Vad är ett öppet ansikte (eller clubface) i golf?

Ett "öppet ansikte" eller "öppet clubface" inträffar när clubface är inriktad till höger om målet; det vill säga snarare än att ansiktet pekar direkt ner på mållinjen (ett "fyrkantigt ansikte"), betyder ett öppet ansikte att klubbans yta pekar åt höger (för högerhänta), som på bilden.

"Öppet ansikte" kan referera till klubbans yta när golfaren är i adresspositionen ("inställning med ett öppet ansikte" eller "öppet ansikte vid adress") eller till dess position i ögonblicket av stöten ("öppet ansikte vid inverkan ").

En öppen klubbyta är motsatsen till ett "stängt ansikte" och det fyrkantiga ansiktet är idealet.

Att öppna clubface görs ibland avsiktligt för att åstadkomma önskad bollflygning; men ett öppet ansikte vid inverkan är ofta en olycka som resulterar i att bollen flyger ut till höger eller böjer sig till höger (för en högerhänt golfare) under flygning. (Ett öppet ansikte för en vänster golfare pekar till vänster om målet och kan få bollen att flyga eller kurva åt vänster).

En öppen klubbsida är den främsta orsaken till skivan, den olycka som är banan för de flesta fritidsgolfspelare.

Hur man öppnar en golfklubbs ansikte

Om du vill öppna en klubbs ansikte vrider du helt enkelt det i dina händer på adressen:

  • En högerhänt golfare öppnar ansiktet genom att rotera klubben lite åt höger (så att tån på klubben är bakom hälen).
  • En vänster golfare öppnar ansiktet genom att vrida klubben lite åt vänster.

Se bara till att du roterar klubben, inte dina händer. Vänd klubben lite och ta sedan ditt normala grepp med ansiktet i öppet läge.

Mycket bra golfare, som har en stor känsla av klubbhuvudkontroll under gungan, kan också fördröja frisättningen av sina händer genom stötar, "håller av" klubben. (Tänk på en hitter i baseboll som avsiktligt slår till motsatt fält.)

När ska man öppna clubface?

Som nämnts är att öppna clubface något som en golfare kanske vill göra för att åstadkomma en viss typ av skott eller bollflygning. Till exempel spelas de flesta gröna sandskotten genom att öppna en kils ansikte.

Golfare som vill spela en blekning eller till och med en skiva kan göra det genom att öppna ansiktet. Bara hur mycket öppet du vänder ansiktet påverkar hur mycket böjning till höger (för en rättare) bollen kommer att göra under flygningen.

Men ett av de främsta sätten att orsaka blekbollflygning är att ta din normala hållning och inriktning men öppna klubborna på adressen. (Återigen, se till att du bara vrider klubben i dina händer, inte vrider dina händer. Sätt klubborna i ett öppet läge och ta sedan greppet).

Om du oavsiktligt öppnar ansiktet kan det skapa problem

Ett öppet ansikte är en av de vanligaste orsakerna till skivan (mycket krökt till höger) och trycket (bollen flyger till höger om målet men på en rak, snarare än krökt, linje).

Om du träffar massor av skivor eller tryck (eller svaga bleknar som du inte tänker spela), kontrollera först att du inte öppnar ansiktet på adressen. Stoppa också din backswing när klubben är parallell med marken. Klubbens tå bör peka uppåt. Om den är vinklad bakåt är clubface öppen.

Historiens moral: En öppen clubface är ibland en bra, önskad sak - men det kan vara en dålig sak och är en vanlig orsak till skivan. Standard clubface-positionen är kvadratisk, med club-ansiktet som pekar rakt framåt.

Observera också att de flesta golfklubbtillverkare erbjuder förare vars "ansiktsvinklar" är avsiktligt stängda. Dessa kan vara till hjälp för golfare som skär mycket - det stängda ansiktet kan hjälpa till att motverka skivan. Många förare som riktar sig till handikappade med låg handikapp är dock gjorda med en liten öppen ansiktsvinkel.