Ledband på golfklubbor: varför lägga till det och dess effekter

Ett av mina första möten med golfteknik - utöver att bara äga och använda vanliga golfklubbor - var den tid då en barndomsvän lade till remsor av blytejp i hans förares klubbar. Jag förstod inte vad syftet var, tekniskt sett, men jag visste att min vän jagade efter rätt höft, rätt känsla.

Bly är en mycket tung metall, och när den görs till ett tejp (ibland kallat "blyfolie" eller "blyfolieband") kan det fästas på en golfklubba och öka vikten.

Men vad är poängen med att lägga till blyband till golfklubbar? För att ta reda på varför clubfitters och vissa golfare använder blyband, frågade vi golfutrustningsguruen Tom Wishon, ägare av Tom Wishon Golf Technology.

"Det finns två skäl till att golfare lägger till blyband i sina klubbhuvuden", sa Wishon. "En anledning är bra och fungerar; den andra anledningen är en myt och fungerar inte."

Ledband för att ändra cg-position fungerar inte

Vi börjar med myten om blyband och citerar Wishon:

"Att lägga till blytejp i ett försök att ändra huvudets tyngdpunkt (för att få bollen att flyga högre, lägre, mer till höger eller vänster) fungerar helt enkelt inte. CG måste flyttas minst en kvart tum för att golfaren ska märka en flygförändring i bollen med samma klubbhuvud. Att flytta CG med en kvart tum kräver inte mindre än att lägga till 10 4 tum långa remsor med halv tum bred blytejp, allt placerat i samma område av huvudet som CG-rörelsen önskas till. "

Blytejp för att ändra svängvikt fungerar inte

Men det finns en annan anledning att använda blyband på en golfklubb, och den här är legitim: att ändra svängvikt. Lägga till blyband kommer att öka svängvikt på en golfklubb, öka känslan av mer vikt eller "heft" under gungan.

"För detta ändamål kommer en 4-tums lång remsa med en halv tum bred blytejp att öka svängvikten för alla klubbar med en punkt, som från D0 till D1," förklarade Wishon. "De flesta golfare kommer att upptäcka en skillnad i en klubbs huvudviktkänsla när svängvikten ökas med två eller tre svängviktpoäng, men bara de mest känsliga spelarna känner någonsin skillnaden mellan en svängvikt."

Så när är det meningsfullt att experimentera med att lägga blyband till ett golfklubbhuvud?

"Om du känner att du inte kan känna närvaron av klubbhuvudet i gungan, om du känner att du kämpar för att vara" för snabb "med din gunga, eller om du upplever en ganska hög förekomst av skott från hälen på ansiktet, genom att lägga till blyband för att öka svängvikten mycket bra kan hjälpa till att förbättra problemet, säger Wishon.

Om du inte vill experimentera med blyband själv, besök en clubfitter.

Är blyband tillåtet enligt reglerna?

Golfare kan inte ändra en golfklubbs spelegenskaper under en runda, och även utanför en runda riskerar detta att göra en klubb avvikande. Så är golfare som lägger blyband till en eller flera av sina klubbhuvud som strider mot golfreglerna?

De styrande organen tillåter specifikt användning av blytejp som fästs före början av en omgång i beslut 4-1 / 4. Under beslut 4-2 / ​​0.5 behandlas vad som händer om blybandet lossnar under spelets gång:

"Fråga. När det gäller beslut 4-1 / 4, får en spelare ta bort, lägga till eller ändra blyband under en omgång?" A. Nej. Emellertid kan blyband som lossnar från klubben under normal spelning placeras tillbaka på klubben på samma plats. Om ledbandet inte kommer att förbli på klubben på samma plats kan nytt band användas. Alla ansträngningar bör göras för att återställa klubben så snart som möjligt till dess tidigare skick. Alternativt kan klubben användas i sitt skadade tillstånd (utan ledbandet) under resten av omgången (Regel 4-3a). "Om bandet ändras eller skadas på annat sätt än under det normala spelet, får klubben inte användas under resten av omgången, under straff för diskvalificering (se reglerna 4-2a och 4-3)."

Är blytejp säkert?

Läs igenom förpackningen eller instruktionerna och leta efter eventuella uttalanden om försiktighetsåtgärder för användning innan du rivs in i en ny rulle blytejp.

Kom ihåg: Metallkabeln är ett neurotoxin. Blyförgiftning är en riktig och mycket skadlig sak. Men innan du freak out, tänk på att webbplatsen tennis.com (tennisspelare använder ibland blyband på sina racketar) undersökte frågan om blybandssäkerhet och drog slutsatsen att "chanserna att få blyförgiftning från blyband är små till ingen. "

Ändå uppmanade experterna som tennis.com-redaktören Bill Gray rådde för den biten, de uppmanade dem som arbetar med blytejp att dra av den och skära bort den från ansiktet; att inte förvara den i en golfväska eller där den kan komma i kontakt med en golfhandduk; att överväga att bära latexhandskar när du arbetar med det; och håll det på alla sätt borta från barn.

Och igen, se till att läsa och följa de rekommendationer som tillverkaren erbjuder.