Vilka Old World Europe-länder (förutom Tyskland och Italien) har sina egna unika pastartraditioner?

9

Jag gjorde lite forskning på webbplatser och kom på en webbplats där ett tyskt pastaproduktföretag försökt sälja sina produkter till USA (webbplatsen är nere, ser ut att företaget inte lyckats).

Det finns en lista över deras pastatyper som ges: Fadennudeln, Schnittnudeln, Bandnudeln, Walnuteln, Nudelnester, Drelli, Spiralen, Makkaroni, Knoepfle, Bauern Spaetzle.

Förutom att lära kännetecknet "Knopfler", blev jag mycket förvånad över att hitta ett sådant sortiment av pasta med specialiserade namn som kommer från Tyskland. Jag har ätit pasta i Tyskland, men aldrig tidigare insåg att de har sin egen "pastastradition".

Att vara engelska, med en pastastradition importerad från Italien, undrar jag om andra länder förutom Tyskland och Italien har sina egna "pastartraditioner"? Jag tänker på Old World Europe; Naturligtvis har USA sina lokala variationer, men de är inte det jag letar efter. Mitt fokus är på en unik nudelversion.

    
uppsättning Wyatt Mann 19.08.2011 22:12

7 svar

7

Jag kan tänka på flera polska nudeltyper.

  • Uszkaformad som tortellini, fylld med svampar. Vanligtvis serveras i soppa.
  • Kopytka - gjord av mjöl, potatis och ägg. Sammansättningen är i grunden densamma som gnocchi, men de bildas annorlunda: du rullar degen i ett rep storleken på tummen och skär den i stycken diagonalt.
  • Kluski lane ("hällda nudlar") - ett tunt ägg och mjöldeg som drizzled i kokande vatten. Vanligtvis serveras i soppa. Liknande spaetzle.
  • Pierogi - En rund bit degen som viks runt en klump fyllning, vilket gör en halvcirkelform. Fyllningen kan vara ett antal saker. Den mest populära är en blandning av potatis och bondeost - "pierogi ruskie". De kan också fyllas med slipat kött, kål eller frukt.
  • Łazanki - platta bitar pasta, mindre än en tum bred. Vanligtvis blandad med surkål, svamp och eventuellt korv eller saltfläsk. Namnet är förmodligen härlett från lasagne.
  • Knedle - dessa äts i Polen, men jag tror att de är ursprungligen från Ungern. Det är en boll av potatisdeg (liknande kopytka ovan) med en plommon i mitten.
svaret ges 09.05.2011 05:34
5

Spaetzle är ganska unikt som pastasök - de är nästan dumplings - och det borde inte vara svårt att hitta recept.

Utöver det skulle jag leta efter Asien för sanna variationer på nudlar som inte bara formar variationer av standard-nudlarna eller äggnudeln.

    
svaret ges 08.05.2011 00:07
4

I Turkiet har du en intressant typ av (jag kallar dem) ravioli, i alla fall fylld pasta som heter manti , och jag har inte sett någonting riktigt som det på annat håll.

    
svaret ges 09.03.2017 18:30
3

På Balkan finns yufka . Låt dig inte luras, det här är ett turkiskt ord som betyder en typ av bröd, men i Bulgarien, fd Jugoslavien (och jag tycker även Rumänien), används den för en typ av nudel.

För denna nudel gör du en deg som du skulle för en banitsa (det här är en maträtt som liknar en strudel). Den har bara vetemjöl (inte halm) och vatten. Sedan rullar du ut det i mjöl tills det är transparent (~ 0,3 mm). Skivan torkas först i luften i några dagar, sedan bakas lite. Torkningen och bakningen gör att den spricker, vilket resulterar i oregelbundna vågor. Bilden visar den torkade yufkaen.

De tillagade nudlarna kokas i vatten och serveras vanligtvis med fetaost och smör.

BTW, jag tror inte att det finns mycket av en nudeltradition i Tyskland. Tyskarna äter massor av pasta idag, och det mesta produceras verkligen lokalt, men jag tror att de (med undantag för Spätzle) har importerat och förenklat det italienska anpassningen, troligen i senare tid. I Tyskland får du praktiskt taget två typer nudlar - Hartweizennudeln , nudlar gjorda med 100% durum semolina (den italienska typen) och Eiernudeln , nudlar med ägg tillsatt degen (inte säker på om de alltid är gjorda med durum, är Spätzle vanligtvis inte 't). Resten av termen betecknar bara olika former av nudlar, men till skillnad från Italien finns det inga regler för vilka nudlar går med vilken sortsås. De olika formerna används bara utbytbart av tyska kockar.

Vissa tyskare kan berätta att de har en annan typ av nudel, kallad Maultaschen . Det här är något av ett gränsfall, men jag anser att det är en dumpling, inte en nudel. Å andra sidan kan det hävdas att om ravioli är en nudel, så är Maultaschen en nudel också. Hur som helst är Maultaschen traditionell mat från Schwaben.

    
svaret ges 15.06.2018 15:08
1

Ungern har en unik (så vitt jag vet) nudelspecialitet, kallad "galuska" eller "nokedli" (se bild). De jämförs ofta med antingen swaben "Knöpfle" eller swaben "Spätzle", som bara kan vara en approximation, eftersom de smakar väldigt annorlunda och är helt och hållet helt olika (se min kommentar nedan)! Därför är ungerska Wikipedia-posten den bästa resursen att lära sig om dem. Dessa kommer också i sorter, med fårkvarkost i degen, till exempel, kallad Sztrapacska, då också en del av det slovakiska nationella köket.

En annan, typisk, ungerska (och Slowak) nudel är "tarhonya" . Dessa är små nudlar, som sugas i lite olja eller bacon, innan de kokas i kokande vatten (eller direkt in i skålen, de görs för, så de blir kokta med det).

Förutom detta har ungarna många pasta typer, precis som tyskarna. Och nej, det här är inte italiensk pasta, dessa är tydliga, precis som tyskarna.

svaret ges 17.06.2018 00:07
1

Liten risformad nudlar (Kritharaki / Orzo) finns ofta i grekiska och turkiska rätter, även om en italiensk anpassning (Risoni) verkar existera.

    
svaret ges 18.06.2018 02:38
0

Från Frankrike:

  • Raviole du Dauphiné , någon form av små ravioli,
  • Crozets de Savoie , en liten platt kvadratisk pasta
  • Spätzle , som också gjorts i nordöstra Frankrike
svaret ges 18.06.2018 16:23