Kort historia om anime

Anime går tillbaka till Japans filmindustri i början av 1900-talet och har framstått som en av Japans största kulturella krafter under det senaste århundradet.

Mycket av det arbete som utförts under dessa tidiga år var inte cel-animationstekniken som skulle bli den dominerande produktionstekniken, utan en mängd andra metoder: tavlateckningar, målning direkt på filmen, pappersutskärningar och så vidare.

En efter en lades många av de tekniker som används idag till japanska animerade produktioner - ljud (och så småningom färg); multiplans-kamerasystemet; och cel animation. Men på grund av uppkomsten av japansk nationalism och början av andra världskriget var de flesta animerade produktioner som skapades från 1930-talet inte populära underhållningar utan istället antingen kommersiellt orienterade eller regeringspropaganda av en eller annan typ.

Efterkriget och uppkomsten av tv

Det var först efter andra världskriget - 1948, för att vara exakt - att det första moderna japanska animationsproduktionsföretaget, ett ägnat åt underhållning, uppstod: Toei. Deras första teatraliska drag var uttryckligen i Walt Disney-filmer (lika populära i Japan som de var överallt). Ett viktigt exempel var ninja-och-trollkarlens mini-episka Shonen Sarutobi Sasuke (1959), den första anime som släpptes teatraliskt i USA (av MGM, 1961). Men det gjorde inte någonstans nära stänk av, säg, Akira Kurosawas Rashōmon, som väckte Japans filmindustri uppmärksamhet för resten av världen.

Det som verkligen sköt animationen i Japan var övergången till TV på sextiotalet. Den första av Toeys stora animerade program för TV under denna tid var anpassningar av populär manga: Mitsuteru Yokoyamas Sally the Witch och "kid with his giant robot" berättelsen Tetsujin 28-go anpassades för TV av Toei respektive TCJ / Eiken. Ditto Shotaro Ishinomoris enormt inflytelserika Cyborg 009, som anpassades till en annan stor Toei-animerad franchise.

Första exporten

Fram till denna tidpunkt hade japanska animerade produktioner gjorts av och för Japan. Men så småningom började de dyka upp i engelsktalande territorier, men utan mycket i vägen för att länka dem tillbaka till Japan.

1963 inledde Japans första stora animerade export till USA: Tetsuwan Atomu - mer allmänt känd som Astro Boy. Anpassad från Osamu Tezukas manga om en robotpojke med supermakter, sändes den på NBC tack vare insatserna från Fred Ladd (som senare också tog över Tezukas Kimba the White Lion). Det blev en nostalgi-teststen i flera generationer framöver, även om dess skapare - en kulturlegend i sitt eget land - förblir i stort sett anonymt någon annanstans.

1968 följde animationsstudion Tatsunoko samma mönster - de anpassade en inhemsk mangatitel och slutade skapa en utländsk hit. I detta fall var hit Speed ​​Racer (aka Mach GoGoGo). Mannen som var ansvarig för att föra fart till USA skulle vara ingen ringare än Peter Fernandez, en oerhört viktig figur i animes spridning utanför Japan. Senare skulle Carl Macek och Sandy Frank göra detsamma för andra föreställningar och sätta in ett mönster där några insiktsfulla impresarios hjälpte till att få viktiga anime-titlar till engelsktalande publik.

När dessa shower släpptes insåg få tittare att de hade omarbetats kraftigt för icke-japansk publik. Bortsett från att de började på nytt på engelska redigerades de ibland för att ta bort saker som inte är acceptabla för nätverkscensorer. Det skulle dröja länge innan en publik uppstod som i princip krävde originalen.

Diversifiering

På 1970-talet satte TV: s ökande popularitet stor vikt i den japanska filmindustrin - både live-action och animering. Många av animatörerna som uteslutande arbetat i film graviterade tillbaka till TV för att fylla den växande talangpoolen. Slutresultatet var en period av aggressiva experiment och stilistisk expansion, och en tid där många av de vanliga troperna som hittades i anime till denna dag myntades.

Bland de viktigaste genrerna som uppstod under denna tid: mecha eller anime som handlar om jätterobotar eller fordon. Tetsujin 28-go hade varit den första: historien om en pojke och hans fjärrstyrda jätterobot. Nu kom Gō Nagais utländska stridsrobotar episka Mazinger Z och det massivt inflytelserika rymdslagsskeppet Yamato och Mobile Suit Gundam (som skapade en franchise som fortsätter oförminskad till denna dag).

