Hur man tar bort tuggummi och andra grova grejer från jeansen

Du handlade tills du nästan tappade för att hitta det perfekta jeanset ... så hur irriterande är det när du av misstag hamnar med grova, oönskade fläckar och gunk på din denim? Vi har undersökt nästan alla sådana olyckor du kan uppleva i ett par jeans för att komma med den här praktiska guiden om hur man hanterar sådana motgångar.

Oavsett om du bara satt i tuggummi, utsmetad läppstift på dina favoritpar eller fått din menstruation oväntat när du bär jeans, har vi geniala råd för hur du tar bort fläckar och andra grova saker från dina jeans.

Dricks: Innan du prövar någon av de specialmetoder som anges nedan, bör du dubbelkontrollera tvättvårdsetiketten på dina jeans för att utesluta vad du inte ska göra. (Om jeans inte kan tvättas i maskin, till exempel, ignorera alla lösningar som innebär att du lägger dem genom tvättmaskinen.)

Denimkatastrof: du satt i tuggummi

Att sitta i någon annans tuggummi när du bär jeans är minst sagt obehagligt. Men oroa dig inte - det behöver inte betyda slutet på dina jeans. Vi har ett fantastiskt knep att dela med dig för att ta bort tuggummi från denim. Nu behöver ingen dålig uppförande betyda slutet på dina favoritjeans.

Vad du behöver:

 • Isbit
 • Återförslutningsbar plastpåse
 • Middagskniv eller annat skarpt verktyg
 • Nagelborste

Hur får jag jeans rena:

Steg ett: Placera en isbit i en återförslutbar plastpåse. Gnid detta över det tuggummitäckta denimet tills tuggummit är fryst. För envis tuggummi kanske du vill lämna den baggie-täckta isen sittande ovanpå det uppklädda området på dina jeans i upp till 30 minuter.

Steg två: Använd ett skarpt föremål - en middagskniv fungerar perfekt för detta, eller så kan du använda en metallspackel om du har en lagerfört verktygslåda till hands - för att skrapa bort så mycket överflödigt tuggummi som du kan från jeansen. (Tuggummit kommer sannolikt att smula i bitar snarare än att lossna i ett perfekt stycke.) Skrapa med jeanskornet, var försiktig så att du inte sliter eller sträcker tyget (om du inte vill ta tillfället i akt att lägga till några trendiga nödställda detaljer).

Steg tre: Använd en nagelborste med styva borst för att borsta de kvarvarande tuggummibitarna från tyget.

Denim katastrof: du har din period i jeans

Du kan vara en mästare på att spåra ditt månatliga flöde och ändå hamna i den här situationen. Oavsett om du fick din menstruation oväntat, eller befann dig själv utsatt för läckage när du tränade (eller till och med bara satt vid ditt skrivbord på jobbet), har de flesta kvinnor upplevt blodfläckar på sina jeans vid ett tillfälle. När detta händer kan du känna dig illamående, men åtminstone finns det fortfarande hopp för dina jeans om du kan agera snabbt.

Vad du behöver:

 • Ren, mörk tvättlapp (använd en som du inte skulle hata att kasta om den skulle bli fläckig)
 • Pappershandukar
 • vit vinäger
 • Svamp
 • Ammoniak (i ​​vissa fall)

Hur får jag jeans rena:

Steg ett: När du märker blodfläckar på dina jeans, ta av dem och vrid dem inifrån och ut. Om blodet inte har torkat ännu kan du ta bort det med enbart kallt vatten. Låt din tvättduk blötläggas och torka upp fläcken upprepade gånger för att se om du kan få ut blodet. När du tror att du har lyckats, tryck på området med torra pappershanddukar för att ta bort alla spår av blod som fortfarande lurar i tyget. Upprepa tills pappershanddukar kommer bort rena.

En anteckning om vattentemperaturen - det är verkligen viktigt att inte behandla blodfläckar på denim med varmt vatten. Även om du kanske har hört något annat kan varmt vatten göra motsatsen till vad du tänker och göra blodfläckar inställda.

Steg två: Om den vattenfria metoden inte fungerar är det dags att prova vinäger. Applicera vanlig vit vinäger (samma typ som du kan använda för matlagning och rengöring) direkt på det färgade området med jeans och låt det tränga igenom tyg i minst 10 minuter. Tappa området med pappershanddukar, upprepa tills de kommer bort rena.

Steg tre: Har du ingen tur med ovanstående alternativ? Gå vidare till denna metod, som också kan användas direkt om blodfläckar har torkat på denim. Blanda lite kallt vatten med lite milt flytande tvättmedel i en liten behållare. Använd en ren svamp för att applicera lösningen på fläckarna och torka dem för att lyfta blodet. Upprepa, skölj svampen efter behov medan du arbetar.

Steg fyra: Om blodfläckar är ihållande och fastnar kan du späda lite ammoniak med lite kallt vatten och använda svampmetoden som beskrivs ovan för att applicera den på densamma. Var dock uppmärksam - bland aldrig ammoniak med andra rengöringsmedel eller blekmedel, eftersom detta kan släppa ut osynliga, potentiellt skadliga ångor i luften.

Denim katastrof: du har läppstift på dina jeans

Oavsett om du lämnade ett läppstift i fickan och locket lossnade i tvättkammaren, eller om du på något sätt lyckades smeta läppfärgen rakt på dina jeans, förtvivla inte förrän du försöker detta fantastiska, beprövade trick för att få läppstift av jeans. Som en bonus är den här lösningen billig och säker att använda på denimtyg.

Vad du behöver:

 • Smörkniv
 • Dawn Diskmedel
 • Svamp

Hur får jag jeans rena:

Steg ett: Använd en tråkig kniv, som en smörkniv, för att skrapa av så mycket läppstift som möjligt. Var försiktig med att använda en mycket lätt hand - det sista du vill göra är att trycka pigmentet längre in i denimmaterialet.

Steg två: Applicera Dawn Dishwashing Liquid direkt på jeansområdet med läppstiftmärket. Dawn är som ett hemligt vapen för att ta bort läppstift från kläder, och en favorit för modestylister av den anledningen, eftersom det är formulerat för att sprida sig genom fett. (Lite vetenskap: de flesta läppstift består av olja, vax och färgpigment. Eftersom oljan inkapslar de andra ingredienserna kan de andra ingredienserna lätt tvättas när du bryter ner oljan.)

Steg tre: Använd svampen för att försiktigt pressa och skura diskmedel i läppstiftets fläck och låt sedan tränga igenom i cirka 10 minuter.

Steg fyra: Skölj området med ljummet vatten. Upprepa stegen ovan efter behov tills fläcken är borta. När du har fått ut läppstiftet kan du också kasta dina jeans i tvätten och tvätta som vanligt om du vill, för att ge dem en total rengöring.