”let me cry” texter och textöversättning

Georg Frideric Händels opera, Rinaldo, var den första italienska opera som skrevs för den engelska scenen. Trots mindre än fantastiska bedömningar från engelska kritiker, tyckte publiken om det.

Kontext och plot inställning

Historien äger rum i Jerusalem i slutet av 11-talet, vid tiden för de första korstågen. I slutet av första akten sitter riddaren Rinaldo med sin älskare Almirena i trädgården. Plötsligt dyker den onda trollkarlen upp och bortför Almirena. I början av den andra akten sitter Almirena i sin kaptenens palatsträdgård och sörjer över sin situation. Efter att ha tagits bort från hennes livs kärlek utan hopp om någonsin att fly, kan Almirena bara be om nåd. Lyssna på denna sublima föreställning av "Lascia ch'io pianga" av Renee Fleming på YouTube. För att lära dig mer om historien om Rinaldo, läs Rinaldo Synopsis.

Italienska texter

Låt mig gråta
Mitt grymma öde,
Och vad suckar
Frihet.

Duolen går sönder
Dessa vändningar,
Av mina martyrer
Sol av synd.

engelsk översättning

Låt mig gråta
Mitt grymma öde,
Och att jag
borde ha frihet.

Duellen kränker
inom dessa vridna platser,
i mina lidanden
Jag ber om barmhärtighet.

Historien om handelns rinaldo

Som jag nämnde i början var Händels opera, Rinaldo, den första italienska opera som skrevs speciellt för en engelsk scen, men vad få människor vet är att Händel spenderade mycket tid på att finslipa sina kompositionskunskaper under åren före premiären. Från och med 1703 började Handel komponera opera på tyska medan han bodde i Hamburg. Även om tyska operaer inte var väl definierade musikaliskt eller stilistiskt, hade Händel en måttlig framgång med sin första opera, Almira, och fortsatte att skriva en handfull andra operaer (som nu är förlorade för tiden) tills han avgick till Italien 1709 Handel tillbringade mycket tid där, resande från en stad till en annan, deltog i teatrar och operaföreställningar och mötte sångare och musiker, samtidigt som han sammanfattade vad italiensk opera innebar - dess struktur, melodi, harmonier, rytmer, invecklade konversationer mellan sång- och instrumentlinjer och mer. Kulminationen av det han lärde sig hälldes i hans första italienska opera, Rodrigo, komponerad och uruppförd 1707. Läs sammanfattningen av Händels Rodrigo. Italiensk publik och kritiker brydde sig inte om det; Germanska influenser riddade poängen. </s> </s> </s> </s> </s> </s> </s> </s> </s> </s> </s> </s>

Utan att erkänna nederlag återvände Händel till ritbordet och reste till Rom där operaföreställningar var förbjudna av påven. Istället skrev Händel oratorier och kantater för att skärpa hans skicklighet. Han träffade deltidslibrettisten kardinal Vincenzo Grimani (som tjänade som diplomat), och de två var snart i partnerskap för att skapa Händels andra italienska opera, Agrippina. Läs sammanfattningen av Händels Agrippina. Efter premiären i Venedig i december 1709 blev Händel en stjärna över natten för den italienska publiken och efterfrågan på honom sköt i höjden.

När ordet om Händels berömmelse nådde prins Georg Ludwig, den framtida kung George I av Storbritannien, erbjöd Händel en position i hans hov i Hannover. Händel accepterade och flyttade tillbaka till England. Hans vistelse i Hannover var relativt kort och lämnade flera månader senare med London i åtanke. En gång i London fann han att hans italienska berömmelse knappast var känd, men välkomnade att publiken började uppskatta italiensk opera medan de var borta. Även om skälen och medlen förblir ett mysterium för musikologer, fick Handel i uppdrag att skriva en italiensk opera för Queen's Theatre i Haymarket, som hanterades av Aaron Hill. Hill hade en vision att förverkliga Londons första italienska opera och hade anställt ett helt italienskt produktionsbolag för årets operasäsong. Han valde också ämnet för operan - dikten Gerusalemme liberata från 16-talet av Torquato Tasso - och anställde Giacomo Rossi, en italiensk poet och lärare, för att skriva operans libretto. Hill ville skapa årets evenemang och var fast besluten att använda de senaste teaterteknikerna för scenografi och mekanik trots kostnaderna.

Premiären av Rinaldo den 24 februari 1711 var en absolut framgång. Även om inom några veckor efter operans premiär, förlorade Hill sin licens efter att obetalda hantverkare tog sina klagomål till Lord Chamberlain's Office. Trots ersättningen av teaterchefer var Händels opera mycket efterfrågad och föreställningarna fortsatte under de kommande 5 till 6 åren med totalt 47 föreställningar.

Mer berömda aria-texter

  • "Till en läkare av mitt öde" Texter och översättning
  • Casta Diva Lyrics och textöversättning
  • Flower Duet Lyrics och textöversättning