Fler shower visade sig också i andra länder. Yamato och Gatchaman fann också framgång i USA i sina omredigerade och omarbetade motsvarigheter Star Blazers och Battle of the Planets. En annan stor hit, Macross (som anlände 1982), förvandlades tillsammans med två andra shower till Robotech, den första anime-serien som gjorde stora inbrott i hemmavideo i Amerika. Mazinger Z dök upp i många spansktalande länder, Filippinerna och arabisktalande länder. Och den tidigare serien Heidi, Girl of the Alps hade funnit stor popularitet i Europa, Latinamerika och till och med Turkiet.

Åttiotalet såg också uppkomsten av flera stora animationsstudior som blev banbrytare och trendsättare. Tidigare Toei-animatör Hayao Miyazaki och hans kollega Isao Takahata startade Studio Ghibli (My Neighbor Totoro, Spirited Away) i kölvattnet på framgången med deras teaterfilm Nausicaä of the Valley of the Wind. GAINAX, senare skaparna av Evangelion, bildades också under denna tid; de började som en grupp fans som gjorde animerade shorts för kongresser och växte därifrån till en professionell produktionsgrupp.

Några av de mest ambitiösa produktioner från denna period var inte alltid ekonomiskt framgångsrika. Gainax egen och Katsuhiro Otomos AKIRA (anpassad från sin egen manga) gick dåligt på teatrar. Men en annan stor innovation som kom under åttiotalet gjorde det möjligt för dessa filmer - och nästan alla anime - att hitta en ny publik långt efter att de släpptes: hemvideo.

Videorevolutionen

Hemvideo förvandlade animeindustrin på XNUMX-talet ännu mer radikalt än TV hade gjort. Det tillät avslappnad återupptagning av en show bortsett från programföretagens omprogrammeringsscheman, vilket gjorde det mycket lättare för tuffa fans - otaku, som de nu började bli kända i Japan - att samlas och dela sin entusiasm. Det skapade också en ny delmarknad för animerad produkt, OAV (Original Animated Video), ett kortare verk skapat direkt för video och inte för TV-sändningar, som ofta innehöll mer ambitiös animation och ibland mer experimentell berättande också. Och det skapade också en nisch endast för vuxna - hentai - som förvärvade sitt eget fandom trots censur både hemma och utomlands.

LaserDisc (LD), ett endast uppspelningsformat som skryter förstklassig bild- och ljudkvalitet, framkom från Japan i början av XNUMX-talet för att bli ett formatformat bland både vanliga videofiler och otaku. Trots sina tekniska fördelar nådde LD aldrig marknadsandelen för VHS och så småningom förmörkades helt av DVD och Blu-ray Disc. Men i början av nittiotalet var det att äga en LD-spelare och ett skivbibliotek för att följa med den (så få platser i USA hyrde LD) var ett kännetecken för ens allvar som anime-fan både i USA och Japan. En stor fördel med LD: flera ljudspår, vilket gjorde det åtminstone delvis möjligt för LDs att ha både den dubbade och textade versionen av en show.

Även efter att videotekniken för hemmet blev allmänt tillgänglig fanns det få dedikerade kanaler för anime-distribution utanför Japan. Många fans importerade skivor eller band, lade till sina egna undertexter elektroniskt och bildade inofficiella bandhandelsklubbar vars medlemskap var litet men intensivt hängivet. Då började de första inhemska licensgivarna att dyka upp: AnimEigo (1988); Strömlinjeforma bilder (1989); Central Park Media (1990); som också distribuerade manga; AD Vision (1992). Pioneer (senare Geneon), utvecklarna av LaserDisc-formatet och en stor videodistributör i Japan, startade butik i USA och importerade shower från sin egen lista (Tenchi Muyo) också.

Evangelion, “sena anime” och internet

1995 skapade GAINAX-regissören Hideaki Anno Neon Genesis Evangelion, ett landmärke som inte bara galvaniserade befintliga anime-fans utan också slog igenom till den vanliga publiken. Dess vuxna teman, provocerande kulturell kritik och förvirrande avslutning (så småningom återupptäckt i ett par teaterfilmer) inspirerade många andra föreställningar att ta risker, att använda befintliga anime-troper, som jätterobotar eller rymdopera, på utmanande sätt. Sådana program förtjänade en plats för sig själva på både hemmavideo och TV på sen kväll, där program riktade till mogen publik kunde hitta en tidslucka.

Två andra stora krafter uppstod mot slutet av XNUMX-talet som hjälpte anime att hitta en bredare publik. Det första var Internet - vilket även under de tidiga uppringningsdagarna innebar att man inte behövde gräva igenom utgåvor av nyhetsbrev eller svåra att hitta böcker för att få fram gedigen information om anime-titlar. E-postlistor, webbplatser och wikier gjorde det enkelt att lära sig om en viss serie eller personlighet som att skriva ett namn i en sökmotor. Människor på motsatta sidor av världen kunde dela med sig av sina insikter utan att behöva träffas personligen.

