Lägga till ac till en klassisk bil

Vissa hårdkärniga samlare anser att det är avskyvärt att lägga till ett luftkonditioneringssystem i en vintage eller klassisk muskelbil som inte följde med från fabriken. För dem som söker komfort är uppgraderingsalternativet tillgängligt på även några av de sällsynta bilarna. Här kommer vi att prata om förvärv av replikerade tillverkartyp och fristående eftermarknadssystem. Granska installationshinder och prisklasser för att hjälpa dig att avgöra om du passar din klassiker.

Bil luftkonditionering historia

Även om luftkonditionering fanns tillgänglig på 40-talet på några Packard- och Cadillac-modeller, var det inte förrän 1953 när ny teknik tog systemet till nästa nivå. Detta var året Chrysler gjorde stora framsteg i sitt lufttemp-koffertsystem. Det var först tillgängligt på 1953 Chrysler Imperial och sägs kunna minska inre temperaturer 30 grader på mindre än fem minuter.

Dess effektivitet ackrediterades till återcirkulationsfunktionen där den redan kylda luften drogs tillbaka över förångaren för att kylas ytterligare. Den svala luften släpptes ut från förpackningshyllan bakom baksätet och vinklades upp nära takfönstret eftersom kall luft skulle sjunka och svalna inredningen effektivt.

Ändå var det inte förrän i mitten till slutet av 60-talet när det fabriksinstallerade alternativet verkligen började ta fart. General Motors samarbetade med Frigidaire, en av de mest populära tillverkarna av kylskåp på den tiden. GM tjänade in på det igenkännbara varumärket och annonserade i utställningsfönster att deras fordon fanns tillgängliga med denna eftertraktade uppgradering. Vid årsmodellen 1970 hade mer än hälften av de bilar som byggdes i USA luftkonditionering.

Lägger till fabriksstil luftkonditionering

Arbetet med att lägga till AC till en klassisk bil är mycket enklare när luftkonditionering från fabriken var ett tillgängligt alternativ på din exakta modell. Både eftermarknaden och tillverkarens originalutrustning är tillgängliga för att passa dessa bilar. Fabriksstil uppvärmnings- och luftkonditioneringspaneler erbjuds i satser med malltypfästen som gör att den färdiga installationen ser ut som om den alltid var där och hör hemma i bilen.

Som ett exempel på satsens innehåll, kolla in Ford galaxy 500. På denna specifika modell innehåller satsen en förångare, kondensor och monteringssats, AC-slangar med exakt passform, kompressor med hög- och lågtrycksbrytare och alla monteringsfästen för att underlätta ett professionellt utseende, fullt fungerande luftkonditioneringssystem.

Ett annat populärt alternativ när du lägger till fabriksstil luftkonditionering till en bil som den fanns tillgänglig från fabriken är att hämta dessa delar från en skrotgård. De flesta komponenter som kontrollpanelen, kompressorn och slangarna är enkla att ta bort. De svårare delarna är förångaren, hämtning av fästen och monteringsutrustning om bilen har utsatts för elementen under lång tid. Tänk på att skrotgårdsdelar kan renoveras av företag som är specialiserade på vintage AC.

Lägger till ac till veteranbilar

Om din bil byggdes före 60-talet är förmodligen ett fristående eftermarknadssystem din mest effektiva lösning. Flera företag är specialiserade på diskreta system som ger mycket kall luft utan att förringa den naturliga skönheten i interiören och motorrummet. Vintage Air dök upp i ett avsnitt av Jay Lenos garage och ger redo att installera växelströmssystem på fordon som går tillbaka till slutet av 20-talet.

De erbjuder också passformssystem som är utformade för att ersätta defekt luftkonditionering på populära muskelbilar från 60- och 70-talet. Kits tillverkas för fordon som levererades med luftkonditionering och för de som hade AC borttagen. Samlare av klassiska bilar säger ofta att det inte finns något som pengar inte kan fixa. När det gäller att lägga till komforten i ett väl fungerande växelströmsystem till din klassiska bil krävs allt mer tid och pengar.