Har en multiclass Sorcerer / Wizard haft något som en enstaka wizard eller sorcerer inte har?

15

Jag har ett teckenkoncept (av rollspelande skäl främst) av en Sorcerer som började studera Arcane på ett intellektuellt sätt och fick några nivåer som en trollkarl. Han är Sorcerer 3 / Wizard 3 nu.

Men när han multiclassed i en trollkarl fick han inte nya kompetenser, och han hade redan Spellcasting-funktionen. Därför skulle frågan - mekaniskt sett, ha något otillgängligt för en ren Sorcerer 6 eller en ren Wizard 6, någon fördel av klasskombinationen själv?

Svarskriterier:

Jag vill hitta åtminstone en sak, som Sorcerer / Trollkarl kan göra, och varken trollkarl eller trollkarl kan. Exempelvis kan en Fighter / Wizard-hybrid ställa stavar i rustning (varken Fighter eller Wizard kan göra det) eller kasta två stavar i en tur. Men en Sorcerer / Trollkarl?

    
uppsättning enkryptor 21.02.2017 12:34

5 svar

20

Fördelar med en 3/3 multi-class:

 • Fler cantrips

 • Mer kända stavar än trollkarlar (6). [Samma antal stavar som en trollkarl (6) med samma start INT]

 • Ökat stavval över trollkarlen (6)

 • Mer trolldomar än trollkarl (6).

 • Rituella stavar (inte tillgänglig som en trollkarl utan en prestation)

 • Metamagisk kan tillämpas för att stavningar ska kastas via bekanta

Nackdelar med en 3/3 multi-class:

 • Multi Ability Dependent (MAD, kräver Int och Cha, ovanpå Con och Dex).

 • Känner inte 3: e nivåer (7: e teckensnivåer känner till 4: e nivåer)

 • Känn mindre stava än en guiden (6)

 • Färre prestationer / ASI (även om en 4/4 har samma ASI som en enda klass 8)

 • Färre trolldomar än trollkarl (6)

 • Fördröjning av funktionen i båda klasserna.

Enligt min mening (som spelare med 2 års exp och en DM med 1 års exp), gör MADness och brist på 3: e (och på nästa nivå, 4: e) nivåer detta ett suboptimalt tecken.

Dessutom är du kort en ASI / feat för en nivå, och blir mindre effektiv med dina trolldomspunkter eftersom du bara har 3.

Det kommer inte vara så svagt att du inte kan spela det, men du kommer att känna mindre kraftfull än de andra dedikerade hjulen (och kanske också de halva hjulen) i din grupp. Om du försöker bygga en stark karaktär, är du bättre att gå full i någon av klasserna. Sorcerer ger dig mer kraft, men mindre alternativ, medan guiden ger dig fler alternativ, men lite mindre kraft.

Du kan kanske överväga att bara ta ett 1-2-nivås dip till guiden, och i stället fördra dig trollkarlen. Sedan tar rituella stavar och stavar som mage rustning och sköld som inte kräver INT att kasta. Detta kommer att ge dig en ökad flexibilitet hos en trollkarl, men eliminera några av MADness och låt dig få det ASI direkt (du behöver fortfarande 13 INT till flera klasser). Det kommer också att försena din spellprogression med 2 nivåer, i stället för 3. Du kommer att ha mindre ren kraft än en ren trollkarl, men betydligt mer flexibilitet. Men om de rituella stavarna är det enda du letar efter är det mycket effektivare än att ta rituell caster. 1-2

I allmänhet är flerklassiga fulla hjul en dålig idé (även de som delar en spellcasting-förmåga). Varje nivå du inte tar i din huvudklass är en nivå längre innan du får spel för en plats som du redan har. Vid en skälig skadajämförelse kommer kasta en 1: a nivåspell med en 3: e nivåspalt, mindre skada än att ställa en 3: e nivåspell med samma slits. Och det talar ingenting till nytta av de högre nivåerna. En eller två nivåer dips in i en annan klass är ibland värda det, beroende på hur frontladdad klassen är, men mer än det och du börjar avsevärt fördröja din stava progression.

Ja, du får mer cantrips för multi-klassning, men du kommer bara att använda en eller två oftast, och på 6: e nivå har du 10 stavspår. Du kommer antagligen bara ha 15 rundor på en dag, så du behöver inte dina cantrips så mycket.