Den andra kraften var det nyligen framväxande DVD-formatet, som tog hemvideo av hög kvalitet till hemmet till överkomliga priser - och gav licensgivarna en ursäkt för att hitta och utfärda massor av nya produkter för att fylla butikshyllorna. Det gav också fansen det bästa tillgängliga sättet att se deras favoritprogram i sina ursprungliga, oklippta former: man kunde köpa en enda skiva med både engelskt dubbade och undertexter och inte behöva välja den ena eller den andra.

DVD-skivor i Japan var och är fortfarande dyra (de är prissatta att hyra, inte sälja), men i USA hamnade de som råvaror. Snart dök ett brett sortiment av produkter från flera licensgivare upp i hyllor för detaljhandeln och hyra. Det plus starten på en utbredd tv-syndikering av många mer populära anime-titlar i engelska dubbar - Sailor Moon, Dragon Ball Z, Pokémon - gjorde anime som var mycket lättillgänglig för fans och synlig för alla andra. En ökning av mängden engelskt dubbad produkt, både för TV-sändning och hemmavideo, gav många fler avslappnade fans. Stora videoförsäljare som Suncoast skapade hela delar av sitt golvyta tillägnad anime.

Det nya millenniet

Samtidigt expanderade anime långt bortom Japans gränser, den ena stora omvälvningen efter den andra under 2000-talet hotade dess tillväxt och fick många att spekulera om det ens hade en framtid.

Den första var implosionen av Japans ”bubblaekonomi” på 90-talet, som hade skadat industrin under den tiden men fortsatte att påverka saker in i det nya årtusendet. Avtalsbudgetar och minskande branschintäkter innebar en vändning mot saker som garanterades sälja; edgy och experimentellt arbete tog baksätet. Titlar baserade på befintliga manga och lätta nya egenskaper som var garanterade hits (One Piece, Naruto, Bleach) kom ännu mer fram. Föreställningar som utnyttjade den lätta moé-estetiken (Clannad, Kanon,) blev pålitliga om de också var engångspengare. Uppmärksamheten förflyttades från OAV till TV-produktioner, vilket innebar en större chans att få tillbaka kostnaderna. Förhållandena i själva animationsbranschen, aldrig bra till att börja med, försämrades: mer än XNUMX% av animatörerna som går in på fältet lämnar nu efter mindre än tre års arbete med brutala timmar för ringa lön.

Ett annat problem var ökningen av digitalt driven piratkopiering. Internets tidiga uppringningsdagar lämnade sig inte för att kopiera gigabyte video, men eftersom bandbredd och lagring växte exponentiellt billigare blev det mycket lättare att starta en hel säsongs episoder på en DVD till kostnaden för tomma media . Medan mycket av detta kretsade kring distributioner av fans av program som sannolikt inte skulle licensieras för USA, var alltför mycket kopiering av program som redan var licensierade och lätt tillgängliga på video.

En annan chock var den världsomfattande ekonomiska krisen i slutet av 2000-talet, som fick många fler företag att antingen skära ner eller gå helt igenom. ADV-filmer och Geneon var stora olyckshändelser, med en stor bit av deras titlar flyttade till rivaliserande företag FUNimation. Den senare hade, i vilken utsträckning som helst, blivit den enskilt största engelskspråkiga anime-licensgivaren tack vare distributionen av den massivt lönsamma Dragon Ball-serien. Brick-and-mortar-återförsäljare minskar golvytan tillägnad anime, delvis på grund av marknadens krympning men också på grund av förekomsten av online-återförsäljare som Amazon.

Att överleva och uthärda

Och trots allt detta överlever anime. Konventdeltagandet fortsätter att klättra. Ett dussin eller flera anime-titlar (hela serierna, inte bara enskilda skivor) kom i hyllorna under en viss månad. De mycket digitala nätverk som möjliggjorde piratkopiering används nu också aggressivt av distributörerna själva för att sätta högkvalitativa, legitima kopior av deras shower i fansens händer. Den övergripande presentationen av anime för icke-japanska fans - kvaliteten på engelska dubbs, bonusfunktionerna som skapats speciellt för utländska publik - är mycket bättre än för tio eller till och med fem år sedan. Och mer experimentellt arbete började hitta en publik tack vare försäljningsställen som Noitamina-programmeringsblocket.

Det viktigaste är att nya shower fortsätter att dyka upp, bland dem några av de bästa som gjorts: Death Note, Fullmetal Alchemist. Den anime vi får i framtiden kan ha mycket mindre likhet med vad som har kommit förut, men bara på grund av att anime lever och utvecklas tillsammans med det samhälle som producerade det och världen som frälsar det.