.09.2017 07:09

1 svar

2

Även om jag tycker att det verkliga svaret är att romanen rusades och dåligt genomtänkt, kommer jag att föreslå ett svar i universum:

Eli är från Lysatra , en backwater värld i Wild Space. Andra praktikanter på Akademin upprepade gånger behandlar Eli som om han är en hillbilly från booniesna, så att säga.

Som en backwater planet, reser nyheter från Lysatra förmodligen inte mycket långt. Invånarna på planeten har förmodligen ingen anledning att gå runt skryta att de vet Sy Bisti, ett språk som folk aldrig kommer att höra om. Faktum är att de kanske anser att språket är något av en affärshemlighet, eftersom det är möjligt att få tillgång till handelskällor som bara kommunicerar i Sy Bisti.

Totalt kan vi dra slutsatsen:

  • Handelsfamiljer som Vantos skulle förmodligen inte vilja att protokolldroider ska lära sig Sy Bisti, eftersom enbart kunskap om Sy Bisti ger dem fördelar vid handel med de okända regionerna
  • Om rykten om språket skulle spridas kan fördomade lingvisare föreställa sig att invånare i Lysatra och närliggande planeter är för dåliga utbildade för att vara användbara källor till information. Föreställ dig att du försöker lära dig ett språk från Cletus Spuckler .
  • svaret ges 13.09.2017 08:10