6 vanliga skäl till varför långvariga äktenskap slutar med skilsmässa

Enligt Census.gov är den genomsnittliga livslängden för män 2015 för män 77 år för kvinnor, 81 år för kvinnor. Jämfört med en genomsnittlig livslängd på 67 och 74 år 1970 lever vi ganska många år längre. Dessa extra år kan spela en roll i anledningen till att långvariga äktenskap slutar med skilsmässa.

Lägg till det, människor i mittlivet och bortom är mer aktiva, jobbar längre och tar på sig nya utmaningar utan en ny tanke och det är rimligt att tro att kulturförändringar också spelar en roll.

Samhället lägger tonvikten på personlig lycka och uppfyllelse och inte bara för dem som fortfarande är våta bakom öronen. Individer, 50 år och äldre, är lika investerade i att leva lyckliga liv som deras yngre motsvarigheter. Om det innebär att man lämnar ett långvarigt äktenskap på 30 eller 35 år så var det.

En person på 50 eller 60 år som upplever ett olyckligt äktenskap i denna tid har inga problem att släppa den oron i jakten på ett lyckligare och mer autentiskt liv. Dan, som avslutar sitt äktenskap på 32 år, förklarade det för mig på detta sätt.

”Endast tiden kan få en att förstå livet och relationerna bättre. Det skapar också förändring i sig själv. Även om det tog mig lång tid att inse detta är jag definitivt annorlunda idag än 1985. Vad jag behöver och önskar är annorlunda än för tre decennier sedan. Många av mina liberala värderingar har modererats. Och alla dessa materiella ägodelar som jag ville ha som ung man tilltalar mig inte längre (jag kör en 2003 Toyota Camry).

Detsamma gäller min fru. När vi träffades var allt om oss mycket lika. Jag pratar om värderingar, åsikter, utbildning och till och med sex.

Tiden ändrade det. Hon har vuxit på en annan väg än jag. Det kan vara en parallell väg, men skillnaderna är tillräckliga för att mitt äktenskap ibland är mycket stressande för mig. Jag har varit olycklig länge på grund av att vi växer isär. Jag hatar den klichén, men vi har verkligen några skillnader. Att kommunicera mina bekymmer har inte förändrat någonting och inte heller eftersom vi är olika människor idag. ”

Dan är inte ensam i sitt missnöje med livet och sitt äktenskap. Både män och kvinnor över 50 lämnar sina äktenskap på jakt efter mer av livet. Nedan följer sex skäl till att långvariga äktenskap slutar med skilsmässa.

vanliga skäl långvariga par skilsmässa

1. Utroskap

Utroskap är lika gammalt som äktenskap och det spelar ingen roll hur gammal en person blir, de har fortfarande sexuella behov. De flesta, i alla fall. När intimitet blir inaktuell eller saknas i ett äktenskap kan en make leta utanför äktenskapet efter möjligheten att återupptäcka nöjen med något som har saknats ... deras sexualitet. Utroskap kan vara orsaken till skilsmässa för ett långvarigt äktenskap, men i själva verket är otrohet bara ett symptom på ett problem i äktenskapet. Ett symptom som äntligen bryter bandet mellan man och hustru.

2. Vill ha något bättre ur livet

Liksom Dan ovan förändras vi alla med tiden. Vad någon vill ha ur livet när de gifte sig vid 25 års ålder kan vara annorlunda när de träffar femtiofem. Det låter kanske kliché, men par växer isär. De blir främlingar eller rumskamrater som har lite gemensamt. Lusten att känna ett emotionellt band med en livspartner har motiverat många att skilja sig från sin make senare i livet.

Män och kvinnor som upplever en kris i mitten av livet lämnar ofta sina äktenskap på jakt efter en ny identitet och en lättnad för smärtan de upplever under medelåldern och står inför sin egen dödlighet.

3. En önskan om självständighet

Det är vanligt att kvinnor som har varit beroende av sin make längtar efter självständighet när de åldras. Särskilt om de går tillbaka till jobbet efter att barnen är hemma. Ju mer ekonomiskt stabil en kvinna blir desto mer destabiliserar det ett mindre än lyckligt äktenskap. Att vara ekonomiskt oberoende innebär också mer förtroende för deras förmåga att börja om ensam efter ett långvarigt äktenskap och hitta lycka.

4. Det finns mindre stigma kopplat till skilsmässa

Skilsmässa är vanligare och accepteradare än för 30 eller 40 år sedan. De som förblev gift på grund av religiösa övertygelser eller, rädsla för att undvika samhället, känner sig fria att lämna ett äktenskap. Till exempel är den katolska kyrkan i diskussion om att sänka kostnaderna och den administrativa bördan för ogiltigförklaringar och deltagande av omgiftade katoliker i nattvarden. På frågan om skilsmässa uppmanade påven Franciskus alla katoliker att visa medkänsla och barmhärtighet i alla situationer.
När det gäller skilsmässa har samhället och religiösa ledare blivit mer toleranta, vilket gör skilsmässa till ett enklare moraliskt beslut för vissa.

5. Ett tomt bo

Vissa äktenskap hålls tillsammans av barn. När dessa barn har blivit vuxna och lämnar hemmet finns det ingen anledning att stanna kvar i äktenskapet. När du är känslomässigt förankrad i varandra genom att uppfostra barn, finns det inget kvar att fokusera dessa känslor på efter det att jobbet är gjort. En eller båda makarna kan gå mot skilsmässa och strävan efter en ny partner eller friheten att göra de saker de inte kunde göra när de uppfostrade barn.

6. Pensionering och för mycket tid tillsammans

Om ett par har spenderat årtionden på att uppfostra barn och bygga en karriär och ett hem kan de hitta för mycket tid tillsammans efter pensionering dödsfallet till deras äktenskap. De behöver inte bara gilla varandra, de älskar varandra bättre eller de kommer att spendera mycket tid i sällskap med någon de inte vill vara med efter pension.

Om inte ett par lyckligt lever parallella liv och gör sina egna saker, på egen hand, kan pensionering vara den slutliga tullningen av en klocka för ett äktenskap.

Förra veckan firade min syster och svoger sitt 34: e bröllopsdag. Det var en lycklig fest, men en som inte betydde att deras äktenskap skulle göra det till 40 år. Jag brukade tro att om ett par kunde klara av de första tumultiga åren av äktenskapet att oddsen var till deras fördel. Med ökningen av grå skilsmässa är det inte längre sant. Inget äktenskap är undantaget från skilsmässa.