How kan jag undvika ogynnsamma valutakurser när jag betalar med mitt kort utomlands?

10

Jag har ett vanligt kreditkort. När jag betalar med detta kort i utländsk valuta (förutom PLN, polska złoty) förlorar jag mycket pengar på grund av ogynnsamma priser som anges av min bank.

Jag måste köpa GBP i London.

Är det möjligt att valutaväxlingen laddar mitt kort i PLN, så jag påverkas inte av ogynnsamma priser som anges av min bank? Hur gör jag det här?

Obs! Jag betalar inte något extra för att betala i utländsk valuta, den enda nackdelen är de ogynnsamma priserna.

    
uppsättning styrofoam fly 27.10.2017 13:54

2 svar

10

Jag har sorterat möjliga lösningar från bäst till värsta.

Använd ett GBP-konto i polska bank- och betalkort

I flera polska banker kommer du att kunna öppna ett GBP-konto och ett betalkort kommer att utfärdas för dig. På T-mobile Usługi Bankowe , den årliga kostnaden för ett sådant konto & betalkort är 10 PLN (ca 2 GBP), så det är nära till ingenting. När du överför PLN till GBP-konto bör du överväga att använda en online-växlingsplattform som Walutomat . Växelkurserna är mycket bättre (vid T-mobil: 5,02 PLN / GBP, vid Walutomat: 4,79 PLN / GBP) och överföringarna är nästan omedelbara. Det finns en provision på Walutomats tjänster, cirka 0,2% AFAIR.

Obs! Jag är inte ansluten till Walutomat eller T-mobile Usługi Bankowe, på något annat sätt än att vara deras glada kund:)

Not 2: Du måste kolla på T-mobile Usługi Bankowe om du bara kan öppna GBP-kontot, eller behöver du ett standard PLN-konto också. Det kan hända att du debiteras för PLN-kontot om du inte använder det, så kolla bankavgiftstabellen.

Du kan prova en bankomater med dynamisk valutaomvandling

Vissa bankomater erbjuder dig en växelkurs i ditt korts valuta (PLN). ATM visar dig växelkursen och det exakta beloppet för PLN som kommer att dras från ditt konto (exklusive ATM-avdragsavgifter, om tillämpligt). Om din växelkurs är riktigt dålig kan det vara ett bra alternativ. Även om växelkurserna på bankomaterna hade varit mycket dåliga i flera år (jämfört med min bank) har jag nyligen upptäckt att de är lite bättre nu. Du bör vara medveten om marknaden / den reala växelkursen innan du använder det här alternativet, men det kan vara bra för dig.

Betal för dina inköp med kort och använd den dynamiska valutakonvertering

Vissa terminaler i butiker kommer också att ha möjlighet att debitera dig i PLN, men inte alla av dem, och vid varje inköp måste du kontrollera valutakurserna. Det är inte alls bekvämt om du inte planerar att göra ett stort köp med dina PLNs.

Ta med pengar

Om någon av dessa lösningar inte passar dig, kan du alltid ta med pengar till Storbritannien. Det här är naturligtvis inte den bästa lösningen (det är därför det är det sista i mitt svar), och du skulle behöva förutsäga hur mycket pengar du skulle behöva. Växelkurserna i polska utbytesbåtar (med undantag för flygplatser och turistplatser) är acceptabla och borde vara bättre än din bank.

Valutaväxlarna har inte kortterminaler

Jag tror inte på eller återkallar en växling någonstans i Europa som är utrustad med en kredit- / betalkortsanslutning, så att du kan debiteras i din lokala valuta (PLN) och ges kontant i växelns lokala valuta ( GBP). Även om det var möjligt skulle kortbehandlingskostnaden (som kan variera 1-5%) överföras till dig (genom att ge dig en dålig växelkurs).

    
svaret ges 27.10.2017 14:12
7

Is it possible for the currency exchange to charge my card in PLN, so I am not affected by unfavorable rates specified by my bank?

Ja, vissa butiker och bankomater (men inte växelkiosker) kan faktiskt debitera ditt kort i din hemvaluta, men växelkursen är vanligtvis sämre än vad du skulle ha betalat hos din bank för en transaktion i utländsk valuta.

Men det finns en lösning på dina behov och det vill säga att öppna ett virtuellt bankkonto på Revolut . När du har fått kortet kan du fylla i det i PLN (eller EUR, USD, CHF GBP, etc.) och sedan spendera pengarna från kortet (eller ta ut det vid bankomater) i interbank växelkurs. Kontot är helt gratis bortsett från en liten leveransavgift, även om det finns en begränsning på 200 GBP / månad på gratis uttagsautomater, varefter de tar ut dig 0,5%. Revolut fungerar för nästan alla valutapar över hela världen och jag rekommenderar det starkt till alla som reser utanför sitt lands valutasektor. Det här är en bekvämare lösning än att störa Walutomat som föreslås av @Edmund eftersom du kan göra allt med ett klick i stället för att involvera en tredje part.

Ansvarsbegränsning: Jag arbetar inte för Revolut och på något sätt förknippad med deras företag.

    
svaret ges 27.10.2017 14:02