Ställde Jerry Lee Lewis upp sina pianon på scenen?

Rock 'n' roll är fylld med mysterier, myter och rykten. En av de större frågorna under de senaste decennierna är huruvida Jerry Lee Lewis faktiskt tänder sina pianon på scenen. Pianon? Nej, det har bara rapporterats en incident, men även det kanske inte är helt sant.

Berättelsen om pianobränningen

Jerry Lee Lewis hade en dålig pojkebild i rock 'n' roll och var känd för att bli ganska ojämn på och utanför scenen. Det var det som ledde till hans överklagande av miljontals älskande fans på 1950- och 60-talet. Pianobranddebatten kommer från en incident vid en konsert 1958, samma år som Lewis självbetitlade debutalbum.

Inställningen var Paramount Theatre i Brooklyn, New York. Alan Freed hade startat en reseshow med några av de största namnen i rock'n'roll vid den tiden. Den nattens show inkluderade bland andra Buddy Holly och Crickets, Chuck Berry, Chantels och Jerry Lee Lewis.

Freed bestämde sig för att Chuck Berry skulle stänga nattens show, ett beslut som Lewis inte tyckte om. Enligt uppgift gick Lewis på scenen, sjöng några låtar, inklusive "A Whole Lotta Shakin '", sedan blev det lite vildt.

Berättelsen, enligt den auktoriserade biografin "Jerry Lee Lewis: His Own Story", är att publiken var så glada att polisen var tvungen att hindra dem från att hoppa på scenen. Vid den tidpunkten sparkade Lewis tillbaka pianostolen, "stänkte" lite gas ur en koksflaska på pianot, tände den i eld och fortsatte spela "Great Balls of Fire".

Efter händelsen när Lewis gick bakom scenen sa han enligt uppgift en av två saker. Enligt biografin sa Lewis: "Jag vill se dig följa det, Chuck." Andra berättelser säger att Lewis säger till Berry, "Följ det, n *** er," för att skrämma honom.

Hänt det verkligen?

Här är saken med sanningen, den kommer att variera beroende på vem du pratar med. Konstigare i detta fall är att Lewis själv både har förnekat och detaljerat historien många gånger genom åren.

I en 2014-artikel för GQ försökte Chris Heath komma till botten med historien. Detta var precis när Lewis biografi släpptes och Heath var nyfiken på pianoströmmen i synnerhet, men fann att det inte var så enkelt. Som han uttrycker det, "kan Jerry Lee Lewis bara vara immun mot slutgiltiga konton - och han verkar föredra det på det sättet."

I en intervju med Lewis, som var på 70-talet då, sa sångaren till Heath att han verkligen brände piano. Han sa också att han ofta förnekade det genom åren eftersom det är "vad folk vill höra."

Försöker komma till sanningen bad Heath Lewis dotter, Phoebe, att ringa till sin farfar. JW Brown var Lewis basspelare under de första dagarna och också far till Lewis då 13-åriga brud Myra. När reportern frågade Brown om pianohändelsen svarade han: "Nej, han tände aldrig på något piano. Han slet många av dem."

Det personliga kontot från någon som faktiskt var på scenen hjälper inte alls. Det som är säkert är att rykten om att Jerry Lee Lewis satte eld på ett piano är en fantastisk historia - sant eller inte - och det hjälpte antagligen till att öka hans popularitet under årtiondena. När allt kommer omkring är det den mest minnesvärda scenen i biografen "Great Balls of Fire!" Från 1989!

Källor

  • Bragg, Rick. Jerry Lee Lewis: His Own Story. Harper Collins, 2015.
  • Heath, Chris. "Den nya Jerry Lee Lewis-biografin är definitivt odefinierad." GQ, 27 oktober 2014.