Staff som genomförande: en hand eller två?

7

Stavar räknas som både ett redskap och som ett vapen (ett "vapen" i gemensamt språk). När de används som ett vapen behandlas de som kvartsstavar, ett tvåhandigt vapen, så utan tvekan när de används för att göra vapenangrepp krävs två händer.

Men vad sägs om när det används som redskap? Här ser jag en brist på regel som tyder på att enhandshandling är bra för detta, vilket också passar för typiska fantasy troper (för att inte tala om trollkarlen själv!). Om dess status som ett tvåhandigt vapen överförts till dess användning som ett redskap, kan det innebära att små tecken inte kan använda en personal som ett redskap alls, eftersom de inte kan använda tvåhandiga vapen, om så är fallet, Jag förväntar mig att denna nackdel ska noteras!

Relevanta regler jag har hittat:

Using an Implement

Implements are used with powers that have the implement keyword. A creature must be holding an implement to use it, unless otherwise stated.

An implement cannot be used to make a weapon attack. Some types of implements, such as staffs, expressly break this rule.

( betoning min)

Här ser vi att kravet bara är att "hålla" i stället för att "hantera" eller vad har du, och stavarnas undantag från regeln om vapenangrepp med redskap är uttryckligen adresserad utan använd två händer.

Staff: A staff is a shaft, usually of wood, that is typically as tall or slightly taller than its wielder. Staffs are sometimes crowned with decorative crystals or other symbols of magical power.

This implement also counts as a quarterstaff. Even a creature who doesn’t have proficiency with the staff as an implement can use it as a weapon, but if the staff is magical, the creature cannot use its properties or powers, only its enhancement bonus and critical hit effect.

Och här är personal undantagen verkligen stavade ut, och igen, inget omnämnande av att kräva två händer att använda den som ett redskap (i själva verket kräver det två händer, även för vapenangrepp, är det helt obefintligt).

Jag har inte kunnat hitta mer information i böckerna om detta, och jag är inte bekant med några avgöranden som erbjuds av utvecklarna. Att citera en auktoritativ källa, det vill säga en bok eller en utvecklare, kan en personal användas som ett redskap med en hand, eller behöver det två händer även i det här fallet?

    
uppsättning KRyan 15.05.2016 18:40

3 svar

6

Skärning till jakten: Det finns faktiskt en officiell regel som anger att personalen är en hand som redskap och två handgjorda som vapen. Texten finns i errata för Eberron Player's Guide , där den diskuterar inbäddning av vapen i en krigsmakad. Den felaktiga texten är som följer:

The staff is a one-handed implement. It can be embedded in one hand and used an implement, but it cannot be used as a weapon because a quarter- staff is a two-handed weapon.

    
svaret ges 23.05.2016 20:25
2

För det första säger jag att du har helt rätt. Enligt min erfarenhet är alla som enas om att stavar kräver att en hand ska användas som redskap (och två som vapen).

Det är förvånansvärt svårt att finna dom för detta, men jag tror att det beror på att du påpekade:

Here, I’m seeing a lack-of-a-rule that suggests one-handed usage is just fine for this

Såvitt jag kan se finns det ingen uttrycklig dom som säger att vingar är enhändiga redskap (eller att kortsvärdar är enhandiga vapen) heller. Så jag tror att du har rätt, och bristen av regel som skapar ett tvåhänderskrav, innebär att personalredskapen är bra på ena sidan.

Observera dock att det finns en skillnad mellan "wielding" och "holding". Du kan hålla ett tvåhandigt vapen med en enda hand; i detta fall anses du inte vara wielding den och kan således inte göra vapenangrepp med den. Eftersom reglerna "Använda en implementering" bara kräver att du håller redskapet och inte wield det här, ligger det nära en uttrycklig dom att alla redskap fungerar one- handed.

Och om du tänker på det från ett spelbalans-tillvägagångssätt, är det vettigt att vissa vapen är tvåhandade som en nackdel för att balansera deras högre skada. En redskapskraft gör emellertid samma mängd skador oavsett vilken typ av redskap som användes för att leverera det (förutsatt att motsvarande förbättringar, etc.). Därför tror jag inte att den tvåhandade regeln måste tillämpas på redskap i alla fall, så det är vettigt att det är ett speciellt fall för vapenangrepp.

    
svaret ges 18.05.2016 17:32
1

Enligt den (tyvärr) avvecklade Offline D & D-karaktärsbyggaren skapad av WotC finns en post under Vapen för Quarterstaff, som presenteras som ett enkelt 2-handigt vapen som väger 4 kg och kostar 5GP.

Det finns också en post under personal för "Personal Implement", som väger 4 kg och kostar 5GP, som kan utrustas i en enda hand.

Detta skulle leda mig till slutsatsen att en personal kan användas som ett redskap i en enda hand, men byggaren är inte längre uppdaterad och jag har inte betalat för att få tillgång till onlinebyggaren.

    
svaret ges 16.05.2016 19:24

Läs andra frågor om taggar