Indiskt bläck är ett utmärkt medium att lägga till din konst

India Ink är ett populärt svart bläck som används för att rita och skriva. Det är kul att arbeta med och det finns många saker som en konstnär kan göra med det. Vanligtvis används för ritning av penna och bläck, detta är ett utmärkt mediumval för fina konstnärer som är intresserade av kontroll och detaljer i deras konstverk.

Vad är Indien bläck?

Indien (eller indiskt) bläck är traditionellt ett kolsvart bläck blandat med tuggummi och harts som formas till pinnar. Namnet 'India Ink' anses vara en felaktig benämning som har sitt ursprung i Europa när detta bläck - faktiskt från Kina - importerades via Indien.

Bläcket i sin fasta form är bekant för oss som kinesiska bläckpinnar som används för Sumi-e. Den flytande formen säljs som indiskt bläck, även om dess franska namn är 'Encre de Chine', vilket betyder kinesiskt bläck.

Använda Indien bläck för konstverk

Används för att skriva och rita, innehåller Indien Ink-formuleringar vanligtvis ett lösningsmedel (etylenglykol) och bindemedel (traditionellt shellack). Detta torkar vattentåligt och ger en permanent linje, till skillnad från den vattenlösliga traditionella formen.

Winsor och Newton marknadsför också ett "Liquid Indian Ink" som verkar ha inget lösningsmedel eller tillsatt bindemedel, vilket ger en icke-vattentät linje. Detta medför några fördelar, inklusive möjligheten att "tvätta" en bläckledning med vatten och späda ut bläcket. Rensningen är också mycket lättare.

Indien-bläck används främst med spetspennor, varav några är utformade för att rita medan andra är bättre för kalligrafi. Nibpennor finns i en mängd olika stilar och storlekar och alla har sina egna användningsområden.

Det är också möjligt att använda indiskt bläck med penslar. Du måste dock noga välja rätt kombination av bläck och pensel för att undvika frustrationer.

Ett vattenlösligt bläck är ett mycket bättre val för borstarbete eftersom den fördröjda torkningen förhindrar att dina borstar förstörs och det lätt kan spädas ut. Många bläckartister har också funnit att kinesiska kalligrafiborstar fungerar bäst med de flesta Indien-bläck. Syntetfibrer tenderar att fånga bläck och kan snabbt förstöras.

Välja Indien-bläck att arbeta med

Det är mycket viktigt att du är uppmärksam på det indiska bläcket du köper eftersom det varierar. Du bör också komma ihåg om något av dina bläck är vattenlösliga eller inte, eftersom detta är avgörande för din förmåga att arbeta med bläcket och städa upp.

Som med alla svarta medier kan Indien-bläck ha olika toner. En bläck kan ha mer av en brun basfärg medan en annan kan ha en blå underton. De flesta tillverkare kommer att notera om ett bläck är varmt, neutralt eller kallt tonat. Detta är dock inte alltid verkligheten och beskrivningarna kan vara något generiska.

En varm ton kan till exempel betyda allt från brunt till rött, medan en kall ton kan vara grön eller blå. Du måste experimentera med olika bläck för att hitta de som fungerar bäst för din konst. Det är en bra idé att ha en variation att välja mellan för specifika projekt och effekter.

Tänk också på att olika bläck kommer att blöda mer eller mindre på olika papper. Att upptäcka rätt kombination för dig är helt enkelt en fråga om experiment på pappersrester med olika bläck.

Vissa företag producerar också färgade indiska bläck. Var försiktig med ljusbeständigheten hos dessa eftersom vissa pigment (även från samma märke) kan vara känsligare än andra och detta kommer att påverka hur arkiv ditt arbete är.

Tvättar upp Indien-bläck

Oavsett vilken typ av bläck du arbetar med är det alltid viktigt att städa upp direkt efter att du har använt det.

Vattentäta bläck kan torka upp i pennarnas pinnar och behållare. Detta skapar träskor som är svåra att ta bort. Vattenlösliga bläck är lite mer förlåtande, men de bör också rengöras omedelbart med vatten.

För vattentäta bläck kanske det inte räcker med vatten. Du kan vända dig till hushållets ammoniak eller fönsterrengöring för att ta bort bläcket. Om bläcket är ihållande, blötlägg nibben över natten och använd en gammal tandborste för att skrubba den ren.

När du arbetar med bläck bör du också torka bläcket regelbundet ur pennan. De traditionella färgerna torkar snabbt och även några minuter kan leda till röriga linjer. Använd en mjuk vävnad eller trasa och vatten för att snabbt rengöra den.

Tänk på att konstnärer som arbetar med bläck måste vara lika noggranna när det gäller att städa upp och rita varje linje. Detta kommer att bevara dina verktyg och förhindra frustrationer.