Hur man spelar trebollsformatet i golf

I en "trebolls" golfmatch tävlar medlemmarna i en grupp om tre golfare i matchspel mot varandra, varvid varje medlem i gruppen spelar samtidiga matcher mot var och en av de andra två medlemmarna.

Three Ball-formatet är ett av endast en handfull andra format än singelmatchspel och slagspel som specifikt nämns i Golfreglerna. Det är ett utmärkt val för en grupp av tre golfare som vill ha en vänlig men konkurrenskraftig golfrunda.

Definition av tre bollar i reglerna

Golfs styrande organ, USGA och R&A, ger en definition av tre bollar i avsnittet Definitioner i regelboken:

"En form av matchspel där:
* Var och en av tre spelare spelar en individuell match mot de andra två spelarna samtidigt, och
* Varje spelare spelar en boll som används i båda hans eller hennes matcher. "

Exempel på tre bollparningar

Låt oss säga att du och två av dina kompisar bestämmer dig för att spela en trebollsmatch. Vi kallar dig golfare A, B och C. Du spelar som en grupp på tre, var och en spelar din egen golfboll och gör poäng vid matchspel.

Det här är parningarna:

  • Golfer A spelar en match mot B och en annan mot C.
  • Golfer B spelar en match mot C och en annan mot A.
  • Golfer C spelar en match mot A och en annan mot B.

Återigen spelar varje golfare i din grupp två matcher samtidigt, en mot var och en av de andra två medlemmarna i gruppen.

Reglerar skillnader i tre bollar

De allra flesta format och spel som vi förklarar omfattas inte av de officiella reglerna. Men tre bollar är. Regel 21 heter "Andra former av individuell slagspel och matchspel."

Och regel 21.4 diskuterar formatet för tre bollar. Citat från regelboken:

b. Spelar Out of Turn
Om en spelare spelar ur sin tur i en match kan motståndaren som borde ha spelat först avbryta slaget enligt regel 6.4a (2):
Om spelaren spelade ur tur i båda matcherna kan varje motståndare välja om han vill avbryta slaget i sin match med spelaren.
Om en spelares slag bara avbryts i en match:
* Spelaren måste fortsätta spela med den ursprungliga bollen i den andra matchen.
* Detta innebär att spelaren måste slutföra hålet genom att spela en separat boll i varje match.
c. Boll eller bollmarkör lyfts eller flyttas av en motståndare
Om en motståndare får ett straffslag för att lyfta en spelares boll eller bollmarkör eller få bollen eller bollmarkören att röra sig under regel 9.5b eller 9.7b, gäller denna straff endast i matchen med den spelaren.
Motståndaren får inget straff i sin match med den andra spelaren.

Annars gäller alla andra golfregler. Det här är de enda avvikelserna för tre bollar.

Ett par fler anteckningar om formatet med tre kulor

  • När du spelar tre bollar, var försiktig så att du inte tar upp din boll efter att en motståndare medger ett hål eller en putt. Kom ihåg: Du spelar två matcher samtidigt. Bara för att en motståndare gav dig eftergift betyder det inte att den andra också gör det!
  • Och förväxla inte "tre bollar" med "trekant." Det format som kallas trekant är en "match där en spelare spelar mot två andra spelare och varje sida spelar en boll." Med andra ord, i en trekantmatch spelar du som singel mot ett lag med två golfare som spelar alternativa skott. ("Trekant" är också, i vanlig användning, en synonym för alla grupper om tre golfare som spelar en runda tillsammans.)