För att direkt svara på din fråga (finns det en ny förmåga att flera klasser får det att ingen originalklass blir):

Nej (ish).

Det finns ingen ny egenskap (som dina exempel på actionhöjda stavar eller spellcasting i rustning, även om du kan ta saker för att kunna göra det som en ren trollkarl) som du får från att flerklassa dessa två.

Men enligt den här frågan , Metamagic kan användas på icke-socrer stavar, så att du kan få nya kombinationer genom att ändra din trollformler. Om du till exempel tog Skydd mot gott och ont som en guiden stavning (inte tillgänglig som en trollkarl), kan du förlänga den med metamagisk för att ha ett 30 fotintervall. Även om det här är tekniskt en ny funktion är den väldigt situationell, och förmodligen inte värd för multi-klassen.

    
svaret ges 22.02.2017 02:55
4

Gå till multiclassen.

Här är min filosofi som spelare som gillar spellcasters: det är inte nivån på stava, men kvaliteten på hur du använder stavningen, som bestämmer hur kraftfull den stavningen kan vara.

Inte alla stavar i 5e skapas lika, även bland stavar av samma nivå. Så, du har inte att tävla för de högsta nivåerna som finns tillgängliga för din klass. Att få tillgång till Fireball är inte så stor en överenskommelse på nivå 5 om du verkligen vet hur du använder dina lägre nivåer stavar väl.

Välj en huvudklass och håll fast vid den.

Nu, för de specifika mekaniska aspekterna av det:

 • Gå till 2 nivåer av guiden om du vill vara mer av en Sorcerer. Detta ger dig Arcane Tradition med det minsta antalet multiclassnivåer du måste göra

 • Gå till 3 nivåer av Sorcerer om du vill vara mer av en guiden (och fortsätt att jämföra som en guiden därifrån självklart). Detta ger dig Metamagic med det minsta antal multiklassnivåer du måste göra

Om du vill vara mer av en trollkarl accepterar du bara att din Sorcerer förmåga inte kommer att bli lika fantastisk. Du kan dumpa Charisma och välja Sorcerer stavar som inte kräver att Charisma kastar, som Shield och Mage Armor . Du kommer alltid att ha dessa stavar förberedda som en trollkarl, så detta frigör din trollkarl förberedda stavar.

Samma sak gäller om du vill vara mer av en Sorcerer. Bara dumpa Intelligence och ta bara de ritualer du vill kasta, som inte har någon betydelse för ditt intelligenspoäng. Under tiden fortsätt pumpa ASI till din karisma som du normalt skulle för en helt klassad Sorcerer. Fördelen med det här är att du nu har förberett stavningar, vilket innebär att du kan flytta dina verktygsstavar runt efter långa vilar. Denna flexibilitet var inte tillgänglig för dig tidigare som trollkarl.

Så vad får du från multiclassen?

Som en huvudklassig guide:

 • Du får 4 stavar som du alltid kommer att ha förberett. Detta frigör dina Wizard-förberedda spår, och du behöver inte längre förbereda dina "Signatur Spells" som Shield eller Mage Armor på de lägre nivåerna.

 • Du får metamagisk och flexibel gjutning. Definitivt stor en välsignelse. Gå till Förhöjd stavning för att garantera dina spara eller suga markar eller motverka Magic Resistance .

 • Du får Tides of Chaos (gratis fördel på något? Ja, tack!) eller Draconic Bloodline (alltid på Mage Armor och extra HP? Ja!).

Som en huvudklassig sorcerer:

 • Du får flexibilitet. Som en trollkarl får du inte så många stavar. Dessutom har du inte en stor stavlista. Nu har du tillgång till ytterligare 6 nivåer på nivå 1 som du inte tidigare visste, från en större stavlista.

 • Du får Ritual Casting. Som trollkarl erbjuder detta en otrolig flexibilitet som du inte tidigare haft.

 • Du kan nu ändra dina stavar som är kända efter långa vilar. Detta är en riktigt bra välsignelse för trollkarlen som känns som en hammare som dödar samma nagelkamp efter kamp. Det låter dig också lära dig samma trollformler som du redan vet som en trollkarl, så att du kan lindra de här trollkarlarna i utbyte mot högre nivåer.

