Tips för att lära barn att rita

Vi är försiktiga med att hämma deras kreativitet och undviker att lära barn att rita. Men de får input från alla kring dem och många vill lära sig att rita. Varför låta dem plundra när vi kan erbjuda positiva modeller?

Stadier av utveckling: ska vi störa?

Hur närmar vi oss undervisningen om att rita för barn? Det beror på vilket utvecklingsstadium de befinner sig i och naturligtvis är alla barn olika.

 • Ett första visuellt språk: Från bildböcker lär sig småbarn att former har namn och representerar objekt. De börjar märka välkända former som finns i deras klottringar och börjar sedan använda enkla former för att konstruera enkla föremål, särskilt ansikten.
 • Det visuella systemet expanderar: När barn blir äldre lägger de till detaljer och komplexitet i sina ritningar. Ansikten fäster vid kropparna och de hittar sätt att representera fler objekt. Omkring 5 års ålder, beroende på barn, uppstår en känsla av mönster, med hus, träd och familjer som berättar kända historier, och symbolbiblioteket gör sitt jobb bra.
 • Upptäck begränsningar: Problem börjar ungefär 10 år när verkligheten och utseendet blir viktigt. Raketets start eller den vackra klänningen eller hästen ser inte ut - det symboliska språket fungerar inte längre. Vissa barn blir besatta av att rita fina detaljer i detta skede. Vissa kommer att göra en hel del ritningar i ett försök att få det rätt och de flesta kommer att ge upp i avsky.

Ritningar representerar barnets upplevelse av världen. Vi måste vara försiktiga så att vi inte ogiltigförklarar detta genom vårt sätt att svara.

Olämpliga svar kan inkludera:

 • Att införa våra egna berättelser - våra berättelser eller idéer - på ritningen, till exempel "Åh, det är en trevlig hund. Åh, det är en häst? Tja, det ser ut som en hund ...".
 • Kritik mot bristen på realism eller orealistiska förväntningar. Har du lagt märke till hur vi alltid förväntar oss att barn drar från minnet även saker som de kanske inte känner till?
 • För äldre barn, kritik av realism. Vi kan märka deras besvärliga försök till realistiska detaljer som "täthet" och beklaga förlusten av barnslig naivitet.

Naturligtvis är vi rädda för att vi kan hämma barnets naturliga kreativitet, men det är viktigt att komma ihåg att om barn inte lärs rita, kommer deras kreativitet att dö en naturlig död.

Konstfärdigheter - att rita, måla, skulptera vad du ser - kan och bör läras ut för barn. Du måste känna till reglerna innan du kan bryta dem: ingen skulle föreslå att du kan spela bra musik utan år av musiklektioner. Ändå tillämpar de på något sätt inte samma logik på konsten.

Hur hjälper du ett barn att lära sig rita?

Lär dig först om att rita själv. Skillnaden mellan att rita ett fyrkantigt hus med fyra kvadratfönster och en skorsten och att rita ett huss 'riktiga' form är ett enormt språng av förståelse. Att lära sig rita handlar mycket mer om att se än om att göra märken på papper.

Detta är viktigt: för att lära ditt barn att se detta sätt måste du först lära dig mer om det själv.

 • Gör några nybörjarkurser själv eller gå på en ritningskurs på det lokala konstcentret.
 • Läs Betty Edward's "Drawing on the Right Side of the Brain."

Du måste förstå hur en konstnär ser världen för att främja denna vision hos ditt barn.

Förvänta dig inte omedelbara resultat. Processen att lära sig rita är lång och mäts ofta i år, beroende på barnets finmotorik och kognitiv utveckling. Att driva ett barn för snabbt kommer bara att leda till olycka för alla berörda. Mild vårdning låter deras naturliga talang blomstra.

Lär dig att lyssna. Var alltid positiv när du tittar på eller gör konst med barn. Undvik att korrigera 'misstag' när du styr deras ritning, utan ge snarare förslag i början av sessionen.

