En kort historia av skateboard

Skateboardåkning visade sig först i Kalifornien på 1950-talet, när surfare fick idén att försöka surfa på gatorna. Ingen vet riktigt vem som skapade det första brädet - det verkar som om flera människor kom med liknande idéer samtidigt. Flera personer har hävdat att de har uppfunnit skateboarden först, men ingenting kan bevisas och skateboard är fortfarande en konstig spontan skapelse.

De första skateboardåkarna

Dessa första skateboardåkare började med trälådor eller brädor med rullskridskor rullade på botten. Som du kan föreställa dig blev många människor skadade under skateboardåkningens tidiga år. Lådorna förvandlades till plankor, och så småningom började företagen producera däck av pressade träslag - liknande dagens skateboarddäck. Under denna tid sågs skateboard som något att göra för skojs skull efter surfing.

Skateboard blir populärt

År 1963 var skateboard på topp med popularitet och företag som Jacks, Hobie och Makaha började hålla skateboardtävlingar. Vid den här tiden var skateboard oftast antingen slalom eller freestyle. Torger Johnson, Woody Woodward och Danny Berer var kända skateboardåkare vid den här tiden, men vad de gjorde såg nästan helt annorlunda ut än vad skateboard ser ut idag. Deras stil med skateboard, kallad "freestyle", är mer som att dansa balett eller skridskoåkning med en skateboard.

Krascha

Sedan, 1965, plötsligt kraschade skateboardens popularitet. De flesta antog att skateboard var en modefluga som hade dött ut, som hula hoop. Skateboardföretagen gick ihop och människor som ville åka skridskor var tvungna att göra sina egna skateboards igen från grunden.

Men människor skridskoade fortfarande, även om delar var svåra att hitta och brädor var hemlagade. Åkare använde lerahjul för sina brädor, vilket var extremt farligt och svårt att kontrollera. Men sedan 1972 uppfann Frank Nasworthy uretan skateboardhjul, som liknar vad de flesta åkare använder idag. Hans företag hette Cadillac Wheels, och uppfinningen utlöste nytt intresse för skateboard bland surfare och andra unga människor.

Skateboardutveckling

Våren 1975 tog skateboard en evolutionär boost mot den sport vi ser idag. I Del Mar, Kalifornien, hölls en slalom- och freestyle-tävling på Ocean Festival. Den dagen visade Zephyr-teamet världen vad skateboardåkning kunde vara. De red på sina brädor som ingen hade i allmänhetens ögon, lågt och smidigt, och skateboardåkning togs från att vara en hobby till något seriöst och spännande Zephyr-teamet hade många medlemmar, men de mest kända är Tony Alva, Jay Adams och Stacy Peralta .

Men det var bara det första stora hoppet i skateboardutvecklingen. Zephyr-teamet och alla åkare som ville vara som dem gjorde skateboardbilden ännu vassare och lade till ett starkt anti-etableringssintiment som fortfarande finns kvar i skateboard idag.

År 1978, bara några år in i populariteten för denna nya stil med låg-till-mark-skateboard, uppfann Alan Gelfand (smeknamnet "Ollie") en manöver som gav skateboard ytterligare ett revolutionerande hopp. Hans stil var att smälla tillbaka ryggfoten på svans på brädet och hoppa och därigenom spränga sig själv och brädet i luften. Ollie föddes, ett trick som helt revolutionerade skateboard - de flesta knep idag bygger på att utföra en ollie. Tricket bär fortfarande sitt namn och Gelfand infördes i skateboardhallens berömmelse 2002.

Andra kraschen

När 70-talet stängdes mötte skateboarding sin andra popularitetskrasch. Offentliga skateparker hade byggts, men med skateboardåkning som en sådan farlig aktivitet blev försäkringsgraden utom kontroll. Detta, i kombination med färre människor som kom till skateparks, tvingade många att stänga.

Men åkare fortsatte åka skridskor. Under 80-talet började skateboardåkare bygga sina egna ramper hemma och åka skridskor vad de än kunde hitta. Skateboardåkning började bli mer en underjordisk rörelse, med åkare fortsatte att åka, men de gjorde hela världen till sin skatepark.

Under 80-talet började mindre skateboardföretag som ägs av skateboardåkare dyka upp. Detta gjorde det möjligt för varje företag att vara kreativt och göra vad de ville och nya stilar och former på brädor testades.

I början av 90-talet hade skateboard nästan helt gått till en gatusport. Populariteten har ökat och avtagit, och under en uppgång på 90-talet kom den med en mer rå, kantig och farlig attityd. Detta sammanfaller med ökningen av mer arg punkmusik och ett allmänt missnöje. Bilden av den stackars, arga skaterpunk kom högt och stolt till ytan. Intressant nog bidrog detta bara till att öka skateboardens popularitet.

Extrema spel

1995 höll ESPN sina första Extreme Games i Rhode Island. Dessa första X-spel var en stor framgång och hjälpte till att dra skateboard närmare mainstream och närmare att accepteras av allmänheten. 1997 hölls de första Winter X Games och "Extreme Sports" klassificerades.

In i mainstream

Sedan 2000 har uppmärksamhet i media och produkter som skateboard-videospel, barns skateboards och kommersialisering alla dragit skateboard mer och mer in i mainstream. Med mer pengar på skateboard finns det fler skateparks, bättre skateboards och fler skateboardföretag som fortsätter att förnya sig och uppfinna nya saker.

En fördel med skateboard är att det är en mycket individuell aktivitet. Det finns inget rätt eller fel sätt att åka skridskor på. Skateboardåkning har fortfarande inte slutat utvecklas och åkare kommer med nya knep hela tiden. Styrelser fortsätter också att utvecklas när företag försöker göra dem lättare och starkare eller förbättra sina resultat. Skateboard har alltid handlat om personlig upptäckt och att driva dig själv till det yttersta, men var kommer skateboard åka härifrån? Varhelst åkare fortsätter att ta det.