 • Du har nu en Arcane Tradition. Abjuration, Illusion och Divination är utomordentligt bra för ett multiclass dip. Gå med Evocation om du är en blaster. Det innebär att du inte längre behöver din Sculpt Spell metamagic, befria dina alternativ ytterligare.

Det är inte nivån på stavningen, det är hur du använder det

En bra trollkarl kan kasta Fireball . En bra trollkarl kan kasta Håll personen och låt hans allierade whale på monsteret med auto-crits. En fantastisk trollkarl kan kasta Tyst bild och skrämma sina fiender till överlämnandet, utan att någonsin behöva ta itu med eller skada.

    
svaret ges 22.02.2017 06:18
3

Du får i huvudsak 3 saker från att gå till guiden minst 2 nivåer -

 • Extra cantrips
 • Ritualgjutning
 • Arcane Tradition

Enligt min mening slösar Wiz 3 en nivå för dig. Det finns inte några riktigt bra nivå 2 ritualer, så jag skulle gå till Wiz 2 för en Arcane Tradition eller bara Wiz 1 för Cantrips och Ritual gjutning. För de extra cantripsna skulle jag rekommendera icke-bekämpa stavar som Mage Hand, Message, Light, Dancing Lights, etc. Ritual casting låter dig använda upptäcka magi och identifiera lätt (vilket hjälper).

Den bultiga traditionen kan vara enorm. Om din DM tillåter den uppdelade Arcana, har guiden en ny tradition som låter dig byta ut skadade typer gratis. Det är normalt en prestation och gäller bara för en typ, det här är allting hela tiden gratis. Du kan också ändra en sparningstyp en gång per kort / lång vila (så byt den som sönderdelas från en samling till en int spar!). Om du inte kan använda UA, skulle jag titta på påståenden för ett blastfokuserat tecken och spådom eller illusion för en mer rundad. Skada skulle vara bra för ett RP-val eller om du planerar att använda det kreativt.

Du förlorar -

 • Stava kunskap - med 2 nivåer av trollkarl kommer du att bli en full stavningsnivå bakom resten av din fest. Det betyder ingen eldboll tills nivå 7.
 • 1 Feat / Ability Score Öka - Om du kan använda UA Traditionen får du 2 saker (ritual caster + element swap) så att du faktiskt kommer framåt där, typ av.
 • Progression i trollkarlskapet (w / Wiz 3 du förlorar din capstone Origin ability)

Sammantaget är förlusten av en stavningsnivå ganska hård, särskilt tidigt. Om du har en annan caster som kan använda upptäcka magi / identifiera som ritualer, skulle jag antagligen vänta med att ta trollnivåer. Om du är den enda, skulle jag ta dem tidigare.

    
svaret ges 22.02.2017 07:40
2

Jag spelar en 1 / X-trollkarl / trollkarl just nu och jag älskar henne. Om du är till multiclass rekommenderar jag att du inte tar mer än 1 eller 2 nivåer i någon av klasserna. Anledningen till att någon skulle göra det här? De flesta 5e klasserna är frontbelastade, vilket betyder att du drar nytta av unika klassfunktioner genom att ta 2 nivåer eller ibland bara 1. I det här fallet får jag inte högre nivåer till en nivå efter mina monoklasspartys medlemmar, men jag drar nytta av kunna utnyttja trolldomens ursprung och kunna spontant kasta mer nivå 1 trollformler och cantrips än trollkarlen. Jag vet mer stavar än antingen trollkarlen eller trollkarlen. Synergin mellan min trollkarlskola och trollkarlens ursprung blandat med en prestation innebär att jag gör otroliga mängder skador som varken den dedikerade trollkarlen eller den dedikerade trollkarlen kan matcha. Det möjliggör också en cool backstory, det vill säga naturligt begåvad i den bana, och har dedikerat mitt liv till att förstå denna kraft.

    
svaret ges 16.06.2017 13:57
1

Ja,

Men nackdelarna är så enorma. Citat från Treantmonks Guide till guider :

[Y]ou are stuck choosing between Charisma and [Intelligence] at ability increase levels, and that’s a decision you don’t want to get stuck with.

You are also significantly slowing down access to higher level spells. The draw here is access to [the Sorcerer's] Metamagic and the Draconic bloodline. You also slow down those ability increases significantly. If I was in a campaign where I knew I would reach level 20 (which is never for me), I would instead go Wizard X/Sorcerer 3, which is a great option.

    
svaret ges 21.02.2017 13:31