I liv som ständigt kontrolleras av vuxna är konst ett område med sann frihet för barn, så var noga med att erbjuda möjligheter snarare än att införa regler. Bli styrd av deras intresse och förmåga. Dela ett nöje när ett barn är nöjd med sina ansträngningar. Om barnet tycker att ritningen misslyckas, diskutera varför den inte når deras mål och hitta några positiva att berömma och saker att lära av.

Diskussionspunkter (beroende på ålder):

 • Hur känner du dig för din bild?
 • Vad tycker du om den här färgen?
 • Berätta om dessa former.
 • Jag gillar dessa sicksackiga / virvlande linjer.
 • Gillar du att använda den stora / lilla borsten?
 • Dessa färger är så ljusa / djupa.
 • Detta mönster är intressant.
 • Din ritning påminner mig om ... jag såg i galleriet.
 • Vilken utmärkt uppmärksamhet på detaljer.
 • Du har observerat ämnet väl.
 • Det är ett mycket kreativt synsätt.

Lär dig om konst med dina barn

Barn lär sig att rita på samma sätt som de lär sig att tala (och senare skriva) - genom att kopiera. Symbolerna vi använder för idéer, oavsett om det är ljud, skrivna eller bildliga tecken, är i allmänhet inlärda. Världen omkring oss - familj, vår miljö, media - alla ger input.

Att rita med barn hjälper dem att upptäcka att former kan ha betydelse, och ännu viktigare, att de själva kan skapa meningsfulla former.

Småbarn: modellritning

Att rita med spädbarn och småbarn är jättekul. Börja med enkla former och namnge dem. De kommer att känna igen många från sina bildböcker.

Rita enkla ansikten. När du ritar, förklara vad du gör: ett lyckligt leende, ett sorgligt ansikte, lockigt hår, den här har öronringar. Rita träd, blommor, gräs, ett hus, djur.

Uppmuntra små att delta, göra sina egna eller lägga till detaljer. Namnge färgerna L samt primärerna, leta efter pennor eller pennor i färger som ockra, magenta, turkos och vermillion.

Be aldrig om ursäkt för din brist på talang - din lilla tycker att du är ett geni.

Förskolebarn: utvidga ordförrådet

Du kan bredda ditt barns ordförråd med visuella symboler precis som du gör med det skrivna ordet genom att "läsa" och "skriva" dem.

När de börjar rita, fråga ditt barn vad de visar. Du kan erbjuda mjuka uppmaningar när de går, men var inte insisterande - du erbjuder helt enkelt möjligheter. En häst ... hur många ben har den? Fyra? Vem rider på hästen? Har de en sadel?

Om du blir ombedd kan du erbjuda ett förslag på en rad som hjälper till att representera en okänd form. Hur ritar jag en sadel? Kanske en böjd linje, så här? Hur kan vi visa rörelse? Försök att göra snabba, energiska märken. Långsamma, vågiga märken för vatten ... kom ihåg att konsten handlar om att känna så väl som att se.

Precis som föräldrar ombeds att modellera skrivning till skolbarn kan du också modellera ritning. I denna ålder är din egen förmåga inte ett problem.

När du tillbringar lite tid med att rita med ditt barn, göra bilder om saker i ditt liv - vad du gör på jobbet, ett besök i snabbköpet, en speciell resa, hur du kände dig för något viktigt - modellerar du både det faktiska märket ritning och värdet av ritning som ett uttrycksmedel.

Skolålder: redo att bygga färdigheter

När ett barn börjar vara intresserad av att skapa komplexa bilder, har bra finmotorisk kontroll (ritar exakta former) och uttrycker önskan att rita hur saker ser ut, då är de redo att börja lära sig rita realistiskt.

Det är viktigt att komma ihåg att realism bara är en aspekt av konstnärligt uttryck. Strävan inom detta område bör balanseras genom att uppmuntra uttrycksfull märkning, experimentera med färg och exponering för icke-representativ konst.

Använd onlinehandledning och ritböcker för att göra praktiska teckningsövningar och hålla dem roliga. Låt ditt barn fokusera på sina intressen - hästar, seriefigurer, älvor - snarare än strikta traditionella övningar.